Til hovedinnhold

Gratinert, hel blomkål med pesto

1 h 30 min

Gratinert, hel blomkål er en latterlig god rett. Litt gammeldags muligens, men det er da virkelig en grunn til at klassikere holder seg like populære år etter år. Her toppes blomkålen med ostesaus og pesto.

Lagret av 848 brukere
Gratinert, hel blomkål med pesto

Gratinert, hel blomkål er en latterlig god rett. Litt gammeldags muligens, men det er da virkelig en grunn til at klassikere holder seg like populære år etter år. Her toppes blomkålen med ostesaus og pesto.

Lagret av 848 brukere

Ingredienser

4
porsjoner
  • 1 - 2 stk blomkål
  • 40 g smør
  • 40 g hvetemel
  • 4 dl melk
  • 1 dl fløte
  • 150 - 200 g gulost, eller cheddar, revet
  • 50 g parmesan, eller en annen vellagret, fast ost
  • 2 ss pesto, basilikumpesto
  • salt og kvernet pepper
  • friske urter, gressløk, persille eller basilikum
  • chiliflak

Tilbehør

  • pesto, basilikumpesto
  • bacon, sprøstekt, eller spekeskinke
  • hasselnøtter, hakkede og ristede

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 1 - 2 stk blomkål
  • 40 g smør
  • 40 g hvetemel
  • 4 dl melk
  • 1 dl fløte
  • 150 - 200 g gulost, eller cheddar, revet
  • 50 g parmesan, eller en annen vellagret, fast ost
  • 2 ss pesto, basilikumpesto
  • salt og kvernet pepper
  • friske urter, gressløk, persille eller basilikum
  • chiliflak

Tilbehør

  • pesto, basilikumpesto
  • bacon, sprøstekt, eller spekeskinke
  • hasselnøtter, hakkede og ristede
Rens blomkålen for blader og fjern litt av den tykke stilken.
Kok blomkålen knapt mør, 8-10 minutter, i lettsaltet vann. La blomkålen få renne godt av seg, og legg den over i en passende ildfast form.
Varm ovnen til 220 grader. Smelt smøret til sausen i en liten kasserolle. Rør inn melet, og la det frese et par små minutter over middels varme under konstant omrøring.
Visp inn melk og fløte og gi det hele et oppkok mens du hele tiden visper for å unngå klumper i sausen og for å unngå at det fester seg i bunnen. La sausen småkoke i 2 minutter under stadig omrøring.
Trekk kasserollen vekk fra varmen, og rør inn halvparten av hvitosten eller cheddaren og parmesanen. Smak sausen til med pesto, kvernet pepper og en klype salt hvis nødvendig.
Hell sausen over blomkålen og dryss over resten av osten. Gratiner herligheten midt i ovnen i cirka 25 minutter, eller til overflaten er boblende og gyllen.
Topp det hele med bacon, hasselnøtter, hakkede urter og et lite dryss med chiliflakes. Server ekstra pesto ved siden av.
woman cooking

Bon appetit!

Rens blomkålen for blader og fjern litt av den tykke stilken.
Kok blomkålen knapt mør, 8-10 minutter, i lettsaltet vann. La blomkålen få renne godt av seg, og legg den over i en passende ildfast form.
Varm ovnen til 220 grader. Smelt smøret til sausen i en liten kasserolle. Rør inn melet, og la det frese et par små minutter over middels varme under konstant omrøring.
Visp inn melk og fløte og gi det hele et oppkok mens du hele tiden visper for å unngå klumper i sausen og for å unngå at det fester seg i bunnen. La sausen småkoke i 2 minutter under stadig omrøring.
Trekk kasserollen vekk fra varmen, og rør inn halvparten av hvitosten eller cheddaren og parmesanen. Smak sausen til med pesto, kvernet pepper og en klype salt hvis nødvendig.
Hell sausen over blomkålen og dryss over resten av osten. Gratiner herligheten midt i ovnen i cirka 25 minutter, eller til overflaten er boblende og gyllen.
Topp det hele med bacon, hasselnøtter, hakkede urter og et lite dryss med chiliflakes. Server ekstra pesto ved siden av.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?