Til hovedinnhold

Komler med fenalår og kål

2 h

Komle, raspekake, kompe, potetball. Kjært barn har mange navn heter det. Raspekaker er ekte tradisjonskost. Da stjernekokk Bent Stiansen besøkte Furebuda Mathus på Stadlandet lærte han å lage perfekte raspekaker av Gjertrud Årvik og raspedronningen Solbjørg «Mossa» Tømmerstøl.

Varier mengder etter familiens appetitt. Et godt tegn på at det er nok mat, er når alle i familien sover middag på sofaen etter et raspekakemåltid, tipser de.

Denne oppskriften gir ca. 22 raspekaker. 

Tips: Gamle kokefaste poteter gir det beste resultatet. Nypoteter inneholder for mye vann og lite stivelse.

Oppskriften er hentet fra boken «Norge rundt med Bent Stiansen» (Font forlag). Foto: Audun Aagre.

Lagret av 226 brukere
Komler med fenalår og kål

Komle, raspekake, kompe, potetball. Kjært barn har mange navn heter det. Raspekaker er ekte tradisjonskost. Da stjernekokk Bent Stiansen besøkte Furebuda Mathus på Stadlandet lærte han å lage perfekte raspekaker av Gjertrud Årvik og raspedronningen Solbjørg «Mossa» Tømmerstøl.

Varier mengder etter familiens appetitt. Et godt tegn på at det er nok mat, er når alle i familien sover middag på sofaen etter et raspekakemåltid, tipser de.

Denne oppskriften gir ca. 22 raspekaker. 

Tips: Gamle kokefaste poteter gir det beste resultatet. Nypoteter inneholder for mye vann og lite stivelse.

Oppskriften er hentet fra boken «Norge rundt med Bent Stiansen» (Font forlag). Foto: Audun Aagre.

Lagret av 226 brukere

Ingredienser

6
porsjoner
  • 100 g fenalår, i terninger
  • 200 g svinekjøtt, saltet
  • 1 stk kålblader
  • 2 kg vinterpoteter, rå
  • 0.5 kg poteter, kokte
  • 400 g byggmel
  • 50 g hvetemel, juster evt med mer
  • 1 ss salt
  • 0.5 ts bakepulver

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 100 g fenalår, i terninger
  • 200 g svinekjøtt, saltet
  • 1 stk kålblader
  • 2 kg vinterpoteter, rå
  • 0.5 kg poteter, kokte
  • 400 g byggmel
  • 50 g hvetemel, juster evt med mer
  • 1 ss salt
  • 0.5 ts bakepulver
Sett over en stor kjele med vann før du begynner å kverne poteten. I denne kjelen er det godt å ha i fenalårbein, saltet svinesvor og kålblader. Dette setter god smak. Kutt også fenalår og saltet svinekjøtt opp i skiver først. Dette fordi poteten kan begynne å slippe væske jo lenger farsen står etter man har tilsatt melet. Da må man tilsette mer mel, og det er ikke ønskelig. Det skal helst ikke bli melboller.
Kvern rå- og kokte poteter på den nest minste skiven til kjøkkenkvernen. Den kokte poteten må være kald. Elt kvernet potet sammen med byggmel, hvetemel, bakepulver og salt. Ikke ha i alt melet med en gang. Det kommer an på poteten og melet hvor mye mel man må tilsette, men det er viktig at massen ikke blir for fast. Potetblandingen skal være så fast at man kan lage baller med våte hender.
Ha en bolle med kaldt vann til å dyppe hendene i når du skal forme raspekakene. Da unngår du at fingrene henger fast i deigen. En god gammeldags treøse er veldig fint å kunne legge raspekakene i vannet med. Pass på at vannet koker under hele prosessen. Hvis vannet er for kaldt, er det fare for at de koker seg fast i hverandre eller setter seg fast i bunn. Ta en halv neve farse i hånden, og rull den til en ball. Lag ett hull med to fingre og putt kjøttet i. Dekk over hullet og form ballen rund igjen.
Legg dem forsiktig i kjelen med øsen. La det koke rolig i 1 time. Rist litt i kjelen underveis for å unngå at raspekakene henger seg sammen eller setter seg fast i bunnen.
Server raspekake med sprøstekt bacon i terninger, kokt kålrot, kokt saltet og røkt lammekjøtt, seterrømme og flatbrød. Noen har sågar sirup til.
woman cooking

Bon appetit!

Sett over en stor kjele med vann før du begynner å kverne poteten. I denne kjelen er det godt å ha i fenalårbein, saltet svinesvor og kålblader. Dette setter god smak. Kutt også fenalår og saltet svinekjøtt opp i skiver først. Dette fordi poteten kan begynne å slippe væske jo lenger farsen står etter man har tilsatt melet. Da må man tilsette mer mel, og det er ikke ønskelig. Det skal helst ikke bli melboller.
Kvern rå- og kokte poteter på den nest minste skiven til kjøkkenkvernen. Den kokte poteten må være kald. Elt kvernet potet sammen med byggmel, hvetemel, bakepulver og salt. Ikke ha i alt melet med en gang. Det kommer an på poteten og melet hvor mye mel man må tilsette, men det er viktig at massen ikke blir for fast. Potetblandingen skal være så fast at man kan lage baller med våte hender.
Ha en bolle med kaldt vann til å dyppe hendene i når du skal forme raspekakene. Da unngår du at fingrene henger fast i deigen. En god gammeldags treøse er veldig fint å kunne legge raspekakene i vannet med. Pass på at vannet koker under hele prosessen. Hvis vannet er for kaldt, er det fare for at de koker seg fast i hverandre eller setter seg fast i bunn. Ta en halv neve farse i hånden, og rull den til en ball. Lag ett hull med to fingre og putt kjøttet i. Dekk over hullet og form ballen rund igjen.
Legg dem forsiktig i kjelen med øsen. La det koke rolig i 1 time. Rist litt i kjelen underveis for å unngå at raspekakene henger seg sammen eller setter seg fast i bunnen.
Server raspekake med sprøstekt bacon i terninger, kokt kålrot, kokt saltet og røkt lammekjøtt, seterrømme og flatbrød. Noen har sågar sirup til.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?