rask

Sashimi med ponzusaus og eple- og avokadosalat

25 min

Sashimi på hjemmebane kan høres litt skummelt ut. Rå fisk i tynne skiver krever mest av alt høy kvalitet på råvaren (det samme gjelder for øvrig også for kjøtt). Spør og grav i ferskvaredisken. Fortell hva fisken skal brukes til, og bruk dine egne sanser i tillegg. Lukt gjerne på fisken. Den skal lukte friskt, og ironisk nok minimalt av fisk. Får du ikke tak i topp kvalitet – så blir det heller ikke sashimi, så enkelt er det!

Jeg har servert fiskeskivene med en hjemmelaget ponzusaus og en eple- og avokadosalat. Det er mye mulig en japansk matpurist tar en baklengs shokahara over resultatet, men hva gjør vel det hvis far blir glad.
Obs! Husk at fisk som skal serveres rå, må være ferskest mulig. Frys fisken ned til en indre temperatur på minus 20 grader celsius eller lavere, i minst 24 timer. Eventuelle parasitter dør ved slik nedfrysning. Fiskefileten skal også være skinn- og benfri, og helt fri for slintrer og blodrester.

520 har lagret denne
Sashimi med ponzusaus og eple- og avokadosalat på lyseblå tallerken

Sashimi på hjemmebane kan høres litt skummelt ut. Rå fisk i tynne skiver krever mest av alt høy kvalitet på råvaren (det samme gjelder for øvrig også for kjøtt). Spør og grav i ferskvaredisken. Fortell hva fisken skal brukes til, og bruk dine egne sanser i tillegg. Lukt gjerne på fisken. Den skal lukte friskt, og ironisk nok minimalt av fisk. Får du ikke tak i topp kvalitet – så blir det heller ikke sashimi, så enkelt er det!

Jeg har servert fiskeskivene med en hjemmelaget ponzusaus og en eple- og avokadosalat. Det er mye mulig en japansk matpurist tar en baklengs shokahara over resultatet, men hva gjør vel det hvis far blir glad.
Obs! Husk at fisk som skal serveres rå, må være ferskest mulig. Frys fisken ned til en indre temperatur på minus 20 grader celsius eller lavere, i minst 24 timer. Eventuelle parasitter dør ved slik nedfrysning. Fiskefileten skal også være skinn- og benfri, og helt fri for slintrer og blodrester.

520 har lagret denne
4
porsjoner
  • 500 g laksefilet, eller kveite/tunfisk
  • syltet ingefær
  • wasabi
  • lakserogn, eller rogn generelt

Ponzusaus

  • 1 dl lys soyasaus
  • 2 ss sitronsaft
  • 1 ss limesaft
  • 1 ts sitronskall, eller limeskall, finrevet
  • 4 ss appelsinsaft, eller klementinsaft
  • 1 stk sitrongresstilk
  • 1 ts ingefær, finrevet, eller finhakket syltet ingefær
  • 1 ss riseddik
  • 2 ss sukker
  • 2 ss koriander, frisk, finhakket
  • 1 klype rød chili, tørket

Eple- og avokadosalat

  • 1 stk eple, grønt
  • 1 stk avokado
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss limesaft
  • 0.5 ts sesamolje
  • 2 ts sesamfrø
  • 3 ss koriander, frisk, hakket
Unngå at skjermen går i dvale
  • 500 g laksefilet, eller kveite/tunfisk
  • syltet ingefær
  • wasabi
  • lakserogn, eller rogn generelt

Ponzusaus

  • 1 dl lys soyasaus
  • 2 ss sitronsaft
  • 1 ss limesaft
  • 1 ts sitronskall, eller limeskall, finrevet
  • 4 ss appelsinsaft, eller klementinsaft
  • 1 stk sitrongresstilk
  • 1 ts ingefær, finrevet, eller finhakket syltet ingefær
  • 1 ss riseddik
  • 2 ss sukker
  • 2 ss koriander, frisk, finhakket
  • 1 klype rød chili, tørket

Eple- og avokadosalat

  • 1 stk eple, grønt
  • 1 stk avokado
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss limesaft
  • 0.5 ts sesamolje
  • 2 ts sesamfrø
  • 3 ss koriander, frisk, hakket
Skjær fisken i tynne skiver (cirka 0,5 cm tykke) litt på skrå og på tvers av fibrene i fiskekjøttet.
Rør sammen alle ingrediensene til sausen.
Rens og skjær eple og avokado i små terninger. Bland eple og avokado sammen med resten av ingrediensene til salaten.
Server fiskeskivene (gjerne rullet sammen som en «rose») med eple- og avokadosalat, syltet ingefær, wasabi og ponzusaus. Pynt med rogn og litt hakket frisk koriander.
woman cooking

Bon appetit!

Skjær fisken i tynne skiver (cirka 0,5 cm tykke) litt på skrå og på tvers av fibrene i fiskekjøttet.
Rør sammen alle ingrediensene til sausen.
Rens og skjær eple og avokado i små terninger. Bland eple og avokado sammen med resten av ingrediensene til salaten.
Server fiskeskivene (gjerne rullet sammen som en «rose») med eple- og avokadosalat, syltet ingefær, wasabi og ponzusaus. Pynt med rogn og litt hakket frisk koriander.
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?