Juletorsk er tradisjonell festmat i julen. Server torskeskivene med poteter, gulrøtter og en god smørsaus.
Stian Broch
Juletorsk er klassisk festmat som hører julen til. Her viser mesterkokk Lise Finckenhagen hvordan du lager den tradisjonelle retten: Skiver med torsk trekkes og serveres med kokte poteter, glaserte gulrøtter og smørsaus - eller sandefjordsmør.
I dag er det kun en liten andel av befolkningen som spiser fisk på julaften, men det er fortsatt vanlig å servere fisk hvert fall en av dagene i julen. Denne tradisjonen stammer tilbake til katolsk tid, har Eva Narten Høberg, som forsker på matkultur og mattradisjoner ved NIBIO, tidligere opplyst til Godt. I Norge er det særlig på Sør-Vestlandet at det er vanlig å ha torsk på julemenyen.
2 ss urter, hakkede, som persille, gressløk eller kjørvel
Smørsaus
2 dl fløte
200 g smør, helst usaltet
4 ss persille, eller gressløk, finhakket
sitronsaft, noen dråper
salt
pepper
Juletorsk
1.5 kg torsk, i tykke og gode skiver
salt
eddik
hel sort pepper
poteter, kokte, til servering
urter, hakkede, som gressløk, persille og dill
Slik gjør du:
Unngå at skjermen går i dvale
Glaserte gulrøtter
250 g gulrot
1 ss smør
1 ss olivenolje, eller rapsolje
0.5 ts sukker
2 klype salt
2 ss urter, hakkede, som persille, gressløk eller kjørvel
Smørsaus
2 dl fløte
200 g smør, helst usaltet
4 ss persille, eller gressløk, finhakket
sitronsaft, noen dråper
salt
pepper
Juletorsk
1.5 kg torsk, i tykke og gode skiver
salt
eddik
hel sort pepper
poteter, kokte, til servering
urter, hakkede, som gressløk, persille og dill
Glaserte gulrøtter
Skrell og skjær gulrøttene i jevne staver eller skiver. Ha gulrøttene over i en passende kasserolle, de skal helst ikke ligge i et lag. Dekk med vann, vannet skal stå 1 cm over gulrøttene.
Tilsett smør, olje, sukker og salt. Kok opp, la gulrøttene koke til væsken har fordampet. Rør, eller rist på kasserollen, mot slutten av koketiden slik at gulrøttene blir jevnt dekket av en glinsende hinne. Dryss over urter og server.
Smørsaus
Kok opp fløten og la den koke inn til halv mengde. Skru ned varmen og pisk inn smør i små terninger, litt etter litt.
Tilsett hakket persille og smak sausen til med sitronsaft, salt og pepper.
Juletorsk
Skyll torskeskivene godt i rennende kaldt vann. Bruk en vid kjele og kok opp vann med cirka 2-3 ss salt og 1 ts eddik pr liter vann. Tilsett noen hele pepperkorn.
Trekk skivene rett før servering. Skru ned varmen, legg i torsken og la skivene trekke i cirka 6 - 10 minutter.
Server med kokte poteter, glaserte gulrøtter og en enkel smørsaus.
Bon appetit!
Glaserte gulrøtter
Skrell og skjær gulrøttene i jevne staver eller skiver. Ha gulrøttene over i en passende kasserolle, de skal helst ikke ligge i et lag. Dekk med vann, vannet skal stå 1 cm over gulrøttene.
Tilsett smør, olje, sukker og salt. Kok opp, la gulrøttene koke til væsken har fordampet. Rør, eller rist på kasserollen, mot slutten av koketiden slik at gulrøttene blir jevnt dekket av en glinsende hinne. Dryss over urter og server.
Smørsaus
Kok opp fløten og la den koke inn til halv mengde. Skru ned varmen og pisk inn smør i små terninger, litt etter litt.
Tilsett hakket persille og smak sausen til med sitronsaft, salt og pepper.
Juletorsk
Skyll torskeskivene godt i rennende kaldt vann. Bruk en vid kjele og kok opp vann med cirka 2-3 ss salt og 1 ts eddik pr liter vann. Tilsett noen hele pepperkorn.
Trekk skivene rett før servering. Skru ned varmen, legg i torsken og la skivene trekke i cirka 6 - 10 minutter.
Server med kokte poteter, glaserte gulrøtter og en enkel smørsaus.
Finn flere oppskrifter:
Vil du lagre favorittoppskriftene dine? Lag deg en gratis konto