Rens og del rosenkålen i to. Varm en stor stekepanne og tilsett en liten klunk olje. Fres rosenkålen raskt over høy varme til den får litt farge. Press over noen dråper sitronsaft, og krydre med salt og pepper. Hell rosenkålen over i en passende ildfast form.
Smelt smøret til sausen i en liten kasserolle. Rør inn melet, la det frese et par små minutter over middels varme under konstant omrøring. Visp inn melk og fløte og gi det hele et oppkok, mens du hele tiden visper for å unngå klumper i sausen. La sausen småkoke i 2 minutter under stadig omrøring.
Trekk kasserollen vekk fra varme og rør inn hvitost (eller cheddar), blåmuggost og halvparten av Gruyèren. Smak sausen til med muskat og kvernet pepper, og en klype salt hvis nødvendig. Hell sausen over rosenkålen og dryss over resten av osten.
Gratiner i ovnen ved 220 grader i omtrent 12 minutter, eller til overflaten er boblene og gyllen. Topp det hele med skinke eller bacon hvis du ønsker og dryss over hakkede urter.
Bon appetit!
Rens og del rosenkålen i to. Varm en stor stekepanne og tilsett en liten klunk olje. Fres rosenkålen raskt over høy varme til den får litt farge. Press over noen dråper sitronsaft, og krydre med salt og pepper. Hell rosenkålen over i en passende ildfast form.
Smelt smøret til sausen i en liten kasserolle. Rør inn melet, la det frese et par små minutter over middels varme under konstant omrøring. Visp inn melk og fløte og gi det hele et oppkok, mens du hele tiden visper for å unngå klumper i sausen. La sausen småkoke i 2 minutter under stadig omrøring.
Trekk kasserollen vekk fra varme og rør inn hvitost (eller cheddar), blåmuggost og halvparten av Gruyèren. Smak sausen til med muskat og kvernet pepper, og en klype salt hvis nødvendig. Hell sausen over rosenkålen og dryss over resten av osten.
Gratiner i ovnen ved 220 grader i omtrent 12 minutter, eller til overflaten er boblene og gyllen. Topp det hele med skinke eller bacon hvis du ønsker og dryss over hakkede urter.