Bent Stiansens kokte laks med agurksalat og sandefjordsmør
Dette er mesterkokk Bent Stiansens oppskrift på perfekt kokt laks med agurksalat, seterrømme, persillepoteter og Sandefjordsmør. Perfekt til 17. mai eller andre hyggelige begivenheter.
Forberedelser: Agurksalaten kan lages et døgn før. Potetene kan skrelles dagen før og oppbevares i vann i kjøleskap. Laksen kan skjæres i skiver, vaskes og oppbevares kaldt fra 16. til 17. mai
Drikketips: Både til 17. mai og til kokt laks passer det med en deilig, frisk champagne. Men en tysk Riesling fra Rheingau er heller ikke å forakte. En iskald lett pilsner smaker også godt hvis det er en solfylt og varm 17. mai.
Oppskrift er hentet fra «Søndagsmiddag» av Bent Stiansen på Font Forlag.
Dette er mesterkokk Bent Stiansens oppskrift på perfekt kokt laks med agurksalat, seterrømme, persillepoteter og Sandefjordsmør. Perfekt til 17. mai eller andre hyggelige begivenheter.
Forberedelser: Agurksalaten kan lages et døgn før. Potetene kan skrelles dagen før og oppbevares i vann i kjøleskap. Laksen kan skjæres i skiver, vaskes og oppbevares kaldt fra 16. til 17. mai
Drikketips: Både til 17. mai og til kokt laks passer det med en deilig, frisk champagne. Men en tysk Riesling fra Rheingau er heller ikke å forakte. En iskald lett pilsner smaker også godt hvis det er en solfylt og varm 17. mai.
Oppskrift er hentet fra «Søndagsmiddag» av Bent Stiansen på Font Forlag.
- 4 skive(r) laks, à 300 g
- 3 l vann
- 6 ss salt
- 15 stk sorte pepperkorn
- 4 stk laurbærblad
- 1 ss eddik 7%
- 1 stk sitron
- 2 dl seterrømme
agurksalat
- 1 stk agurk
- 1 ts salt
- 1 dl vann
- 2 dl sukker
- 2 dl eddik 7%
- 1 ts pepper, kvernet
persillepoteter
- 600 g poteter
- 1 l vann
- 1 ss salt
- 2 ss smør
- 1 dl persille, hakket
Sandefjordsmør
- 2 dl fløte
- 200 g smør
- 0.5 dl persille, hakket
- 0.5 dl gressløk, hakket
- 2 ss sitronsaft
- 1 ts salt
- hvit pepper, kvernet
- 4 skive(r) laks, à 300 g
- 3 l vann
- 6 ss salt
- 15 stk sorte pepperkorn
- 4 stk laurbærblad
- 1 ss eddik 7%
- 1 stk sitron
- 2 dl seterrømme
agurksalat
- 1 stk agurk
- 1 ts salt
- 1 dl vann
- 2 dl sukker
- 2 dl eddik 7%
- 1 ts pepper, kvernet
persillepoteter
- 600 g poteter
- 1 l vann
- 1 ss salt
- 2 ss smør
- 1 dl persille, hakket
Sandefjordsmør
- 2 dl fløte
- 200 g smør
- 0.5 dl persille, hakket
- 0.5 dl gressløk, hakket
- 2 ss sitronsaft
- 1 ts salt
- hvit pepper, kvernet
Avkjøl laken. Press agurkskivene mellom hendene slik at noe av vannet forsvinner. Ha skivene i eddiklaken sammen med kvernet pepper og la agurksalaten marinere i 20 minutter.

Bon appetit!
Avkjøl laken. Press agurkskivene mellom hendene slik at noe av vannet forsvinner. Ha skivene i eddiklaken sammen med kvernet pepper og la agurksalaten marinere i 20 minutter.