vegetar

Selleri «shawarma» med tahinidressing

1 t 30 min

Selleri «shawarmaen» jeg har laget her er etter inspirasjon fra selveste Noma, hvor selleriroten får skinne som en superstjerne. Selv om min variant er en svært forenklet utgave, ble den møtt med stor begeistring av de som smakte. Alltid veldig gøy å lage noen som overrasker på den måten. Og der briljerer selleriroten, den er så mange strenger å spille på. Fyldig, dyp, søt, nøtteaktig, krydret, røff og elegant på samme tid.

Tahini til dressingen er rå sesamfrøpasta/pure som kjøpes ferdig på glass.

373 har lagret denne
Selleri «shawarma» med tahinidressing

Selleri «shawarmaen» jeg har laget her er etter inspirasjon fra selveste Noma, hvor selleriroten får skinne som en superstjerne. Selv om min variant er en svært forenklet utgave, ble den møtt med stor begeistring av de som smakte. Alltid veldig gøy å lage noen som overrasker på den måten. Og der briljerer selleriroten, den er så mange strenger å spille på. Fyldig, dyp, søt, nøtteaktig, krydret, røff og elegant på samme tid.

Tahini til dressingen er rå sesamfrøpasta/pure som kjøpes ferdig på glass.

373 har lagret denne
4
porsjoner
  • 2 stk sellerirot, mellomstore
  • 80 g smør
  • 2 ss olje, nøytral
  • 2 fedd hvitløk
  • 0.5 ts kanel, malt
  • 0.5 ts allehånde, malt
  • 1.5 ts korianderfrø
  • 2 ts spisskummen, knust
  • 0.5 ts kardemomme
  • 0.5 ts tørket chili, knust
  • 0.5 ts sort pepper, kvernet
  • 1 ts salt
  • 1 stilk rosmarin

tahinidressing

  • 2 dl tahini
  • 2 ss sitronsaft
  • 2 fedd hvitløk, most eller finhakket
  • salt
  • 1.5 dl vann, iskaldt

Til servering

  • tomat
  • syltet rødløk
  • reddik
  • persille, og/eller koriander
  • pitabrød, evt. lefser eller libabrød
Unngå at skjermen går i dvale
  • 2 stk sellerirot, mellomstore
  • 80 g smør
  • 2 ss olje, nøytral
  • 2 fedd hvitløk
  • 0.5 ts kanel, malt
  • 0.5 ts allehånde, malt
  • 1.5 ts korianderfrø
  • 2 ts spisskummen, knust
  • 0.5 ts kardemomme
  • 0.5 ts tørket chili, knust
  • 0.5 ts sort pepper, kvernet
  • 1 ts salt
  • 1 stilk rosmarin

tahinidressing

  • 2 dl tahini
  • 2 ss sitronsaft
  • 2 fedd hvitløk, most eller finhakket
  • salt
  • 1.5 dl vann, iskaldt

Til servering

  • tomat
  • syltet rødløk
  • reddik
  • persille, og/eller koriander
  • pitabrød, evt. lefser eller libabrød
Varm ovnen til 185 grader.
Skrell selleriroten (forsøk å bevare den naturlige fasongen). Skjær sellerien i jevne tynne skiver, cirka 3 mm tykkelse.
Smelt smøret i en liten kasserolle, tilsett olje, hvitløk og reset av krydderne. La det bruse godt i 10-15 sekunder under omrøring. Ta kasserollen vekk fra varmen.
Kle to stekebrett med bakepapir.
Gni selleriskivene inn med kryddersmøret og legg de utover stekebrettene (skivene kan overlappe hverandre noe).
Stek skivene midt i ovnen i cirka 30 minutter, snu litt rundt på selleriskivene underveis i stekingen. Skivene er klare når de er helt møre i midten og litt sprø i kantene.
Legg skivene oppå hverandre så det ligner et tårn, begynn med de største og avslutt med de minste. Stikk et grillspyd eller en grillpinne gjennom tårnet slik at alle skivene holder seg på plass. Pensle tårnet med rester av kryddersmør som ligger igjen på papiret.
Lag dressingen mens sellerien steker. Visp sammen tahini, sitronsaft, hvitløk og en god klype salt. Visp iskaldt vann litt etter litt. Først blir blandingen tykk og klumpete for så å bli glatt igjen når du fortsetter å vispe inn vann. Juster vannmengden etter hvor tynn eller tykk du ønsker sausen.
Skjær selleritårnet i skiver og server det på varme brød med tomater, syltet løk, tynne skiver reddiker, hakkede urter og dressing.
Skjær selleritårnet i skiver og server det på varme brød med tomater, syltet løk, tynne skiver reddiker, hakkede urter og dressing.
woman cooking

Bon appetit!

Varm ovnen til 185 grader.
Skrell selleriroten (forsøk å bevare den naturlige fasongen). Skjær sellerien i jevne tynne skiver, cirka 3 mm tykkelse.
Smelt smøret i en liten kasserolle, tilsett olje, hvitløk og reset av krydderne. La det bruse godt i 10-15 sekunder under omrøring. Ta kasserollen vekk fra varmen.
Kle to stekebrett med bakepapir.
Gni selleriskivene inn med kryddersmøret og legg de utover stekebrettene (skivene kan overlappe hverandre noe).
Stek skivene midt i ovnen i cirka 30 minutter, snu litt rundt på selleriskivene underveis i stekingen. Skivene er klare når de er helt møre i midten og litt sprø i kantene.
Legg skivene oppå hverandre så det ligner et tårn, begynn med de største og avslutt med de minste. Stikk et grillspyd eller en grillpinne gjennom tårnet slik at alle skivene holder seg på plass. Pensle tårnet med rester av kryddersmør som ligger igjen på papiret.
Lag dressingen mens sellerien steker. Visp sammen tahini, sitronsaft, hvitløk og en god klype salt. Visp iskaldt vann litt etter litt. Først blir blandingen tykk og klumpete for så å bli glatt igjen når du fortsetter å vispe inn vann. Juster vannmengden etter hvor tynn eller tykk du ønsker sausen.
Skjær selleritårnet i skiver og server det på varme brød med tomater, syltet løk, tynne skiver reddiker, hakkede urter og dressing.
Skjær selleritårnet i skiver og server det på varme brød med tomater, syltet løk, tynne skiver reddiker, hakkede urter og dressing.
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?