Fiskeboller i hvit saus

60 min

Hjemmelagde fiskeboller er en rett du er stolt av når maten står på bordet. Sei, hyse eller lyr egner seg ypperlig til farse, men bruk helst fersk fisk og sørg for at den er kjøleskapskald når du setter i gang. 

Hvorfor ikke gi bollene dine litt personlighet ved å tilsett ekstra krydder eller urter i farsen? Topp med reker eller sprøstekt bacon, eller kanskje begge deler, som en slags surf’n’turf-bolle?

Tips: Stek en liten prøvebolle/kake av farsen slik at du kan justere smaken hvis nødvendig. I tillegg til salt og pepper kan du krydre farsen med litt muskat eller kajennepepper. Det er også veldig godt å blande litt hakkede urter som gressløk, persille, kjørvel, dill og estragon i farsen.

1355 har lagret denne
Fiskeboller i rød kasserolle med poteter i brun skål ved siden av

Hjemmelagde fiskeboller er en rett du er stolt av når maten står på bordet. Sei, hyse eller lyr egner seg ypperlig til farse, men bruk helst fersk fisk og sørg for at den er kjøleskapskald når du setter i gang. 

Hvorfor ikke gi bollene dine litt personlighet ved å tilsett ekstra krydder eller urter i farsen? Topp med reker eller sprøstekt bacon, eller kanskje begge deler, som en slags surf’n’turf-bolle?

Tips: Stek en liten prøvebolle/kake av farsen slik at du kan justere smaken hvis nødvendig. I tillegg til salt og pepper kan du krydre farsen med litt muskat eller kajennepepper. Det er også veldig godt å blande litt hakkede urter som gressløk, persille, kjørvel, dill og estragon i farsen.

1355 har lagret denne
4
porsjoner
  • 800 g fisk, hvit fiskefilet, uten skinn og bein
  • 1 ss salt
  • 2 ss potetmel
  • 0.75 ts kvernet pepper
  • 2 stk egg
  • 2 dl fløte, kald
  • 2 dl melk, kald
  • poteter, kokte

Saus

  • 3 ss smør
  • 2.5 ss hvetemel
  • 1 ss karripulver
  • 2 dl kokekraft
  • 4 dl melk
  • salt og kvernet pepper

Til servering

  • reker, pillede
  • brokkoli, kokt eller smørdampet
  • gulrot, kokt eller råkost
Unngå at skjermen går i dvale
  • 800 g fisk, hvit fiskefilet, uten skinn og bein
  • 1 ss salt
  • 2 ss potetmel
  • 0.75 ts kvernet pepper
  • 2 stk egg
  • 2 dl fløte, kald
  • 2 dl melk, kald
  • poteter, kokte

Saus

  • 3 ss smør
  • 2.5 ss hvetemel
  • 1 ss karripulver
  • 2 dl kokekraft
  • 4 dl melk
  • salt og kvernet pepper

Til servering

  • reker, pillede
  • brokkoli, kokt eller smørdampet
  • gulrot, kokt eller råkost
Skjær fisken i små biter.
Kjør fisk og salt til en seig masse i en hurtigmikser (food prosessor). Bland inn potetmel og pepper og kjør alt godt sammen. Tilsett eggene, et om gangen, og spe med melk og fløte (i en tynn stråle) mens maskinen går. Stopp litt underveis slik at all væsken får blandet seg godt inn i farsen før du fortsetter (hvis ikke kan farsen skille seg). Skrap ned langs med kantene underveis hvis nødvendig. Farsen skal bli glatt og fast.
Kok opp 2 liter lettsaltet vann i en kasserolle. Form farsen til fine boller (bruk fuktige hender eller to spiseskjeer) og trekk bollene i omtrent 15 minutter, snu dem et par ganger underveis.
Smelt smøret til sausen i en kasserolle. Tilsett karri og la det frese litt under omrøring. Visp inn melet og spe med kokekraft (visp hele tiden for å unngå klumper). Spe med melken og la sausen småkoke i 5 minutter. Smak til med salt og pepper. Virker sausen veldig tykk kan du tilsett litt mere kraft eller melk. Legg fiskebollene over i sausen og la dem godgjøre seg der frem til servering.
Hvis du ønsker reker i sausen må de tilsettes rett før servering slik at de kun blir varme uten å bli seige. Dryss gjerne over litt ekstra karripulver, og pynt gjerne med hakkede urter som gressløk eller persille og noen små smørdampede brokkolibuketter.
woman cooking

Bon appetit!

Skjær fisken i små biter.
Kjør fisk og salt til en seig masse i en hurtigmikser (food prosessor). Bland inn potetmel og pepper og kjør alt godt sammen. Tilsett eggene, et om gangen, og spe med melk og fløte (i en tynn stråle) mens maskinen går. Stopp litt underveis slik at all væsken får blandet seg godt inn i farsen før du fortsetter (hvis ikke kan farsen skille seg). Skrap ned langs med kantene underveis hvis nødvendig. Farsen skal bli glatt og fast.
Kok opp 2 liter lettsaltet vann i en kasserolle. Form farsen til fine boller (bruk fuktige hender eller to spiseskjeer) og trekk bollene i omtrent 15 minutter, snu dem et par ganger underveis.
Smelt smøret til sausen i en kasserolle. Tilsett karri og la det frese litt under omrøring. Visp inn melet og spe med kokekraft (visp hele tiden for å unngå klumper). Spe med melken og la sausen småkoke i 5 minutter. Smak til med salt og pepper. Virker sausen veldig tykk kan du tilsett litt mere kraft eller melk. Legg fiskebollene over i sausen og la dem godgjøre seg der frem til servering.
Hvis du ønsker reker i sausen må de tilsettes rett før servering slik at de kun blir varme uten å bli seige. Dryss gjerne over litt ekstra karripulver, og pynt gjerne med hakkede urter som gressløk eller persille og noen små smørdampede brokkolibuketter.
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?