Makaronigrateng med kjøttsaus

1 h 30 min
Lagret av 10398 brukere
Makaronigrateng med kjøttsaus
Lagret av 10398 brukere

Ingredienser

4
porsjoner

Kjøttsaus

  • 100 g bacon, eller pancetta eller spekeskinke
  • 1 stk løk, stor
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 stykker gulrøtter, mellomstore
  • 3 stilker stangselleri
  • 600 g kjøttdeig, eller karbonadedeig
  • 2 stykker laurbærblad
  • 2 ts oregano, tørket
  • 2 bokser hermetiske tomater, gode, knuste (1 boks = 400 gr)
  • 4 dl kjøttkraft
  • olivenolje
  • salt og kvernet pepper
  • sukker
  • basilikum, frisk

Makaronistuing

  • 250 g makaroni
  • 60 g smør
  • 60 g hvetemel
  • 6 dl melk, varm
  • 200 g revet ost, og/eller mild cheddar
  • 50 g parmesan, revet
  • salt og kvernet pepper

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale

Kjøttsaus

  • 100 g bacon, eller pancetta eller spekeskinke
  • 1 stk løk, stor
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 stykker gulrøtter, mellomstore
  • 3 stilker stangselleri
  • 600 g kjøttdeig, eller karbonadedeig
  • 2 stykker laurbærblad
  • 2 ts oregano, tørket
  • 2 bokser hermetiske tomater, gode, knuste (1 boks = 400 gr)
  • 4 dl kjøttkraft
  • olivenolje
  • salt og kvernet pepper
  • sukker
  • basilikum, frisk

Makaronistuing

  • 250 g makaroni
  • 60 g smør
  • 60 g hvetemel
  • 6 dl melk, varm
  • 200 g revet ost, og/eller mild cheddar
  • 50 g parmesan, revet
  • salt og kvernet pepper
Kutt baconet i små biter. Finhakk løk og hvitløk. Skjær gulrøtter og selleri i små terninger.
Varm en god skvett olivenolje i en stor stekepanne. Fres baconet, tilsett løk og hvitløk og la det frese videre i noen minutter. Løken skal bli myk og gyllen, men ikke brun.
Tilsett gulrøtter, selleri, laurbær og oregano. Fres videre til alle grønnsakene er myke og lett gylne i ca. 10 minutter. Ta grønnsaksblandingen ut av pannen så lenge.
Varm pannen opp på nytt, tilsett en klunk olje og stek kjøttdeigen. Hell grønnsakene tilbake i pannen sammen tomater og kjøttkraft.
Tilsett en god klype salt og sukker og kok opp blandingen. La sausen putre halvveis under lokk i ca. 1 time og gjerne lenger.
Rør jevnlig og smak kjøttsausen til med salt og kvernet pepper. Rør til slutt inn grovhakket frisk basilikum.
Kok makaronien knapt mør i fosskokende lettsaltet vann. Hell av kokevannet.
Smelt smøret til sausen i en kasserolle og rør inn melet. Tilsett melken under kraftig visping, slik at du unngår klumper i sausen. La sausen småkoke i ca. 5 minutter under stadig omrøring. 
Smak sausen til med salt, pepper og gjerne litt revet muskatnøtt. Bland halvparten av osten inn i sausen og bland sausen sammen med makaronien.
Smør bunnen i en mellomstor ildfast form med litt smør eller olje og hell i kjøttsausen. Fordel makaronistuingen på toppen og dryss over resten av osten.
Gratiner gratengen i ovn ved 220 grader i ca. 20 minutter, eller til gratengen er nydelig gyllen.
Serveres gjerne med en tomatsalat ved siden av.
woman cooking

Bon appetit!

Kutt baconet i små biter. Finhakk løk og hvitløk. Skjær gulrøtter og selleri i små terninger.
Varm en god skvett olivenolje i en stor stekepanne. Fres baconet, tilsett løk og hvitløk og la det frese videre i noen minutter. Løken skal bli myk og gyllen, men ikke brun.
Tilsett gulrøtter, selleri, laurbær og oregano. Fres videre til alle grønnsakene er myke og lett gylne i ca. 10 minutter. Ta grønnsaksblandingen ut av pannen så lenge.
Varm pannen opp på nytt, tilsett en klunk olje og stek kjøttdeigen. Hell grønnsakene tilbake i pannen sammen tomater og kjøttkraft.
Tilsett en god klype salt og sukker og kok opp blandingen. La sausen putre halvveis under lokk i ca. 1 time og gjerne lenger.
Rør jevnlig og smak kjøttsausen til med salt og kvernet pepper. Rør til slutt inn grovhakket frisk basilikum.
Kok makaronien knapt mør i fosskokende lettsaltet vann. Hell av kokevannet.
Smelt smøret til sausen i en kasserolle og rør inn melet. Tilsett melken under kraftig visping, slik at du unngår klumper i sausen. La sausen småkoke i ca. 5 minutter under stadig omrøring. 
Smak sausen til med salt, pepper og gjerne litt revet muskatnøtt. Bland halvparten av osten inn i sausen og bland sausen sammen med makaronien.
Smør bunnen i en mellomstor ildfast form med litt smør eller olje og hell i kjøttsausen. Fordel makaronistuingen på toppen og dryss over resten av osten.
Gratiner gratengen i ovn ved 220 grader i ca. 20 minutter, eller til gratengen er nydelig gyllen.
Serveres gjerne med en tomatsalat ved siden av.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Hvordan var din opplevelse i dag?