Gryte med oksekjøtt og tomat

2 timer

Denne oksegryten er sterkt inspirert av den franske klassikeren boeuf bourguignon, men jeg har gjort den tomatbasert og med en del mer krydderier i så den blir ekstra rund og god. Dessuten er den veldig enkel siden alt skal oppi samme gryte.

Denne gryta blir dobbelt så god oppvarmet dagen etter at den er laget, så om du skal ha gjester men ikke vil stå på kjøkkenet hele dagen kan du enkelt lage den dagen før.

Det er smart å gjøre klar alle ingrediensene på forhånd. Hvis ikke blir det fort rot. Start med å legge sjalottløken i lunket vann så blir de enklere å skrelle! Finhakk løk, del gulrøttene i biter, del kjøttet i terninger og sideflesket i strimler. Skrell sjalottløken ved å kutte av topp og bunn og flå av skallet etter at de har ligget en stund i lunket vann. 

1505 har lagret denne
Gryte med oksekjøtt, tomat og rosmarin
Foto: Julie Ilona Balas

Denne oksegryten er sterkt inspirert av den franske klassikeren boeuf bourguignon, men jeg har gjort den tomatbasert og med en del mer krydderier i så den blir ekstra rund og god. Dessuten er den veldig enkel siden alt skal oppi samme gryte.

Denne gryta blir dobbelt så god oppvarmet dagen etter at den er laget, så om du skal ha gjester men ikke vil stå på kjøkkenet hele dagen kan du enkelt lage den dagen før.

Det er smart å gjøre klar alle ingrediensene på forhånd. Hvis ikke blir det fort rot. Start med å legge sjalottløken i lunket vann så blir de enklere å skrelle! Finhakk løk, del gulrøttene i biter, del kjøttet i terninger og sideflesket i strimler. Skrell sjalottløken ved å kutte av topp og bunn og flå av skallet etter at de har ligget en stund i lunket vann. 

1505 har lagret denne
4
porsjoner
  • 1 kg bog, eller rygg av okse
  • 6 stykker gulrøtter
  • 18 stykker amadinepotet, eller andre småpoteter
  • 12 stykker sjalottløk
  • 1 stk løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ss honning, flytende
  • 2 bokser hermetiske tomater, knuste
  • 2 ss tomatpuré
  • 4 dl kalvekraft
  • 150 g sideflesk, lettsaltet
  • 0.5 stk rødvin, flaske
  • 2 ts rosmarin, tørket
  • 4 stykker stjerneanis
  • maisenna, til jevning
  • 1 klype salt
  • 1 klype pepper
  • olivenolje

Til urtekvasten

  • 1 kvast timian
  • 1 kvast persille
  • 4 stykker laurbærblad, tørkede
  • 2 stykker kanelstang
Unngå at skjermen går i dvale
  • 1 kg bog, eller rygg av okse
  • 6 stykker gulrøtter
  • 18 stykker amadinepotet, eller andre småpoteter
  • 12 stykker sjalottløk
  • 1 stk løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ss honning, flytende
  • 2 bokser hermetiske tomater, knuste
  • 2 ss tomatpuré
  • 4 dl kalvekraft
  • 150 g sideflesk, lettsaltet
  • 0.5 stk rødvin, flaske
  • 2 ts rosmarin, tørket
  • 4 stykker stjerneanis
  • maisenna, til jevning
  • 1 klype salt
  • 1 klype pepper
  • olivenolje

Til urtekvasten

  • 1 kvast timian
  • 1 kvast persille
  • 4 stykker laurbærblad, tørkede
  • 2 stykker kanelstang
Lag en urtekvast ved å knytte litt kjøkkenhyssing rundt en kvast timian, persille, laurbærblader og kanel. Knyt godt! Denne metoden gjør at det er lett å fiske ut krydderne når gryta er ferdig. Da slipper du lange urtekvaster i maten.
Lag en urtekvast ved å knytte litt kjøkkenhyssing rundt en kvast timian, persille, laurbærblader og kanel. Knyt godt! Denne metoden gjør at det er lett å fiske ut krydderne når gryta er ferdig. Da slipper du lange urtekvaster i maten.
Knus hvitløksfeddene med knivbladet. Varm opp en god klunk olivenolje i en stor gryte og ha i hvitløken, gul løk og sideflesket i strimler. Brun så kjøttet og smak til med salt og pepper.
Bland sammen kalvekraften, rødvin, de knuste tomatene, tomatpuréen, tørket rosmarin, stjerneanis og honningen og hell det over i gryta. La det koke opp og la det så småputre i en time.
Etter en time tilsetter du gulrot, potet og småløk og lar det putre videre i ca 30 minutter. Hvis sausen er for tynn kan du jevne med litt maizenna. Hvis du ser underveis at sausen koker inn for mye kan du tilsette litt vann. Fjern urtekvasten og server!
woman cooking

Bon appetit!

Lag en urtekvast ved å knytte litt kjøkkenhyssing rundt en kvast timian, persille, laurbærblader og kanel. Knyt godt! Denne metoden gjør at det er lett å fiske ut krydderne når gryta er ferdig. Da slipper du lange urtekvaster i maten.
Lag en urtekvast ved å knytte litt kjøkkenhyssing rundt en kvast timian, persille, laurbærblader og kanel. Knyt godt! Denne metoden gjør at det er lett å fiske ut krydderne når gryta er ferdig. Da slipper du lange urtekvaster i maten.
Knus hvitløksfeddene med knivbladet. Varm opp en god klunk olivenolje i en stor gryte og ha i hvitløken, gul løk og sideflesket i strimler. Brun så kjøttet og smak til med salt og pepper.
Bland sammen kalvekraften, rødvin, de knuste tomatene, tomatpuréen, tørket rosmarin, stjerneanis og honningen og hell det over i gryta. La det koke opp og la det så småputre i en time.
Etter en time tilsetter du gulrot, potet og småløk og lar det putre videre i ca 30 minutter. Hvis sausen er for tynn kan du jevne med litt maizenna. Hvis du ser underveis at sausen koker inn for mye kan du tilsette litt vann. Fjern urtekvasten og server!
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?