Tradisjonell lutefisk

1 t 30 min

Tradisjonell lutefisk servert med bacon og ertestuing er en klassiker i julen. Lutefisk serveres gjerne i to omganger. Har du forskjellige størrelser på lutefiskbitene kan du bake de største først, for så å bake de mindre stykkene til annengangsservering. På den måten slipper du å varme opp igjen lutefisken som ikke ble spist ved «første runde». Det er bedre at gjestene venter litt på fisken enn at fisken venter på gjestene.

Server med hjemmelaget ertestuing, bacon, kokte poteter og deilig tilbehør.
Merk: Tiden er ikke medregnet bløtlegging av erter til ertestuing.

Er du klar for en spennende vri på julefisken? Prøv lutefisk med chorizo og sennepssaus.

253 har lagret denne
Lutefisk med bacon og ertestuing på hvit tallerken
Lutefisk bakt i ovn er en juleklassiker. Julefisken serveres gjerne med ertestuing, bacon og revet brunost.
Foto: Sara Johannessen Meek

Tradisjonell lutefisk servert med bacon og ertestuing er en klassiker i julen. Lutefisk serveres gjerne i to omganger. Har du forskjellige størrelser på lutefiskbitene kan du bake de største først, for så å bake de mindre stykkene til annengangsservering. På den måten slipper du å varme opp igjen lutefisken som ikke ble spist ved «første runde». Det er bedre at gjestene venter litt på fisken enn at fisken venter på gjestene.

Server med hjemmelaget ertestuing, bacon, kokte poteter og deilig tilbehør.
Merk: Tiden er ikke medregnet bløtlegging av erter til ertestuing.

Er du klar for en spennende vri på julefisken? Prøv lutefisk med chorizo og sennepssaus.

253 har lagret denne

Ingredienser

4
porsjoner

Lutefisk

  • 2 kg lutefisk
  • 200 g bacon
  • 1 bunt gressløk, liten
  • flaksalt
  • kvernet pepper, sort pepper

Til servering

  • ertestuing, se egen oppskrift
  • poteter, kokte
  • lefse
  • sennep
  • sirup
  • brunost

Ertestuing

  • 250 g tørkede erter, grønne
  • 75 g smør
  • salt
  • kvernet pepper
  • 1 klype sukker

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale

Lutefisk

  • 2 kg lutefisk
  • 200 g bacon
  • 1 bunt gressløk, liten
  • flaksalt
  • kvernet pepper, sort pepper

Til servering

  • ertestuing, se egen oppskrift
  • poteter, kokte
  • lefse
  • sennep
  • sirup
  • brunost

Ertestuing

  • 250 g tørkede erter, grønne
  • 75 g smør
  • salt
  • kvernet pepper
  • 1 klype sukker

Ertestuing

La ertene ligge i rikelig med kaldt vann (ha en klype salt i vannet) natten over.
Hell av bløtevannet, skyll ertene og ha dem over i en kasserolle. Fyll på med friskt vann til vannet står et par centimeter over ertene. Kok opp, fjern eventuelt skum som legger seg på toppen. Kok ertene møre med lokket «halvveis» på. Når ertene er møre har mye av vannet fordampet, men det skal fortsatt være noen centimeter med vann igjen.
Tilsett smøret og kjør alt sammen med en stavmikser, eller mos det med en stapper, til en jevn men samtidig litt grov stuing. Det er bare fint hvis ikke alle ertene er helt most. Smak ertestuingen til med salt og kvernet pepper. Ønsker du litt ekstra sødme kan du tilsette en klype sukker.

Bacon

Skjær baconet i små biter. Fres bacon gyllent og sprøtt i en stekepanne med 2 ss smør (ha gjerne i litt mer smør hvis ønskelig). Tilsett hakket gressløken rett før servering.

Lutefisk i ovn

Del lutefisken i porsjonsstykker, beregne to gode biter per person.
Legg fiskestykkene med skinnsiden ned i en langpanne eller ildfast form. Dryss over godt med knust flaksalt og la fisken ligge slik i 30 minutter. Fisken kan gjerne ligge i kjøleskapet en time eller to med saltet på.
Dekk pannen eller formen med aluminiumsfolie, og klem det godt rundt kantene slik at det er tett. Bak fisken ved 220 grader i cirka 30 minutter, avhengig av tykkelsen på fiskestykkene. La fiskestykkene få renne godt av seg før servering.
Server lutefisken rykende varm med litt kvernet sort pepper, bacon, ertestuing, kokte poteter og ekstra tilbehør.
woman cooking

Bon appetit!

Ertestuing

La ertene ligge i rikelig med kaldt vann (ha en klype salt i vannet) natten over.
Hell av bløtevannet, skyll ertene og ha dem over i en kasserolle. Fyll på med friskt vann til vannet står et par centimeter over ertene. Kok opp, fjern eventuelt skum som legger seg på toppen. Kok ertene møre med lokket «halvveis» på. Når ertene er møre har mye av vannet fordampet, men det skal fortsatt være noen centimeter med vann igjen.
Tilsett smøret og kjør alt sammen med en stavmikser, eller mos det med en stapper, til en jevn men samtidig litt grov stuing. Det er bare fint hvis ikke alle ertene er helt most. Smak ertestuingen til med salt og kvernet pepper. Ønsker du litt ekstra sødme kan du tilsette en klype sukker.

Bacon

Skjær baconet i små biter. Fres bacon gyllent og sprøtt i en stekepanne med 2 ss smør (ha gjerne i litt mer smør hvis ønskelig). Tilsett hakket gressløken rett før servering.

Lutefisk i ovn

Del lutefisken i porsjonsstykker, beregne to gode biter per person.
Legg fiskestykkene med skinnsiden ned i en langpanne eller ildfast form. Dryss over godt med knust flaksalt og la fisken ligge slik i 30 minutter. Fisken kan gjerne ligge i kjøleskapet en time eller to med saltet på.
Dekk pannen eller formen med aluminiumsfolie, og klem det godt rundt kantene slik at det er tett. Bak fisken ved 220 grader i cirka 30 minutter, avhengig av tykkelsen på fiskestykkene. La fiskestykkene få renne godt av seg før servering.
Server lutefisken rykende varm med litt kvernet sort pepper, bacon, ertestuing, kokte poteter og ekstra tilbehør.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?