Vegansk Sheperd's Pie

45 min

Vegansk Sheperd's Pie er en kjøttfri og vegansk variant av tradisjonell shepherd’s pie.

Klassisk shepherd’s pie, eller hyrdepai på norsk, stammer visstnok fra 1700-tallet og er som navnet hinter til egentlig en rett med lam. Det er vel strengt tatt heller ingen pai, men en slags kjøttstuing med potetmos på toppen. I "sykt-billig-ånden" har vi her byttet ut dyre kjøttproteiner med linser, som koster under halvparten.

Oppskrift: Mari Hult og Kjersti Grønseth bak kokeboken "Sykt billig"

449 har lagret denne
Vegansk Sheperd's Pie

Vegansk Sheperd's Pie er en kjøttfri og vegansk variant av tradisjonell shepherd’s pie.

Klassisk shepherd’s pie, eller hyrdepai på norsk, stammer visstnok fra 1700-tallet og er som navnet hinter til egentlig en rett med lam. Det er vel strengt tatt heller ingen pai, men en slags kjøttstuing med potetmos på toppen. I "sykt-billig-ånden" har vi her byttet ut dyre kjøttproteiner med linser, som koster under halvparten.

Oppskrift: Mari Hult og Kjersti Grønseth bak kokeboken "Sykt billig"

449 har lagret denne
6
porsjoner

Potetmos

  • 1.5 kg poteter
  • 1 dl mandelmelk
  • salt og kvernet pepper

Saus

  • 4 dl grønne linser, (1 kartong eller 2 dl tørka som du bløtlegger og koker selv)
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 stk løk, liten
  • 50 g valnøtter
  • 200 g sjampinjong
  • 4 stykker gulrøtter
  • olje, til steking
  • 2 ss tomatpuré
  • 5 dl vann, med grønsaksbuljongpulver eller terning.
  • 2 ts oregano, tørket
  • 1 ts rosmarin, tørket
  • 2 stykker laurbærblad
  • salt og kvernet pepper
Unngå at skjermen går i dvale

Potetmos

  • 1.5 kg poteter
  • 1 dl mandelmelk
  • salt og kvernet pepper

Saus

  • 4 dl grønne linser, (1 kartong eller 2 dl tørka som du bløtlegger og koker selv)
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 stk løk, liten
  • 50 g valnøtter
  • 200 g sjampinjong
  • 4 stykker gulrøtter
  • olje, til steking
  • 2 ss tomatpuré
  • 5 dl vann, med grønsaksbuljongpulver eller terning.
  • 2 ts oregano, tørket
  • 1 ts rosmarin, tørket
  • 2 stykker laurbærblad
  • salt og kvernet pepper
Forvarm stekeovnen til 220 °C, og finn fram en stor ildfast form. Kok opp en stor gryte med vann.
Skrell potetene og skjær dem i terninger. Ha dem i det kokende vannet og kok dem til de er møre og fine.
Gjør klar sausen mens potetene koker. Se oppskriften under.
Sil av vannet når potetene er klare og mos dem med en potetmoser eller gaffel. Rør inn mandelmelken, og smak til med salt og pepper.
Fordel sausen i den ildfaste formen og topp med potetstappen. Sett formen i ovnen og stek retten i 15–20 minutter, til den begynner å få gyllenbrune topper.

Saus

Sil av laken fra linsene og skyll dem i kaldt vann.
Skrell hvitløken og løken. Finhakk hvitløken og grovhakk løken og valnøttene. Skjær soppen i små terninger, og skjær først gulrøttene i to på langs og deretter i skiver.
Varm opp oljen i en stor stekepanne på høy varme. Ha i soppen og la det frese til den er gyllenbrun og fin.
Demp varmen et par hakk, ha i mer olje hvis det er tørt og tilsett hvitløken, løken og gulrøttene. La det frese i noen minutter til.
Ha så i linsene, valnøttene, tomatpureen, vannet med buljongpulver, oreganoen, rosmarinen og laurbærbladene. La det småkoke i 15 minutter. Ta opp laurbærbladene og smak til med salt og pepper.
woman cooking

Bon appetit!

Forvarm stekeovnen til 220 °C, og finn fram en stor ildfast form. Kok opp en stor gryte med vann.
Skrell potetene og skjær dem i terninger. Ha dem i det kokende vannet og kok dem til de er møre og fine.
Gjør klar sausen mens potetene koker. Se oppskriften under.
Sil av vannet når potetene er klare og mos dem med en potetmoser eller gaffel. Rør inn mandelmelken, og smak til med salt og pepper.
Fordel sausen i den ildfaste formen og topp med potetstappen. Sett formen i ovnen og stek retten i 15–20 minutter, til den begynner å få gyllenbrune topper.

Saus

Sil av laken fra linsene og skyll dem i kaldt vann.
Skrell hvitløken og løken. Finhakk hvitløken og grovhakk løken og valnøttene. Skjær soppen i små terninger, og skjær først gulrøttene i to på langs og deretter i skiver.
Varm opp oljen i en stor stekepanne på høy varme. Ha i soppen og la det frese til den er gyllenbrun og fin.
Demp varmen et par hakk, ha i mer olje hvis det er tørt og tilsett hvitløken, løken og gulrøttene. La det frese i noen minutter til.
Ha så i linsene, valnøttene, tomatpureen, vannet med buljongpulver, oreganoen, rosmarinen og laurbærbladene. La det småkoke i 15 minutter. Ta opp laurbærbladene og smak til med salt og pepper.
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?