Ovnsbakt laks med hollandaise og agurksalat

45 min

Ovnsbakt laks med agurksalat og hollandaisesaus er en klassiker som gjør hverdagsmaten litt mer gullkantet. La gjerne skinnet sitte på under bakingen for ekstra saftig fisk. Når skinnet enkelt kan dras av er det en god indikator på at laksen er klar.
Husk at tiden i ovnen vil variere med størrelsen på laksestykkene og ovnstemperatur.  
Obs! Hvis sausen sprekker fordi den er blitt litt for varm kan du redde den ved å piske sammen en eggeplomme og litt vann i en bolle, for så å spe forsiktig med den skilte sausen. Har den derimot kokt, må du nok begynne på nytt.

1753 har lagret denne
Ovnsbakt laks med hollandaise og agurksalat

Ovnsbakt laks med agurksalat og hollandaisesaus er en klassiker som gjør hverdagsmaten litt mer gullkantet. La gjerne skinnet sitte på under bakingen for ekstra saftig fisk. Når skinnet enkelt kan dras av er det en god indikator på at laksen er klar.
Husk at tiden i ovnen vil variere med størrelsen på laksestykkene og ovnstemperatur.  
Obs! Hvis sausen sprekker fordi den er blitt litt for varm kan du redde den ved å piske sammen en eggeplomme og litt vann i en bolle, for så å spe forsiktig med den skilte sausen. Har den derimot kokt, må du nok begynne på nytt.

1753 har lagret denne
4
porsjoner
  • 4 stk laksefilet, cirka 180-200 gram per stykk
  • salt og kvernet pepper
  • poteter, kokte, til servering

Hollandaise

  • 250 g meierismør, gjerne usaltet
  • 3 stk eggeplomme
  • 3 ss vann
  • 1.5 ss sitronsaft, ferskpresset
  • 3 ss friske urter, hakkede: kjørvel, persille, dill, gressløk
  • salt og kvernet pepper

Agurksalat

  • 5 ss eddik 7%
  • 4 ss vann
  • 40 g sukker
  • 1 stk agurk
  • 4 stk sjalottløk
Unngå at skjermen går i dvale
  • 4 stk laksefilet, cirka 180-200 gram per stykk
  • salt og kvernet pepper
  • poteter, kokte, til servering

Hollandaise

  • 250 g meierismør, gjerne usaltet
  • 3 stk eggeplomme
  • 3 ss vann
  • 1.5 ss sitronsaft, ferskpresset
  • 3 ss friske urter, hakkede: kjørvel, persille, dill, gressløk
  • salt og kvernet pepper

Agurksalat

  • 5 ss eddik 7%
  • 4 ss vann
  • 40 g sukker
  • 1 stk agurk
  • 4 stk sjalottløk

Agurksalat

Begynn med agurksalaten. Kok opp eddik, vann og sukker og rør til sukkeret er oppløst. Avkjøl laken.
Del agurken på langs, skrap vekk litt av den bløte kjernen og skjær agurken i jevne biter, skiver eller strimler.
Skjær sjalottløken i tynne skiver. Bland agurk og sjalottløk med eddiklaken, og la salaten «marinere» frem til servering.

Hollandaise

Smelt smøret til sausen stille og rolig over svak varme i en kasserolle. Smøret må ikke koke og skal heller ikke røres i. Etter hvert vil det ”hvite” i smøret synke til bunns og det er kun det «klare» smøret på toppen som skal brukes.
Visp sammen eggeplommer, vann og sitronsaft i en stål- eller glassbolle.
Kok opp en liten kjele med vann og sett bollen på toppen av kjelen. Senk temperaturen på vannet slik at det ikke fosskoker, og pass på at bollen ikke kommer i kontakt med vannet.
Pisk eggeplommene kraftig i 30-40 sekunder til de begynner å tykne som en tykk eggedosis.
Spe på med det klarnede smøret, litt etter litt, mens du hele tiden pisker energisk. Pass på at smøret er pisket skikkelig inn før du sper med mer. Blir sausen veldig tykk kan du piske inn et par spiseskjeer kaldt eller lunkent vann før du fortsetter med smøret.
Sausen skal til slutt få en tykk, fyldig og luftig konsistens.
Smak til med salt og pepper og litt mer sitronsaft hvis nødvendig. Sett sausen et lunt sted til den skal serveres. Bland inn hakkede urter rett før servering.

Laks

Krydre laksestykkene med salt og pepper og legg dem over i en ildfast form smurt med litt olje.
Bak laksen ved 180 grader i cirka 8-10 minutter. Laksen skal ha en saftig «rosa» kjerne.
woman cooking

Bon appetit!

Agurksalat

Begynn med agurksalaten. Kok opp eddik, vann og sukker og rør til sukkeret er oppløst. Avkjøl laken.
Del agurken på langs, skrap vekk litt av den bløte kjernen og skjær agurken i jevne biter, skiver eller strimler.
Skjær sjalottløken i tynne skiver. Bland agurk og sjalottløk med eddiklaken, og la salaten «marinere» frem til servering.

Hollandaise

Smelt smøret til sausen stille og rolig over svak varme i en kasserolle. Smøret må ikke koke og skal heller ikke røres i. Etter hvert vil det ”hvite” i smøret synke til bunns og det er kun det «klare» smøret på toppen som skal brukes.
Visp sammen eggeplommer, vann og sitronsaft i en stål- eller glassbolle.
Kok opp en liten kjele med vann og sett bollen på toppen av kjelen. Senk temperaturen på vannet slik at det ikke fosskoker, og pass på at bollen ikke kommer i kontakt med vannet.
Pisk eggeplommene kraftig i 30-40 sekunder til de begynner å tykne som en tykk eggedosis.
Spe på med det klarnede smøret, litt etter litt, mens du hele tiden pisker energisk. Pass på at smøret er pisket skikkelig inn før du sper med mer. Blir sausen veldig tykk kan du piske inn et par spiseskjeer kaldt eller lunkent vann før du fortsetter med smøret.
Sausen skal til slutt få en tykk, fyldig og luftig konsistens.
Smak til med salt og pepper og litt mer sitronsaft hvis nødvendig. Sett sausen et lunt sted til den skal serveres. Bland inn hakkede urter rett før servering.

Laks

Krydre laksestykkene med salt og pepper og legg dem over i en ildfast form smurt med litt olje.
Bak laksen ved 180 grader i cirka 8-10 minutter. Laksen skal ha en saftig «rosa» kjerne.
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?