Syltet laks med pepperrotkrem og flatbrød var en av rettene under Riksforsamlingen i Eidsvoll i 1814. Da serverte tjenerskapet 112 eidsvollsmenn lunsj og tre retters middag hver dag i seks uker - uten elektrisitet og innlagt vann.
Her har Lise Finckenhagen gjenskapt forretten på gammelt vis.
Syltet laks med pepperrotkrem og flatbrød var en av rettene under Riksforsamlingen i Eidsvoll i 1814. Da serverte tjenerskapet 112 eidsvollsmenn lunsj og tre retters middag hver dag i seks uker - uten elektrisitet og innlagt vann.
Her har Lise Finckenhagen gjenskapt forretten på gammelt vis.
Kok opp eddik, sukker, vann og krydder. La det koke til sukkeret er oppløst. Avkjøl laken.
Dryss laksefileten med grovt salt. La saltet ligge på fisken i 20 - 30 minutter før du skyller det vekk og klapper fisken tørr med kjøkkenpapir.
Skjær laksen i gaffelbiter og legg bitene over på et sylteglass eller lignende. Hell over laken, sett på lokk og la laksen stå et døgn i kjøleskap før servering.
Server den syltede laksen med syltede grønnsaker, pepperrotkrem og flatbrød. Pynt med dill.
Syltede grønnsaker
Rens og skjær grønnsakene i tynne skiver. Legg alle grønnsakene over på et sylteglass eller lignende.
Lag samme syltelake som til laksen og hell den varm over grønnsakene. Sett på tett lokk og la grønnsakene stå til sylting over natten.
Pepperrotkrem
Visp sammen rømme og pepperrot. Smak til med salt og noen dråper sitronsaft.
Flatbrød
Bland sammen mel, grovt mel og salt i en bolle. Tilsett varmt vann, litt etter litt, og kna deigen godt sammen. Tilsett akkurat nok vann til at deigen blir fast men samtidig er myk og litt løs.
Hvis du ikke skal bruke deigen med det samme må du dekke den til slik at ikke overflaten tørker.
Del deigen i fire jevne emner og form hvert emne til en rund og litt flat leiv.
Ha godt med mel på bakebordet og kjevl fra midten og utover til en stor rund og tynn leiv. Pass hele tiden på at deigen ikke fester seg til bordet og snu den med jevne mellomrom. Bruk godt med mel.
Børst til slutt vekk alt overflødig mel og rull over leiven med en strukturrulle.
Stek flatbrødet på takka. Pass på varmen. Når overflaten føles tørr, snur du flatbrødet og steker det ferdig på den andre siden.
Flytt gjerne litt rundt på flatbrødet slik at det blir jevnt stekt. Det kan gjerne få noen gylne flekker, men det må ikke bli brent.
Bon appetit!
Kok opp eddik, sukker, vann og krydder. La det koke til sukkeret er oppløst. Avkjøl laken.
Dryss laksefileten med grovt salt. La saltet ligge på fisken i 20 - 30 minutter før du skyller det vekk og klapper fisken tørr med kjøkkenpapir.
Skjær laksen i gaffelbiter og legg bitene over på et sylteglass eller lignende. Hell over laken, sett på lokk og la laksen stå et døgn i kjøleskap før servering.
Server den syltede laksen med syltede grønnsaker, pepperrotkrem og flatbrød. Pynt med dill.
Syltede grønnsaker
Rens og skjær grønnsakene i tynne skiver. Legg alle grønnsakene over på et sylteglass eller lignende.
Lag samme syltelake som til laksen og hell den varm over grønnsakene. Sett på tett lokk og la grønnsakene stå til sylting over natten.
Pepperrotkrem
Visp sammen rømme og pepperrot. Smak til med salt og noen dråper sitronsaft.
Flatbrød
Bland sammen mel, grovt mel og salt i en bolle. Tilsett varmt vann, litt etter litt, og kna deigen godt sammen. Tilsett akkurat nok vann til at deigen blir fast men samtidig er myk og litt løs.
Hvis du ikke skal bruke deigen med det samme må du dekke den til slik at ikke overflaten tørker.
Del deigen i fire jevne emner og form hvert emne til en rund og litt flat leiv.
Ha godt med mel på bakebordet og kjevl fra midten og utover til en stor rund og tynn leiv. Pass hele tiden på at deigen ikke fester seg til bordet og snu den med jevne mellomrom. Bruk godt med mel.
Børst til slutt vekk alt overflødig mel og rull over leiven med en strukturrulle.
Stek flatbrødet på takka. Pass på varmen. Når overflaten føles tørr, snur du flatbrødet og steker det ferdig på den andre siden.
Flytt gjerne litt rundt på flatbrødet slik at det blir jevnt stekt. Det kan gjerne få noen gylne flekker, men det må ikke bli brent.
Finn flere oppskrifter:
Vil du lagre favorittoppskriftene dine? Lag deg en gratis konto