Skrei, lever og rogn med smørsaus

1 t 30 min

Skreien er uten tvil en ettertraktet delikatesse og en høyt elsket råvare på vinteren. Det hvite, muskuløse, spenstige og saftige kjøttet er en sann glede å tilberede.

Skrei, lever og rogn - også kalt skreimølje - er den tradisjonelle måten å servere sesongens skrei på. Her har den fått følge av smørsaus også. Server gjerne med kokte poteter og glaserte gulrøtter.

Tips: Når du skal trekke skreiskivene er det viktig med nok salt i vannet. 

176 har lagret denne
Skreimølje - skrei, lever og rogn
Foto: Sara Johannessen

Skreien er uten tvil en ettertraktet delikatesse og en høyt elsket råvare på vinteren. Det hvite, muskuløse, spenstige og saftige kjøttet er en sann glede å tilberede.

Skrei, lever og rogn - også kalt skreimølje - er den tradisjonelle måten å servere sesongens skrei på. Her har den fått følge av smørsaus også. Server gjerne med kokte poteter og glaserte gulrøtter.

Tips: Når du skal trekke skreiskivene er det viktig med nok salt i vannet. 

176 har lagret denne
4
porsjoner
  • 4 ss persille, finhakket, evt. gressløk
  • 50 g lakserogn, evt. annen rogn

Skrei

  • 1.5 kg skrei, i tykke skiver
  • salt
  • eddik 7%
  • 0.5 ts hel sort pepper

Rogn

  • 400 - 500 g skreirogn, 2-3 små er bedre enn 1 stor
  • 1 ss salt
  • 1 ts sukker

Lever

  • 1 stk skreilever, cirka 300 gr per stk
  • 1 stk laurbærblad
  • 5 stk sorte pepperkorn, grovknust
  • 1 ts salt
  • 1 ts eddik 7%
  • 2 ss løk, finhakket

Smørsaus

  • 2 dl fløte
  • 200 g usaltet smør
  • sitronsaft
Unngå at skjermen går i dvale
  • 4 ss persille, finhakket, evt. gressløk
  • 50 g lakserogn, evt. annen rogn

Skrei

  • 1.5 kg skrei, i tykke skiver
  • salt
  • eddik 7%
  • 0.5 ts hel sort pepper

Rogn

  • 400 - 500 g skreirogn, 2-3 små er bedre enn 1 stor
  • 1 ss salt
  • 1 ts sukker

Lever

  • 1 stk skreilever, cirka 300 gr per stk
  • 1 stk laurbærblad
  • 5 stk sorte pepperkorn, grovknust
  • 1 ts salt
  • 1 ts eddik 7%
  • 2 ss løk, finhakket

Smørsaus

  • 2 dl fløte
  • 200 g usaltet smør
  • sitronsaft

Rogn

Vask rognen i kaldt vann. Pass på at hinnen rundt rognen er hel. Krydre rognen med salt og sukker. Pakk rognen stramt inn i plastfolie, rull den godt sammen til en pølse. Hver nøye med at endene er surret godt sammen slik at rognpølsen bevarer fasongen. Pakk rognpølsene inn i et lag aluminiumsfolie og klem sammen endene. La gjerne rognpølsene ligge et par timer i kjøleskapet før videre tilberedning.
Trekk rognen i vann ved cirka 85-90 grader i 20-40 minutter avhengig av størrelse.

Lever

Rens leveren godt for hinner og blodårer, det er enklest å bruke fingrene. Del opp leveren i små terninger og legg disse over i en liten kjele. Tilsett 2 dl kaldt vann, laurbærblad, løk, pepper, 1 ts salt og 1 ts eddik. Varm opp til kokepunktet og skum av. La leveren stå og trekke ved svak varme i et par - tre minutter.

Smørsaus

Kok opp fløten og la den koke inn til halv mengde. Skru ned varmen og pisk inn smør i små terninger, litt etter litt. Sausen må ikke koke etter at smøret er tilsatt.
Smak sausen til med sitronsaft, salt og pepper. Rør inn urter og rogn rett før servering.

Skrei

Skyll skivene godt i rennende kaldt vann. Kok opp vann med 0,5 dl salt og 1 ts eddik per liter vann og tilsett pepperkornene.
Skru ned varmen, legg i skreien og la skivene trekke i 6 - 10 minutter (vannet skal være rett under kokepunktet).

Servering

Server nytrukket skrei med smørsaus, rogn i skiver og leveren ved siden av i sin egen kokekraft. Kokte poteter og glaserte gulrøtter er vanlig tilbehør.
woman cooking

Bon appetit!

Rogn

Vask rognen i kaldt vann. Pass på at hinnen rundt rognen er hel. Krydre rognen med salt og sukker. Pakk rognen stramt inn i plastfolie, rull den godt sammen til en pølse. Hver nøye med at endene er surret godt sammen slik at rognpølsen bevarer fasongen. Pakk rognpølsene inn i et lag aluminiumsfolie og klem sammen endene. La gjerne rognpølsene ligge et par timer i kjøleskapet før videre tilberedning.
Trekk rognen i vann ved cirka 85-90 grader i 20-40 minutter avhengig av størrelse.

Lever

Rens leveren godt for hinner og blodårer, det er enklest å bruke fingrene. Del opp leveren i små terninger og legg disse over i en liten kjele. Tilsett 2 dl kaldt vann, laurbærblad, løk, pepper, 1 ts salt og 1 ts eddik. Varm opp til kokepunktet og skum av. La leveren stå og trekke ved svak varme i et par - tre minutter.

Smørsaus

Kok opp fløten og la den koke inn til halv mengde. Skru ned varmen og pisk inn smør i små terninger, litt etter litt. Sausen må ikke koke etter at smøret er tilsatt.
Smak sausen til med sitronsaft, salt og pepper. Rør inn urter og rogn rett før servering.

Skrei

Skyll skivene godt i rennende kaldt vann. Kok opp vann med 0,5 dl salt og 1 ts eddik per liter vann og tilsett pepperkornene.
Skru ned varmen, legg i skreien og la skivene trekke i 6 - 10 minutter (vannet skal være rett under kokepunktet).

Servering

Server nytrukket skrei med smørsaus, rogn i skiver og leveren ved siden av i sin egen kokekraft. Kokte poteter og glaserte gulrøtter er vanlig tilbehør.
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?