Juletorsk
Juletorsk er klassisk festmat som hører julen til. Her viser mesterkokk Lise Finckenhagen hvordan du lager den tradisjonelle retten: Skiver med torsk trekkes og serveres med kokte poteter, glaserte gulrøtter og smørsaus - eller sandefjordsmør.
I dag er det kun en liten andel av befolkningen som spiser fisk på julaften, men det er fortsatt vanlig å servere fisk hvert fall en av dagene i julen. Denne tradisjonen stammer tilbake til katolsk tid, har Eva Narten Høberg, som forsker på matkultur og mattradisjoner ved NIBIO, tidligere opplyst til Godt. I Norge er det særlig på Sør-Vestlandet at det er vanlig å ha torsk på julemenyen.
Juletorsk er klassisk festmat som hører julen til. Her viser mesterkokk Lise Finckenhagen hvordan du lager den tradisjonelle retten: Skiver med torsk trekkes og serveres med kokte poteter, glaserte gulrøtter og smørsaus - eller sandefjordsmør.
I dag er det kun en liten andel av befolkningen som spiser fisk på julaften, men det er fortsatt vanlig å servere fisk hvert fall en av dagene i julen. Denne tradisjonen stammer tilbake til katolsk tid, har Eva Narten Høberg, som forsker på matkultur og mattradisjoner ved NIBIO, tidligere opplyst til Godt. I Norge er det særlig på Sør-Vestlandet at det er vanlig å ha torsk på julemenyen.
Glaserte gulrøtter
- 250 g gulrot
- 1 ss smør
- 1 ss olivenolje, eller rapsolje
- 0.5 ts sukker
- 2 klype salt
- 2 ss urter, hakkede, som persille, gressløk eller kjørvel
Smørsaus
- 2 dl fløte
- 200 g smør, helst usaltet
- 4 ss persille, eller gressløk, finhakket
- sitronsaft, noen dråper
- salt
- pepper
Juletorsk
- 1.5 kg torsk, i tykke og gode skiver
- salt
- eddik
- hel sort pepper
- poteter, kokte, til servering
- urter, hakkede, som gressløk, persille og dill
Glaserte gulrøtter
- 250 g gulrot
- 1 ss smør
- 1 ss olivenolje, eller rapsolje
- 0.5 ts sukker
- 2 klype salt
- 2 ss urter, hakkede, som persille, gressløk eller kjørvel
Smørsaus
- 2 dl fløte
- 200 g smør, helst usaltet
- 4 ss persille, eller gressløk, finhakket
- sitronsaft, noen dråper
- salt
- pepper
Juletorsk
- 1.5 kg torsk, i tykke og gode skiver
- salt
- eddik
- hel sort pepper
- poteter, kokte, til servering
- urter, hakkede, som gressløk, persille og dill
Glaserte gulrøtter
Smørsaus
Juletorsk
