Til hovedinnhold

Fiskegrateng med tilbehør

1 h

Fiskegrateng en glimrende måte å bruke opp fiskerester på. Ferdigkokt eller stekt fisk blandes direkte med kokt pasta og varm saus. Kokevannet til sausen kan da erstattes med fiskekraft eller ekstra melk, men ellers er fremgangsmåten lik. I denne oppskriften er det brukt hvit fisk, men dette varierer du etter hva du har og liker.

Fiskegratengen blir lett og delikat når du visper eggehviten til et luftig skum, for så å vende det inn i gratengblandingen før du har det over i formen. Bland inn friske urter for mer smak, og server gratengen med fristende tilbehør som råkostsalat og deilig eggesmør.

Du kan også kjøre friske urter som basilikum eller persille sammen med brødsmulene, slik at brødsmulene får en lysegrønn farge og ekstra smak. I stedet for loffsmuler og ost kan du bruke bare loffsmuler eller revet ost hvis du heller ønsker det

Lagret av 2264 brukere
Fiskegrateng med godt tilbehør

Fiskegrateng en glimrende måte å bruke opp fiskerester på. Ferdigkokt eller stekt fisk blandes direkte med kokt pasta og varm saus. Kokevannet til sausen kan da erstattes med fiskekraft eller ekstra melk, men ellers er fremgangsmåten lik. I denne oppskriften er det brukt hvit fisk, men dette varierer du etter hva du har og liker.

Fiskegratengen blir lett og delikat når du visper eggehviten til et luftig skum, for så å vende det inn i gratengblandingen før du har det over i formen. Bland inn friske urter for mer smak, og server gratengen med fristende tilbehør som råkostsalat og deilig eggesmør.

Du kan også kjøre friske urter som basilikum eller persille sammen med brødsmulene, slik at brødsmulene får en lysegrønn farge og ekstra smak. I stedet for loffsmuler og ost kan du bruke bare loffsmuler eller revet ost hvis du heller ønsker det

Lagret av 2264 brukere

Ingredienser

4
porsjoner
  • 200 g makaroni
  • 800 g fisk, hvit fiskefilet, uten skinn og ben
  • 60 g meierismør
  • 2 stykker sjalottløk, finhakket
  • 1 - 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 60 g hvetemel
  • 3 dl kokekraft, fra fisken
  • 3 - 4 dl melk
  • salt og kvernet pepper
  • muskat, revet
  • kajennepepper
  • 2 stykker egg, store
  • 1 dl loffsmuler, eller brødsmuler
  • 150 g revet ost
  • 1 dl urter, hakkede
  • smør, til form og topping

Råkostsalat

  • 1 stk fennikel
  • 2 stykker gulrøtter, gjerne i forskjellige farger
  • 1 stk rødløk
  • 2 stykker appelsin
  • 2 ss sitronsaft
  • 3 ss olivenolje
  • 2 ts akasiehonning
  • salt og kvernet pepper
  • friske urter, basilikum, mynte og/eller persille

Eggesmør

  • 150 g meierismør
  • 3 stykker egg, hardkokte
  • friske urter, (kan sløyfes)

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 200 g makaroni
  • 800 g fisk, hvit fiskefilet, uten skinn og ben
  • 60 g meierismør
  • 2 stykker sjalottløk, finhakket
  • 1 - 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 60 g hvetemel
  • 3 dl kokekraft, fra fisken
  • 3 - 4 dl melk
  • salt og kvernet pepper
  • muskat, revet
  • kajennepepper
  • 2 stykker egg, store
  • 1 dl loffsmuler, eller brødsmuler
  • 150 g revet ost
  • 1 dl urter, hakkede
  • smør, til form og topping

Råkostsalat

  • 1 stk fennikel
  • 2 stykker gulrøtter, gjerne i forskjellige farger
  • 1 stk rødløk
  • 2 stykker appelsin
  • 2 ss sitronsaft
  • 3 ss olivenolje
  • 2 ts akasiehonning
  • salt og kvernet pepper
  • friske urter, basilikum, mynte og/eller persille

Eggesmør

  • 150 g meierismør
  • 3 stykker egg, hardkokte
  • friske urter, (kan sløyfes)

Fiskegrateng

Kok makaronien knapt mør, heller 2 minutter for lite enn for mye, og la den renne godt av seg i dørslag.
Skjær fisken i jevne biter. Kok opp ca. 4 dl vann og tilsett en god klype salt. Vannet skal være lettsaltet, så smak på vannet. Legg fisken i vannet, skru av varmen og la fiskebitene trekke i et par minutter.
Ta fisken opp av vannet og la vannet dryppe godt av den.
Smelt smøret i en kasserolle og fres sjalottløk og hvitløk i smøret uten at det får farge. Visp inn melet og spe med kokevann og melk under visping. Dette er viktig for å unngå klumper i sausen.
La sausen småkoke i 5 minutter under jevn og rolig omrøring. En visp er fortsatt det beste redskapet. Smak til med salt, pepper, muskat og kajennepepper.
Trekk sausen til side, skill eggene og rør eggeplommene ned i sausen. Pisk eggehvitene stive og vend forsiktig sammen makaroni, fisk, saus, urter og stivpiskede eggehviter.
Hell alt over i passende og smurt ildfast form. Dryss over loffsmuler blandet med revet ost. Legg noen små klatter smør her og der.
Gratiner gratengen ved 200 grader i ca. 35 minutter, eller til overflaten er gyllen og sprø. Gratengen skal virke fast, men fortsatt være litt dissete.

Råkostsalat

Skrell og skjær alle grønnsakene til råkosten i tynne strimler eller skiver. Den jobben er enklest med en grønnsakskutter, men du kan gjerne rive gulrøttene på et rivjern.
Skjær av skallet på appelsinene. Skjær ut hinnefrie appelsinfileter eller skjær appelsinene i jevne biter for enkelhetens skyld.
Press ut saften fra appelsinrestene over i en liten bolle. Visp inn sitronsaft, honning og olivenolje. Smak dressingen til med salt og kvernet pepper.
Bland sammen grønnsaker, appelsin, hakkede urter og dressing.

Eggesmør

Smelt smøret og tilsett hakkede egg og hakkede urter.
woman cooking

Bon appetit!

Fiskegrateng

Kok makaronien knapt mør, heller 2 minutter for lite enn for mye, og la den renne godt av seg i dørslag.
Skjær fisken i jevne biter. Kok opp ca. 4 dl vann og tilsett en god klype salt. Vannet skal være lettsaltet, så smak på vannet. Legg fisken i vannet, skru av varmen og la fiskebitene trekke i et par minutter.
Ta fisken opp av vannet og la vannet dryppe godt av den.
Smelt smøret i en kasserolle og fres sjalottløk og hvitløk i smøret uten at det får farge. Visp inn melet og spe med kokevann og melk under visping. Dette er viktig for å unngå klumper i sausen.
La sausen småkoke i 5 minutter under jevn og rolig omrøring. En visp er fortsatt det beste redskapet. Smak til med salt, pepper, muskat og kajennepepper.
Trekk sausen til side, skill eggene og rør eggeplommene ned i sausen. Pisk eggehvitene stive og vend forsiktig sammen makaroni, fisk, saus, urter og stivpiskede eggehviter.
Hell alt over i passende og smurt ildfast form. Dryss over loffsmuler blandet med revet ost. Legg noen små klatter smør her og der.
Gratiner gratengen ved 200 grader i ca. 35 minutter, eller til overflaten er gyllen og sprø. Gratengen skal virke fast, men fortsatt være litt dissete.

Råkostsalat

Skrell og skjær alle grønnsakene til råkosten i tynne strimler eller skiver. Den jobben er enklest med en grønnsakskutter, men du kan gjerne rive gulrøttene på et rivjern.
Skjær av skallet på appelsinene. Skjær ut hinnefrie appelsinfileter eller skjær appelsinene i jevne biter for enkelhetens skyld.
Press ut saften fra appelsinrestene over i en liten bolle. Visp inn sitronsaft, honning og olivenolje. Smak dressingen til med salt og kvernet pepper.
Bland sammen grønnsaker, appelsin, hakkede urter og dressing.

Eggesmør

Smelt smøret og tilsett hakkede egg og hakkede urter.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Hvordan var din opplevelse i dag?