Skreien er uten tvil en ettertraktet delikatesse og en høyt elsket råvare på vinteren. Det hvite, muskuløse, spenstige og saftige kjøttet er en sann glede å tilberede.
Skrei, lever og rogn - også kalt skreimølje - er den tradisjonelle måten å servere sesongens skrei på. Her har den fått følge av smørsaus også. Server gjerne med kokte poteter og glaserte gulrøtter.
Tips: Når du skal trekke skreiskivene er det viktig med nok salt i vannet.
400 - 500 g skreirogn, 2-3 små er bedre enn 1 stor
1 ss salt
1 ts sukker
Lever
1 stk skreilever, cirka 300 gr per stk
1 stk laurbærblad
5 stk sorte pepperkorn, grovknust
1 ts salt
1 ts eddik 7%
2 ss løk, finhakket
Smørsaus
2 dl fløte
200 g usaltet smør
sitronsaft
Slik gjør du:
Unngå at skjermen går i dvale
4 ss persille, finhakket, evt. gressløk
50 g lakserogn, evt. annen rogn
Skrei
1.5 kg skrei, i tykke skiver
salt
eddik 7%
0.5 ts hel sort pepper
Rogn
400 - 500 g skreirogn, 2-3 små er bedre enn 1 stor
1 ss salt
1 ts sukker
Lever
1 stk skreilever, cirka 300 gr per stk
1 stk laurbærblad
5 stk sorte pepperkorn, grovknust
1 ts salt
1 ts eddik 7%
2 ss løk, finhakket
Smørsaus
2 dl fløte
200 g usaltet smør
sitronsaft
Rogn
Vask rognen i kaldt vann. Pass på at hinnen rundt rognen er hel. Krydre rognen med salt og sukker. Pakk rognen stramt inn i plastfolie, rull den godt sammen til en pølse. Hver nøye med at endene er surret godt sammen slik at rognpølsen bevarer fasongen. Pakk rognpølsene inn i et lag aluminiumsfolie og klem sammen endene. La gjerne rognpølsene ligge et par timer i kjøleskapet før videre tilberedning.
Trekk rognen i vann ved cirka 85-90 grader i 20-40 minutter avhengig av størrelse.
Lever
Rens leveren godt for hinner og blodårer, det er enklest å bruke fingrene. Del opp leveren i små terninger og legg disse over i en liten kjele. Tilsett 2 dl kaldt vann, laurbærblad, løk, pepper, 1 ts salt og 1 ts eddik. Varm opp til kokepunktet og skum av. La leveren stå og trekke ved svak varme i et par - tre minutter.
Smørsaus
Kok opp fløten og la den koke inn til halv mengde. Skru ned varmen og pisk inn smør i små terninger, litt etter litt. Sausen må ikke koke etter at smøret er tilsatt. Smak sausen til med sitronsaft, salt og pepper. Rør inn urter og rogn rett før servering.
Skrei
Skyll skivene godt i rennende kaldt vann. Kok opp vann med 0,5 dl salt og 1 ts eddik per liter vann og tilsett pepperkornene.
Skru ned varmen, legg i skreien og la skivene trekke i 6 - 10 minutter (vannet skal være rett under kokepunktet).
Servering
Server nytrukket skrei med smørsaus, rogn i skiver og leveren ved siden av i sin egen kokekraft. Kokte poteter og glaserte gulrøtter er vanlig tilbehør.
Bon appetit!
Rogn
Vask rognen i kaldt vann. Pass på at hinnen rundt rognen er hel. Krydre rognen med salt og sukker. Pakk rognen stramt inn i plastfolie, rull den godt sammen til en pølse. Hver nøye med at endene er surret godt sammen slik at rognpølsen bevarer fasongen. Pakk rognpølsene inn i et lag aluminiumsfolie og klem sammen endene. La gjerne rognpølsene ligge et par timer i kjøleskapet før videre tilberedning.
Trekk rognen i vann ved cirka 85-90 grader i 20-40 minutter avhengig av størrelse.
Lever
Rens leveren godt for hinner og blodårer, det er enklest å bruke fingrene. Del opp leveren i små terninger og legg disse over i en liten kjele. Tilsett 2 dl kaldt vann, laurbærblad, løk, pepper, 1 ts salt og 1 ts eddik. Varm opp til kokepunktet og skum av. La leveren stå og trekke ved svak varme i et par - tre minutter.
Smørsaus
Kok opp fløten og la den koke inn til halv mengde. Skru ned varmen og pisk inn smør i små terninger, litt etter litt. Sausen må ikke koke etter at smøret er tilsatt. Smak sausen til med sitronsaft, salt og pepper. Rør inn urter og rogn rett før servering.
Skrei
Skyll skivene godt i rennende kaldt vann. Kok opp vann med 0,5 dl salt og 1 ts eddik per liter vann og tilsett pepperkornene.
Skru ned varmen, legg i skreien og la skivene trekke i 6 - 10 minutter (vannet skal være rett under kokepunktet).
Servering
Server nytrukket skrei med smørsaus, rogn i skiver og leveren ved siden av i sin egen kokekraft. Kokte poteter og glaserte gulrøtter er vanlig tilbehør.
Finn flere oppskrifter:
Vil du lagre favorittoppskriftene dine? Lag deg en gratis konto