Fiskegrateng med bacon

60 min

Fiskegrateng med bacon- og eggesmør er alltid populært. Bruk gjerne en fersk torskefilet, en blanding av sei og hyse eller rester etter fiskemiddagen forrige uke. En liten halvstekt bagett blir flotte smuler etter en tur i blenderen, og hvis du tilsetter en god håndfull friske urter, som persille eller basilikum, og litt revet parmesan, får smulene både farge og smak.  

Ønsker du en litt luftigere fiskegrateng, kan du skille eggene og røre eggeplommene inn i sausen. Stivpisk så eggehvitene og vend dem inn i gratengblandingen til slutt. 

3323 har lagret denne
Fiskegrateng med bacon

Fiskegrateng med bacon- og eggesmør er alltid populært. Bruk gjerne en fersk torskefilet, en blanding av sei og hyse eller rester etter fiskemiddagen forrige uke. En liten halvstekt bagett blir flotte smuler etter en tur i blenderen, og hvis du tilsetter en god håndfull friske urter, som persille eller basilikum, og litt revet parmesan, får smulene både farge og smak.  

Ønsker du en litt luftigere fiskegrateng, kan du skille eggene og røre eggeplommene inn i sausen. Stivpisk så eggehvitene og vend dem inn i gratengblandingen til slutt. 

3323 har lagret denne
4
porsjoner
  • 200 g makaroni
  • 800 g fisk, filet, uten skinn og bein
  • 4 ss meierismør
  • 2 stykker sjalottløk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 4 ss hvetemel
  • 3 dl kokekraft, fra fisken
  • 3.5 dl helmelk
  • salt og kvernet pepper
  • muskatnøtt, revet
  • 2 stykker egg
  • 1 dl brødrasp, smuler fra brød eller loff
  • 2 dl gulost, revet
  • smør, til form og topping

Egg- og baconsmør

  • 1 pakke bacon
  • 150 g meierismør
  • 3 stk egg, hardkokte
Unngå at skjermen går i dvale
  • 200 g makaroni
  • 800 g fisk, filet, uten skinn og bein
  • 4 ss meierismør
  • 2 stykker sjalottløk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 4 ss hvetemel
  • 3 dl kokekraft, fra fisken
  • 3.5 dl helmelk
  • salt og kvernet pepper
  • muskatnøtt, revet
  • 2 stykker egg
  • 1 dl brødrasp, smuler fra brød eller loff
  • 2 dl gulost, revet
  • smør, til form og topping

Egg- og baconsmør

  • 1 pakke bacon
  • 150 g meierismør
  • 3 stk egg, hardkokte
Kok makaronien og la den renne godt av seg i dørslag.
Skjær fisken i jevne biter. Kok opp omtrent fire desiliter vann og tilsett en god klype salt. Vannet skal være lettsaltet, så smak på vannet. Legg fisken i vannet, skru av varmen og la fiskebitene trekke i et par minutter.
Ta fisken opp av vannet, og la det dryppe godt av fisken.
Smelt smøret i en kasserolle og fres sjalottløk og hvitløk i smøret uten at det får farge. Visp inn melet og spe med kokevann og melk under visping. Dette er viktig for å unngå klumper i sausen.
La sausen småkoke i 5 minutter under jevn og rolig omrøring. En visp er fortsatt det beste redskapet.
Smak til med salt, pepper og muskat. Trekk sausen til side, visp sammen eggene og rør de inn i sausen.
Vend forsiktig sammen pasta, fisk og saus og hell alt over i passende og smurt ildfast form. Dryss over loffsmuler blandet med revet ost. Legg noen små klatter smør her og der.
Gratiner gratengen ved 200 i omtrent 25 minutter, eller til overflaten er gyllen og sprø.
Lag egg- og baconsmøret. Skjær baconet i små biter og sprøstek det i halvparten av smøret. Tilsett resten av smøret og hakket egg.
woman cooking

Bon appetit!

Kok makaronien og la den renne godt av seg i dørslag.
Skjær fisken i jevne biter. Kok opp omtrent fire desiliter vann og tilsett en god klype salt. Vannet skal være lettsaltet, så smak på vannet. Legg fisken i vannet, skru av varmen og la fiskebitene trekke i et par minutter.
Ta fisken opp av vannet, og la det dryppe godt av fisken.
Smelt smøret i en kasserolle og fres sjalottløk og hvitløk i smøret uten at det får farge. Visp inn melet og spe med kokevann og melk under visping. Dette er viktig for å unngå klumper i sausen.
La sausen småkoke i 5 minutter under jevn og rolig omrøring. En visp er fortsatt det beste redskapet.
Smak til med salt, pepper og muskat. Trekk sausen til side, visp sammen eggene og rør de inn i sausen.
Vend forsiktig sammen pasta, fisk og saus og hell alt over i passende og smurt ildfast form. Dryss over loffsmuler blandet med revet ost. Legg noen små klatter smør her og der.
Gratiner gratengen ved 200 i omtrent 25 minutter, eller til overflaten er gyllen og sprø.
Lag egg- og baconsmøret. Skjær baconet i små biter og sprøstek det i halvparten av smøret. Tilsett resten av smøret og hakket egg.
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?