Reinsdyrgryte med øl

3 t 30 min
676 har lagret denne
Gryte med reinsdyrkjøtt og kantareller
Foto: Sigrunn Eliassen / http://enklypesalt.noEnklypesalt.no
676 har lagret denne
4
porsjoner
  • 1.4 kg reinsdyr, grytekjøtt. evt. hjort eller annet viltkjøt
  • 5 dl mørkt øl, gjerne porter
  • 4 dl kjøttkraft, konsentrert viltkraft
  • 10 - 12 stk sjalottløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 300 g kantarell, eller annen sopp
  • 2 ss hvetemel
  • 2 - 3 ss ripsgelé, eller tyttebærsyltetøy
  • 2 - 3 kvister timian
  • olje, eller smør, til steking
  • salt
  • pepper
  • bladpersille, eller gressløk
  • timian, blader

Potetstabler

  • 1 kg poteter, mellomstore
  • 50 g smør
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ts flaksalt
Unngå at skjermen går i dvale
  • 1.4 kg reinsdyr, grytekjøtt. evt. hjort eller annet viltkjøt
  • 5 dl mørkt øl, gjerne porter
  • 4 dl kjøttkraft, konsentrert viltkraft
  • 10 - 12 stk sjalottløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 300 g kantarell, eller annen sopp
  • 2 ss hvetemel
  • 2 - 3 ss ripsgelé, eller tyttebærsyltetøy
  • 2 - 3 kvister timian
  • olje, eller smør, til steking
  • salt
  • pepper
  • bladpersille, eller gressløk
  • timian, blader

Potetstabler

  • 1 kg poteter, mellomstore
  • 50 g smør
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ts flaksalt
Del kjøttet i store terninger. Brun kjøttstykkene i olje og smør i ei jerngryte. Ikke legg for mange stykker i gryten samtidig, men stek kjøttet i flere omganger og la det få fin farge på alle sider. Legg til side.
Skrell løk og del i grove båter. Finhakk hvitløk og stek løk i olje til den er myk.
Rens soppen og legg til side om lag 1/3 - gjerne noen fine kantareller. Stek resten av soppen i tørr panne til den har «svettet» fra seg. Tilsett ett par spiseskjeer smør og stek til soppen er gyllen.
Ha kjøtt, løk og sopp over i gryten. Vend inn hvetemelet og tilsett kraft, porter, pepper og timiankvister. Væsken skal så vidt dekke kjøttet så tilsett litt vann om det trengs. Gi gryten et kjapt oppkok og la den koke uten lokk til alkoholen har fordampet.
Sett lokket på gryten og la den stå og småputre i 2-3 timer. Ta lokket av gryten mot slutten av koketiden for å få en mer konsentrert saus. Kjøttbitene skal være helt møre og nærmest falle fra hverandre når du stikker gaffelen i dem. Smak til sausen med ripsgelé eller tyttebærsyltetøy, salt og pepper og gjerne en skvis sitronsaft om det trengs.
Stek resten av soppen som beskrevet over og dryss over gryten sammen med frisk persille.

Potetstabler

Vask potetene og skjær dem i tynne skiver (cirka 2 mm) på mandolin eller med kniv.
Smelt smør og tilsett 0.5 ts salt, timianblader og finhakket hvitløk. Ha potetskivene over i smøret og bruk fingrene til å vende skivene i smør. Fordel poteter lagvis i muffinsformer, gjerne i et sirkulært mønster slik at skivene overlapper og danner en jevn stabel. Klem potetskivene sammen og legg en liten topp på potetstabelen, de synker litt sammen under steking. Fordel resten av smøret i formene.
Stek potetene ved 200 grader i 40-45 minutter eller til de er gylne på toppen og helt myke i midten. Bruk en skje til å løfte potetstablene ut av formen og server dem varme med en klype salt og ett lite urtedryss over.
Server potetstabler, ovnsstekte rotgrønnsaker som gulrot, beter eller pastinakk som tilbehør.
Server potetstabler, ovnsstekte rotgrønnsaker som gulrot, beter eller pastinakk som tilbehør.
Bli med hjem til Sigrunn Eliassen og se hvordan hun lager viltgryte og pai til dessert.

Signaturretten: Trikset som gir smak på viltgryta

woman cooking

Bon appetit!

Del kjøttet i store terninger. Brun kjøttstykkene i olje og smør i ei jerngryte. Ikke legg for mange stykker i gryten samtidig, men stek kjøttet i flere omganger og la det få fin farge på alle sider. Legg til side.
Skrell løk og del i grove båter. Finhakk hvitløk og stek løk i olje til den er myk.
Rens soppen og legg til side om lag 1/3 - gjerne noen fine kantareller. Stek resten av soppen i tørr panne til den har «svettet» fra seg. Tilsett ett par spiseskjeer smør og stek til soppen er gyllen.
Ha kjøtt, løk og sopp over i gryten. Vend inn hvetemelet og tilsett kraft, porter, pepper og timiankvister. Væsken skal så vidt dekke kjøttet så tilsett litt vann om det trengs. Gi gryten et kjapt oppkok og la den koke uten lokk til alkoholen har fordampet.
Sett lokket på gryten og la den stå og småputre i 2-3 timer. Ta lokket av gryten mot slutten av koketiden for å få en mer konsentrert saus. Kjøttbitene skal være helt møre og nærmest falle fra hverandre når du stikker gaffelen i dem. Smak til sausen med ripsgelé eller tyttebærsyltetøy, salt og pepper og gjerne en skvis sitronsaft om det trengs.
Stek resten av soppen som beskrevet over og dryss over gryten sammen med frisk persille.

Potetstabler

Vask potetene og skjær dem i tynne skiver (cirka 2 mm) på mandolin eller med kniv.
Smelt smør og tilsett 0.5 ts salt, timianblader og finhakket hvitløk. Ha potetskivene over i smøret og bruk fingrene til å vende skivene i smør. Fordel poteter lagvis i muffinsformer, gjerne i et sirkulært mønster slik at skivene overlapper og danner en jevn stabel. Klem potetskivene sammen og legg en liten topp på potetstabelen, de synker litt sammen under steking. Fordel resten av smøret i formene.
Stek potetene ved 200 grader i 40-45 minutter eller til de er gylne på toppen og helt myke i midten. Bruk en skje til å løfte potetstablene ut av formen og server dem varme med en klype salt og ett lite urtedryss over.
Server potetstabler, ovnsstekte rotgrønnsaker som gulrot, beter eller pastinakk som tilbehør.
Server potetstabler, ovnsstekte rotgrønnsaker som gulrot, beter eller pastinakk som tilbehør.
Bli med hjem til Sigrunn Eliassen og se hvordan hun lager viltgryte og pai til dessert.

Signaturretten: Trikset som gir smak på viltgryta

Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?