Til hovedinnhold

Ostegratinert rosenkål

45 min

Toppet med sprøstekt bacon eller en god skinke blir dette nesten en middag i seg selv.

Lagret av 152 brukere
Ostegratinert rosenkål

Toppet med sprøstekt bacon eller en god skinke blir dette nesten en middag i seg selv.

Lagret av 152 brukere

Ingredienser

4
porsjoner
  • 500 g rosenkål
  • 0.5 stk sitron
  • olivenolje
  • salt og kvernet pepper
  • skinke
  • urter, hakkede, basilikum, kjørvel eller persille

ostesaus

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 3 dl melk
  • 2 dl fløte
  • 150 g revet ost, gulost eller cheddar
  • 50 g blåmuggost
  • 50 g gruyere
  • muskatnøtt
  • kvernet pepper

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 500 g rosenkål
  • 0.5 stk sitron
  • olivenolje
  • salt og kvernet pepper
  • skinke
  • urter, hakkede, basilikum, kjørvel eller persille

ostesaus

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 3 dl melk
  • 2 dl fløte
  • 150 g revet ost, gulost eller cheddar
  • 50 g blåmuggost
  • 50 g gruyere
  • muskatnøtt
  • kvernet pepper
Rens og del rosenkålen i to. Varm en stor stekepanne og tilsett en liten klunk olje. Fres rosenkålen raskt over høy varme til den får litt farge. Press over noen dråper sitronsaft, og krydre med salt og pepper. Hell rosenkålen over i en passende ildfast form.
Smelt smøret til sausen i en liten kasserolle. Rør inn melet, la det frese et par små minutter over middels varme under konstant omrøring. Visp inn melk og fløte og gi det hele et oppkok, mens du hele tiden visper for å unngå klumper i sausen. La sausen småkoke i 2 minutter under stadig omrøring.
Trekk kasserollen vekk fra varme og rør inn hvitost (eller cheddar), blåmuggost og halvparten av Gruyèren. Smak sausen til med muskat og kvernet pepper, og en klype salt hvis nødvendig. Hell sausen over rosenkålen og dryss over resten av osten.
Gratiner i ovnen ved 220 grader i omtrent 12 minutter, eller til overflaten er boblene og gyllen. Topp det hele med skinke eller bacon hvis du ønsker og dryss over hakkede urter.
woman cooking

Bon appetit!

Rens og del rosenkålen i to. Varm en stor stekepanne og tilsett en liten klunk olje. Fres rosenkålen raskt over høy varme til den får litt farge. Press over noen dråper sitronsaft, og krydre med salt og pepper. Hell rosenkålen over i en passende ildfast form.
Smelt smøret til sausen i en liten kasserolle. Rør inn melet, la det frese et par små minutter over middels varme under konstant omrøring. Visp inn melk og fløte og gi det hele et oppkok, mens du hele tiden visper for å unngå klumper i sausen. La sausen småkoke i 2 minutter under stadig omrøring.
Trekk kasserollen vekk fra varme og rør inn hvitost (eller cheddar), blåmuggost og halvparten av Gruyèren. Smak sausen til med muskat og kvernet pepper, og en klype salt hvis nødvendig. Hell sausen over rosenkålen og dryss over resten av osten.
Gratiner i ovnen ved 220 grader i omtrent 12 minutter, eller til overflaten er boblene og gyllen. Topp det hele med skinke eller bacon hvis du ønsker og dryss over hakkede urter.
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Hvordan var din opplevelse i dag?