Bent Stiansens kokte laks med agurksalat og sandefjordsmør

60 min

Dette er mesterkokk Bent Stiansens oppskrift på perfekt kokt laks med agurksalat, seterrømme, persillepoteter og Sandefjordsmør. Perfekt til 17. mai eller andre hyggelige begivenheter.

Forberedelser: Agurksalaten kan lages et døgn før. Potetene kan skrelles dagen før og oppbevares i vann i kjøleskap. Laksen kan skjæres i skiver, vaskes og oppbevares kaldt fra 16. til 17. mai

Drikketips: Både til 17. mai og til kokt laks passer det med en deilig, frisk champagne. Men en tysk Riesling fra Rheingau er heller ikke å forakte. En iskald lett pilsner smaker også godt hvis det er en solfylt og varm 17. mai.

Oppskrift er hentet fra «Søndagsmiddag» av Bent Stiansen på Font Forlag.

389 har lagret denne
Kokt laks med agurk og sandefjordsmør
Foto: Sara Johannessen

Dette er mesterkokk Bent Stiansens oppskrift på perfekt kokt laks med agurksalat, seterrømme, persillepoteter og Sandefjordsmør. Perfekt til 17. mai eller andre hyggelige begivenheter.

Forberedelser: Agurksalaten kan lages et døgn før. Potetene kan skrelles dagen før og oppbevares i vann i kjøleskap. Laksen kan skjæres i skiver, vaskes og oppbevares kaldt fra 16. til 17. mai

Drikketips: Både til 17. mai og til kokt laks passer det med en deilig, frisk champagne. Men en tysk Riesling fra Rheingau er heller ikke å forakte. En iskald lett pilsner smaker også godt hvis det er en solfylt og varm 17. mai.

Oppskrift er hentet fra «Søndagsmiddag» av Bent Stiansen på Font Forlag.

389 har lagret denne
4
porsjoner
  • 4 skive(r) laks, à 300 g
  • 3 l vann
  • 6 ss salt
  • 15 stk sorte pepperkorn
  • 4 stk laurbærblad
  • 1 ss eddik 7%
  • 1 stk sitron
  • 2 dl seterrømme

agurksalat

  • 1 stk agurk
  • 1 ts salt
  • 1 dl vann
  • 2 dl sukker
  • 2 dl eddik 7%
  • 1 ts pepper, kvernet

persillepoteter

  • 600 g poteter
  • 1 l vann
  • 1 ss salt
  • 2 ss smør
  • 1 dl persille, hakket

Sandefjordsmør

  • 2 dl fløte
  • 200 g smør
  • 0.5 dl persille, hakket
  • 0.5 dl gressløk, hakket
  • 2 ss sitronsaft
  • 1 ts salt
  • hvit pepper, kvernet
Unngå at skjermen går i dvale
  • 4 skive(r) laks, à 300 g
  • 3 l vann
  • 6 ss salt
  • 15 stk sorte pepperkorn
  • 4 stk laurbærblad
  • 1 ss eddik 7%
  • 1 stk sitron
  • 2 dl seterrømme

agurksalat

  • 1 stk agurk
  • 1 ts salt
  • 1 dl vann
  • 2 dl sukker
  • 2 dl eddik 7%
  • 1 ts pepper, kvernet

persillepoteter

  • 600 g poteter
  • 1 l vann
  • 1 ss salt
  • 2 ss smør
  • 1 dl persille, hakket

Sandefjordsmør

  • 2 dl fløte
  • 200 g smør
  • 0.5 dl persille, hakket
  • 0.5 dl gressløk, hakket
  • 2 ss sitronsaft
  • 1 ts salt
  • hvit pepper, kvernet
Fisken: Vask fisken og fjern eventuelle blodrester inne ved benet med en fiskebørste. Kok opp vann med krydder og eddik. La laksen trekke i 8-10 minutter, rett under kokepunktet. Når benet slipper kjøttet er laksen ferdig. Ta opp laksen med en fiskespade og legg den på et fat med en serviett, for å suge opp kokevannet. Fjern ryggbenet (kun av estetiske årsaker) og pynt fatet med sitronbåter.
Agurksalaten: Skjær tynne skiver av agurken med en ostehøvel og bland med saltet. La agurkskivene ligge i salt i 20 minutter. I mellomtiden kokes vann opp med sukker og eddik til sukkeret er oppløst.

Avkjøl laken. Press agurkskivene mellom hendene slik at noe av vannet forsvinner. Ha skivene i eddiklaken sammen med kvernet pepper og la agurksalaten marinere i 20 minutter.
Potetene: Skrell potetene og ha de i en kjele med vann og salt. Kok opp og la koke i 20 minutter til potetene er møre. Smelt smør med finhakket persille i en kjele. Hell vannet av potetene og vend dem i persillesmøret.
Sandefjordsmør: Kok opp fløte i en kjele. Del smøret i terninger og pisk det inn i den varme fløten. Rør inn alt smøret og hold sausen varm ved siden av komfyren. Tilsett hakket persille og gressløk rett før servering. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
woman cooking

Bon appetit!

Fisken: Vask fisken og fjern eventuelle blodrester inne ved benet med en fiskebørste. Kok opp vann med krydder og eddik. La laksen trekke i 8-10 minutter, rett under kokepunktet. Når benet slipper kjøttet er laksen ferdig. Ta opp laksen med en fiskespade og legg den på et fat med en serviett, for å suge opp kokevannet. Fjern ryggbenet (kun av estetiske årsaker) og pynt fatet med sitronbåter.
Agurksalaten: Skjær tynne skiver av agurken med en ostehøvel og bland med saltet. La agurkskivene ligge i salt i 20 minutter. I mellomtiden kokes vann opp med sukker og eddik til sukkeret er oppløst.

Avkjøl laken. Press agurkskivene mellom hendene slik at noe av vannet forsvinner. Ha skivene i eddiklaken sammen med kvernet pepper og la agurksalaten marinere i 20 minutter.
Potetene: Skrell potetene og ha de i en kjele med vann og salt. Kok opp og la koke i 20 minutter til potetene er møre. Smelt smør med finhakket persille i en kjele. Hell vannet av potetene og vend dem i persillesmøret.
Sandefjordsmør: Kok opp fløte i en kjele. Del smøret i terninger og pisk det inn i den varme fløten. Rør inn alt smøret og hold sausen varm ved siden av komfyren. Tilsett hakket persille og gressløk rett før servering. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?