rask

Bent Stiansens asparges med hollandaise

25 min

Asparges med hollandaise er den perfekte forrett til 17. mai - eller hvilken som helst annet dag du vil unne seg noe ekstra godt. Hvis du skal servere denne retten til 17. mai, er det flere ting du kan gjøre klart på forhånd: Asparges kan skrelles to dager før og legges i en plastpose i kjøleskapet. De må kokes ved servering.
Drikketips: En hvit Sancerre er et must til asparges. Men det vil også smake godt med en tysk Riesling, gjerne fra Rheingau-distriktet. En frisk eplemost eller en lett pilsner passer også godt.
Oppskrift og bilde er hentet fra «Søndagsmiddag» av Bent Stiansen på Font Forlag. Foto: Sara Johannessen

121 har lagret denne
Bent Stiansens asparges med hollandaise

Asparges med hollandaise er den perfekte forrett til 17. mai - eller hvilken som helst annet dag du vil unne seg noe ekstra godt. Hvis du skal servere denne retten til 17. mai, er det flere ting du kan gjøre klart på forhånd: Asparges kan skrelles to dager før og legges i en plastpose i kjøleskapet. De må kokes ved servering.
Drikketips: En hvit Sancerre er et must til asparges. Men det vil også smake godt med en tysk Riesling, gjerne fra Rheingau-distriktet. En frisk eplemost eller en lett pilsner passer også godt.
Oppskrift og bilde er hentet fra «Søndagsmiddag» av Bent Stiansen på Font Forlag. Foto: Sara Johannessen

121 har lagret denne

Ingredienser

4
porsjoner
  • 1 kg asparges, grønne og hvite
  • vann, til koking
  • 2 ss havsalt
  • 2 ts sukker, per liter

hollandaise

  • 200 g smør
  • 2 stk eggeplomme
  • 1 ss vann
  • 1 ss sitronsaft
  • 0.5 ts salt
  • hvit pepper, kvernet

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 1 kg asparges, grønne og hvite
  • vann, til koking
  • 2 ss havsalt
  • 2 ts sukker, per liter

hollandaise

  • 200 g smør
  • 2 stk eggeplomme
  • 1 ss vann
  • 1 ss sitronsaft
  • 0.5 ts salt
  • hvit pepper, kvernet
Start med å knekke bunnen av aspargesen. Fra der den knekker naturlig er aspargesen mør. Skrell grønn asparges fra midten av stilken og ned mot bunnen. Hvit asparges må skrelles nesten fra toppen og helt ned til bunnen for å få vekk alle trevler.
Kok opp rikelig med vann og ha i salt og sukker. Kok grønne asparges i ca 2-3 minutter, avhengig av tykkelse. Hvite asparges skal koke dobbelt så lenge, ca 4-7 minutter alt etter hvor tykke de er.
Ta en asparges opp av vannet. De er ferdig kokt hvis du kan presse fingrene dine gjennom aspargeskjøttet slik at det skiller lag.

Hollandaise

Smelt smøret forsiktig slik at det skiller seg. Hell av det klare fettet og hold det varmt ved ca 60 grader. Sett en glass- eller stålbolle over en kjele med kokende vann.
Ha i eggeplommene sammen med vann og sitronsaft. Pisk som en gal til det blir et fint skum som skal varmes opp til temperaturen når ca 70 grader, da ser du at skummet begynner å stivne. Ta bollen vekk fra varmen og sett den i kaldt vann i 10 sekunder for å stoppe oppvarmingsprosessen.
Spe med det varme smøret i en tynn stråle mens du pisker det godt sammen. Det er viktig å begynne med noen dråper som du får pisket godt inn og så øke strålen med smør etter hvert. Når alt smøret er pisket inn har du en tykk varm majoneslignende saus.
Smak til med salt, pepper og eventuelt litt mer sitronsaft.
woman cooking

Bon appetit!

Start med å knekke bunnen av aspargesen. Fra der den knekker naturlig er aspargesen mør. Skrell grønn asparges fra midten av stilken og ned mot bunnen. Hvit asparges må skrelles nesten fra toppen og helt ned til bunnen for å få vekk alle trevler.
Kok opp rikelig med vann og ha i salt og sukker. Kok grønne asparges i ca 2-3 minutter, avhengig av tykkelse. Hvite asparges skal koke dobbelt så lenge, ca 4-7 minutter alt etter hvor tykke de er.
Ta en asparges opp av vannet. De er ferdig kokt hvis du kan presse fingrene dine gjennom aspargeskjøttet slik at det skiller lag.

Hollandaise

Smelt smøret forsiktig slik at det skiller seg. Hell av det klare fettet og hold det varmt ved ca 60 grader. Sett en glass- eller stålbolle over en kjele med kokende vann.
Ha i eggeplommene sammen med vann og sitronsaft. Pisk som en gal til det blir et fint skum som skal varmes opp til temperaturen når ca 70 grader, da ser du at skummet begynner å stivne. Ta bollen vekk fra varmen og sett den i kaldt vann i 10 sekunder for å stoppe oppvarmingsprosessen.
Spe med det varme smøret i en tynn stråle mens du pisker det godt sammen. Det er viktig å begynne med noen dråper som du får pisket godt inn og så øke strålen med smør etter hvert. Når alt smøret er pisket inn har du en tykk varm majoneslignende saus.
Smak til med salt, pepper og eventuelt litt mer sitronsaft.
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?