Kjøttpai med søtpotetlokk

1 t 30 min

Denne kjøttpaien md søtpotetlokk er kanskje ikke en klassisk pai i den forstand at det verken er paibunn eller paideiglokk. Det den derimot har, er et lokk av søtpotetmos som gjør den ekstra saftig og god. Køttpaien lager seg omtrent selv etter litt kutting i starten. Lag gjerne dobbel porsjon av kjøttsausen og frys ned. Den egner seg godt i både lasagne og som pastasaus.  

633 har lagret denne
Kjøttpai med søtpotetlokk

Denne kjøttpaien md søtpotetlokk er kanskje ikke en klassisk pai i den forstand at det verken er paibunn eller paideiglokk. Det den derimot har, er et lokk av søtpotetmos som gjør den ekstra saftig og god. Køttpaien lager seg omtrent selv etter litt kutting i starten. Lag gjerne dobbel porsjon av kjøttsausen og frys ned. Den egner seg godt i både lasagne og som pastasaus.  

633 har lagret denne
6
porsjoner
  • 2 stykker løk
  • 4 fedd hvitløk
  • 1 potte rosmarin
  • 200 g sideflesk, eller bacon
  • 800 g kjøttdeig, eller grytekjøtt
  • 2 ss tomatpuré
  • 2 dl kjøttkraft, eventuelt vann
  • 2 bokser hermetiske tomater
  • 2 dl rødvin
  • 1 ts havsalt
  • 1 ts pepper
  • 1 ts sukker, eller honning
  • 0.5 ts kanel
  • 1 stk fennikel
  • 4 stilker stangselleri
  • 4 stykker gulrot
  • 1 stk persillerot
  • 3 stykker søtpotet, middels størrelse
Unngå at skjermen går i dvale
  • 2 stykker løk
  • 4 fedd hvitløk
  • 1 potte rosmarin
  • 200 g sideflesk, eller bacon
  • 800 g kjøttdeig, eller grytekjøtt
  • 2 ss tomatpuré
  • 2 dl kjøttkraft, eventuelt vann
  • 2 bokser hermetiske tomater
  • 2 dl rødvin
  • 1 ts havsalt
  • 1 ts pepper
  • 1 ts sukker, eller honning
  • 0.5 ts kanel
  • 1 stk fennikel
  • 4 stilker stangselleri
  • 4 stykker gulrot
  • 1 stk persillerot
  • 3 stykker søtpotet, middels størrelse
Start med å kutte løk og hvitløk i mindre biter. Lag gjerne grove biter, eller finhakk det hvis du heller vil det.
Napp ut et par stilker rosmarin og finhakk både bladene og stilken. Fres dette i litt olje i en varm jerngryte.
Kutt sideflesk eller bacon i terninger og fres dette sammen med løkmiksen når den har blitt myk og blank. Tilsett så kjøttdeigen eller grytekjøttet og brun det på alle sider.
Når kjøttet er ferdig brunet, tilsetter du tomatpuré, kjøttkraft, hermetiske tomater og rødvin. Gi det et oppkok før du skrur ned temperaturen og lar det putre videre. Smak til sausen med salt, pepper, sukker og kanel.
Finhakk fennikel, stangselleri, persillerot og gulrot. Ha det oppi gryten og bland godt sammen. Nå skal sausen stå og godgjøre seg og koke inn. Jo lenger dess bedre, men 45 minutter er minimum. Bruker du grytekjøtt, må det koke lenger før kjøttet er mørt.
Mens kjøttsausen koker inn, lager du søtpotetmosen. Skrubb søtpotetene godt og kutt dem i mindre biter. Behold skallet på, for her sitter mye av næringen.
Kok søtpoteten mør i lettsaltet vann. Mos søtpoteten med en potetstapper eller stavmikser. Smak til med salt, pepper og finhakket rosmarin. Det er ikke nødvendig med smør eller fløte i mosen, men har du lyst har du lov!
Når kjøttsausen har kokt inn og er tykk, har du den over i en ildfast form. Legg søtpotetmosen over og stek på 180 grader i 20-30 minutter.
Server kjøttpaien med en stor grønn salat.
woman cooking

Bon appetit!

Start med å kutte løk og hvitløk i mindre biter. Lag gjerne grove biter, eller finhakk det hvis du heller vil det.
Napp ut et par stilker rosmarin og finhakk både bladene og stilken. Fres dette i litt olje i en varm jerngryte.
Kutt sideflesk eller bacon i terninger og fres dette sammen med løkmiksen når den har blitt myk og blank. Tilsett så kjøttdeigen eller grytekjøttet og brun det på alle sider.
Når kjøttet er ferdig brunet, tilsetter du tomatpuré, kjøttkraft, hermetiske tomater og rødvin. Gi det et oppkok før du skrur ned temperaturen og lar det putre videre. Smak til sausen med salt, pepper, sukker og kanel.
Finhakk fennikel, stangselleri, persillerot og gulrot. Ha det oppi gryten og bland godt sammen. Nå skal sausen stå og godgjøre seg og koke inn. Jo lenger dess bedre, men 45 minutter er minimum. Bruker du grytekjøtt, må det koke lenger før kjøttet er mørt.
Mens kjøttsausen koker inn, lager du søtpotetmosen. Skrubb søtpotetene godt og kutt dem i mindre biter. Behold skallet på, for her sitter mye av næringen.
Kok søtpoteten mør i lettsaltet vann. Mos søtpoteten med en potetstapper eller stavmikser. Smak til med salt, pepper og finhakket rosmarin. Det er ikke nødvendig med smør eller fløte i mosen, men har du lyst har du lov!
Når kjøttsausen har kokt inn og er tykk, har du den over i en ildfast form. Legg søtpotetmosen over og stek på 180 grader i 20-30 minutter.
Server kjøttpaien med en stor grønn salat.
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?