Alt som er gratinert er jo også ganske godt spør du meg. Mye blir enda bedre med en fyldig ostesaus. Er du glad i purre kan du teste ut purre rullet i spekeskinke og «badet» i en saus med både blåmuggost og parmesan. Er du ikke en purrefan i utgangspunktet kan det fort være du blir det etter dette. Dessuten er det en glimrende mulighet til å få brukt opp små og store osterester du har liggende i kjøleskapet.
Rens purren, fjern den øverste grove grønne delen og del purren i to jevne lengder. Skyll godt slik at du fjerner eventuelle jordrester (kanskje må du lage et lite snitt langs med purren for å få skylt grundig mellom lagene).
Smelt smøret til sausen i en liten kasserolle. Rør inn melet, la det frese et par små minutter over middels varme under konstant omrøring. Visp inn melk og fløte og gi det hele et oppkok mens du hele tiden visper for å unngå klumper i sausen og for å unngå at det fester seg i bunnen. La sausen småkoke i 2 minutter under stadig omrøring. Trekk kasserollen vekk fra varmen og rør inn 2/3 av hvitosten/cheddaren, blåmuggosten og parmesanen. Smak sausen til med muskat, kvernet pepper og hvis nødvendig: en klype salt.
Kok purren knapt mør i fosskokende godt saltet vann. Ta purren opp av vannet og la den få renne godt av seg. Eventuelle rester av vann vil tynne ut sausen.
Hell halvparten av sausen over i en passende ildfast form. Surr hver purrelengde inn i en skive spekeskinke og legg purren ved siden av hverandre i sausen.
Hell resten av sausen over og dryss over resten av osten. Gratiner i cirka 20 minutter, eller til overflaten er boblende og gyllen.
Serveres gjerne med en grønn salat.
Tips
Osten i sausen kan varieres etter eget ønske. En glimrende måte å få brukt opp eventuelle osterester i kjøleskapet.
Bon appetit!
Sett ovnen på 220 grader.
Rens purren, fjern den øverste grove grønne delen og del purren i to jevne lengder. Skyll godt slik at du fjerner eventuelle jordrester (kanskje må du lage et lite snitt langs med purren for å få skylt grundig mellom lagene).
Smelt smøret til sausen i en liten kasserolle. Rør inn melet, la det frese et par små minutter over middels varme under konstant omrøring. Visp inn melk og fløte og gi det hele et oppkok mens du hele tiden visper for å unngå klumper i sausen og for å unngå at det fester seg i bunnen. La sausen småkoke i 2 minutter under stadig omrøring. Trekk kasserollen vekk fra varmen og rør inn 2/3 av hvitosten/cheddaren, blåmuggosten og parmesanen. Smak sausen til med muskat, kvernet pepper og hvis nødvendig: en klype salt.
Kok purren knapt mør i fosskokende godt saltet vann. Ta purren opp av vannet og la den få renne godt av seg. Eventuelle rester av vann vil tynne ut sausen.
Hell halvparten av sausen over i en passende ildfast form. Surr hver purrelengde inn i en skive spekeskinke og legg purren ved siden av hverandre i sausen.
Hell resten av sausen over og dryss over resten av osten. Gratiner i cirka 20 minutter, eller til overflaten er boblende og gyllen.
Serveres gjerne med en grønn salat.
Tips
Osten i sausen kan varieres etter eget ønske. En glimrende måte å få brukt opp eventuelle osterester i kjøleskapet.
Finn flere oppskrifter:
Vil du lagre favorittoppskriftene dine? Lag deg en gratis konto