Fermentering: Hjemmelaget surkål

1 h
Lagret av 221 brukere
Fermentering: Hjemmelaget surkål
Lagret av 221 brukere

Ingredienser

1
porsjoner
  • 1 kg kål
  • 1 stk glass med lokk
  • 1.5 ss salt, per. kilo kål.
  • andre grønnsaker og krydder

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 1 kg kål
  • 1 stk glass med lokk
  • 1.5 ss salt, per. kilo kål.
  • andre grønnsaker og krydder
Ta av de to ytterste bladene på kålen og legg til side. Skjær kålen i fire båter og skjær ut stammen. Stammen og kålbladene skal brukes senere, så ikke kast dem.
Skjær eller riv kålen. Tilsett salt. Kna kål og salt i et kar til det kommer væske ut av kålen. Tilsett krydder, urter eller spiselige blomster. Det smaker også godt med litt ingefær eller chili.
Skjær eller riv kålen. Tilsett salt. Kna kål og salt i et kar til det kommer væske ut av kålen. Tilsett krydder, urter eller spiselige blomster. Det smaker også godt med litt ingefær eller chili.
Gjør klart et sterilt glass med lokk. Press væsken ut av kålen og stapp det tett i glasset, litt etter litt, til glasset er 80 prosent fullt.
Gjør klart et sterilt glass med lokk. Press væsken ut av kålen og stapp det tett i glasset, litt etter litt, til glasset er 80 prosent fullt.
Brett et av kålbladene du har til overs over kålblandingen som et lokk. Bruk kålstammene til å presse ned blandingen ytterligere slik at det blir et trykk på kålen når du lukker lokket. Sil kålsaftenover i glasset.
La glasset stå på kjøkkenbenken eller et lunt sted med åpning på lokket i 2-7 dager. Du vil se at det skjer mye i glasset på denne tiden og væsken vil kanskje renne over kanten på glasset, så sett en skål under.
Etter dette settes glasset (med lokket på) et sted med 10-15 grader i 14 dager. Etter dette skal surkålen stå i kjøleskap i cirka 2 måneder før bruk.
woman cooking

Bon appetit!

Ta av de to ytterste bladene på kålen og legg til side. Skjær kålen i fire båter og skjær ut stammen. Stammen og kålbladene skal brukes senere, så ikke kast dem.
Skjær eller riv kålen. Tilsett salt. Kna kål og salt i et kar til det kommer væske ut av kålen. Tilsett krydder, urter eller spiselige blomster. Det smaker også godt med litt ingefær eller chili.
Skjær eller riv kålen. Tilsett salt. Kna kål og salt i et kar til det kommer væske ut av kålen. Tilsett krydder, urter eller spiselige blomster. Det smaker også godt med litt ingefær eller chili.
Gjør klart et sterilt glass med lokk. Press væsken ut av kålen og stapp det tett i glasset, litt etter litt, til glasset er 80 prosent fullt.
Gjør klart et sterilt glass med lokk. Press væsken ut av kålen og stapp det tett i glasset, litt etter litt, til glasset er 80 prosent fullt.
Brett et av kålbladene du har til overs over kålblandingen som et lokk. Bruk kålstammene til å presse ned blandingen ytterligere slik at det blir et trykk på kålen når du lukker lokket. Sil kålsaftenover i glasset.
La glasset stå på kjøkkenbenken eller et lunt sted med åpning på lokket i 2-7 dager. Du vil se at det skjer mye i glasset på denne tiden og væsken vil kanskje renne over kanten på glasset, så sett en skål under.
Etter dette settes glasset (med lokket på) et sted med 10-15 grader i 14 dager. Etter dette skal surkålen stå i kjøleskap i cirka 2 måneder før bruk.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Hvordan var din opplevelse i dag?