Rødkål er det perfekte tilbehør til juleribba. Denne varianten med fiken og solbærsirup smaker nydelig. Det er slettes ikke vanskelig å lage hjemmelaget rødkål, og det tilfører julemiddagen et ekstra piff.
Tips: Du kan bruke rosiner hvis du ikke vil bruke fiken.
Hjemmelaget rødkål løfter julemiddagen. Prøv denne varianten til ribba med deilige krydre, solbærsirup og fiken.
Foto: Sara Johannessen Meek
Rødkål er det perfekte tilbehør til juleribba. Denne varianten med fiken og solbærsirup smaker nydelig. Det er slettes ikke vanskelig å lage hjemmelaget rødkål, og det tilfører julemiddagen et ekstra piff.
Tips: Du kan bruke rosiner hvis du ikke vil bruke fiken.
1 dl balsamicoeddik, eventuelt rødvins - eller sherryeddikk
2 dl solbærsirup
1 ts allehånde, knust
0.5 ts anisfrø, knust
1 bit kanelstang
100 g fiken, tørket
1.5 ts salt
kvernet pepper
Skyll kålhodet, fjern eventuelt de ytterste bladene hvis de ikke er pene. Del kålhodet i fire båter og finsnitt rødkålen, ikke bruk den tykke midtstilken.
Smelt smøret i en passende kjele, og fres kålen under omrøring til den blir blank og begynner å falle litt sammen.
Tilsett de andre ingrediensene unntatt fiken. Kok opp og la det surre/småkoke under lokk i en halv times tid, rør om av og til.
Ta av lokket, tilsett hakket tørket fiken og la rødkålen surre/småkoke videre uten lokk i ytterligere en halv times tid. Rør av og til, og pass på at kålen ikke koker tørr, tilsett eventuelt en skvett appelsinjus eller vann.
Juster smaken med salt og pepper, og rør gjerne inn litt ribbefett/ribbesjy før servering.
Pynt rødkålen med for eksempel bringebær, epleskiver, tørkede tranebær og/eller hakket persille hvis ønskelig. Husk å ta ut kanelstangbiten før servering.
Bon appetit!
Skyll kålhodet, fjern eventuelt de ytterste bladene hvis de ikke er pene. Del kålhodet i fire båter og finsnitt rødkålen, ikke bruk den tykke midtstilken.
Smelt smøret i en passende kjele, og fres kålen under omrøring til den blir blank og begynner å falle litt sammen.
Tilsett de andre ingrediensene unntatt fiken. Kok opp og la det surre/småkoke under lokk i en halv times tid, rør om av og til.
Ta av lokket, tilsett hakket tørket fiken og la rødkålen surre/småkoke videre uten lokk i ytterligere en halv times tid. Rør av og til, og pass på at kålen ikke koker tørr, tilsett eventuelt en skvett appelsinjus eller vann.
Juster smaken med salt og pepper, og rør gjerne inn litt ribbefett/ribbesjy før servering.
Pynt rødkålen med for eksempel bringebær, epleskiver, tørkede tranebær og/eller hakket persille hvis ønskelig. Husk å ta ut kanelstangbiten før servering.