Sprøstekt fjellørret med kål og smørsaus

45 min
605 har lagret denne
Sprøstekt fjellørret med kål og smørsaus
Foto: Johanna Siring / VG
605 har lagret denne
4
porsjoner
  • 2 stk fjellørret, à cirka 800 gram
  • 400 g småpoteter
  • 1 stk sommerkål
  • 2 dl fløte
  • 200 g smør, gjerne usaltet
  • 1 stk sitron
  • 4 ts ramsløkpuré, eller ramsløkolje (kan sløyfes)
  • 2 ss ørretrogn, rognkjeksrogn eller lignende (kan sløyfes)
  • friske urter, som gressløk, dill, basilikum, persille eller estragon (hakket)
  • smør, eller nøytral olje til steking
  • salt og kvernet pepper
Unngå at skjermen går i dvale
  • 2 stk fjellørret, à cirka 800 gram
  • 400 g småpoteter
  • 1 stk sommerkål
  • 2 dl fløte
  • 200 g smør, gjerne usaltet
  • 1 stk sitron
  • 4 ts ramsløkpuré, eller ramsløkolje (kan sløyfes)
  • 2 ss ørretrogn, rognkjeksrogn eller lignende (kan sløyfes)
  • friske urter, som gressløk, dill, basilikum, persille eller estragon (hakket)
  • smør, eller nøytral olje til steking
  • salt og kvernet pepper
Skrap skinnet og fileter ørretene. Fjern ben og lag små snitt i skinnet. Del ev hver filet i to, gjerne litt på skrå.
Kok potetene i godt saltet vann. Hell av kokevannet og damp potetene tørre. Hvis ønskelig kan du steke potetene i godt smør rett før servering. Gjerne sammen med et par knuste hvitløkfedd.
Del kålen i fire og fjern den groveste stilken. Skjær kålen i grove biter.
Kok opp fløten og la den koke inn til omtrent halv mengde. Del smøret i små terninger. Skru ned varmen og pisk inn smøret inn i fløten, litt etter litt. Smak til med sitronsaft, salt og kvernet pepper. Hold sausen varm, men pass på så den ikke koker.
Bruk en romslig kasserolle til kålen. Ha i en god klatt smør og 1-2 dl vann. Kok opp, legg i kålen og dryss over en klype salt. Legg på lokk og damp kålen i et par minutter. Husk at kålen fortsatt skal være sprø og saftig.
Varm en stor stekepanne med litt olje og smør. Krydre ørreten lett med salt og pepper. Stek fisken over middels høy varme med skinnsiden ned i pannen - til skinnet er sprøtt.
Snu fisken i pannen og stek den raskt på kjøttsiden før du løfter den ut. Kjøttet skal ha en rosa kjerne.
Server nystekt fisk med dampet kål, små poteter og smør saus. Drypp over ramsløk og topp evt med rogn og friske urter.
woman cooking

Bon appetit!

Skrap skinnet og fileter ørretene. Fjern ben og lag små snitt i skinnet. Del ev hver filet i to, gjerne litt på skrå.
Kok potetene i godt saltet vann. Hell av kokevannet og damp potetene tørre. Hvis ønskelig kan du steke potetene i godt smør rett før servering. Gjerne sammen med et par knuste hvitløkfedd.
Del kålen i fire og fjern den groveste stilken. Skjær kålen i grove biter.
Kok opp fløten og la den koke inn til omtrent halv mengde. Del smøret i små terninger. Skru ned varmen og pisk inn smøret inn i fløten, litt etter litt. Smak til med sitronsaft, salt og kvernet pepper. Hold sausen varm, men pass på så den ikke koker.
Bruk en romslig kasserolle til kålen. Ha i en god klatt smør og 1-2 dl vann. Kok opp, legg i kålen og dryss over en klype salt. Legg på lokk og damp kålen i et par minutter. Husk at kålen fortsatt skal være sprø og saftig.
Varm en stor stekepanne med litt olje og smør. Krydre ørreten lett med salt og pepper. Stek fisken over middels høy varme med skinnsiden ned i pannen - til skinnet er sprøtt.
Snu fisken i pannen og stek den raskt på kjøttsiden før du løfter den ut. Kjøttet skal ha en rosa kjerne.
Server nystekt fisk med dampet kål, små poteter og smør saus. Drypp over ramsløk og topp evt med rogn og friske urter.
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?