rask

Sildekaker

30 min

Sildekaker er ikke som fiskekaker flest, de har mye rikere og fetere smak. Derfor nytter det ikke å krydre med det sedvanlige, muskatnøtt og hvit pepper – det blir som å skyte elefant med luftgevær. Her kreves det krydring av sterkere kaliber.
Kilde: Bergens Tidende. Foto: Thor Brødreskift

23 har lagret denne
Sildekaker

Sildekaker er ikke som fiskekaker flest, de har mye rikere og fetere smak. Derfor nytter det ikke å krydre med det sedvanlige, muskatnøtt og hvit pepper – det blir som å skyte elefant med luftgevær. Her kreves det krydring av sterkere kaliber.
Kilde: Bergens Tidende. Foto: Thor Brødreskift

23 har lagret denne
8
porsjoner
  • 800 g sild
  • 1 løk
  • 0.5 purreløk
  • 2 ss kapers
  • 3 hvitløksfedd
  • 4 ss persille, hakket
  • 2 ts rosmarin
  • 1.5 ts chilipulver
  • 2 ts salt
  • 1 egg
  • 1 dl kefir
Unngå at skjermen går i dvale
  • 800 g sild
  • 1 løk
  • 0.5 purreløk
  • 2 ss kapers
  • 3 hvitløksfedd
  • 4 ss persille, hakket
  • 2 ts rosmarin
  • 1.5 ts chilipulver
  • 2 ts salt
  • 1 egg
  • 1 dl kefir
Med kjøttkvern trenger du ikke gjøre noe annet enn å skylle filetene i kaldt vann og rispe av skjellene. Skrap fra halen og fremover.
Gjør dette gjerne i et separat kar eller en stor kjele, ellers er det lett for at skjellene tetter til kjøkkenvasken.
Kjør fileten med skinn to omganger i kjøttkvernen, og deretter en tredje gang med grovhakket løk, snittet purre, urtene, kapers og raspet eller presset hvitløk.
Kapersen bør skylles i rent vann først, for eksempel i et dørslag.
Rør chilipulveret ut i saltet, og dryss over fiskefarsen, som får hvile i kjøleskapet.
Når du er klar for steiking piskes egg med kefir, ev. melk, og arbeides inn i den kalde farsen.
Med kjøkkenmaskin – og spesielt hvis ikke knivredskapet er helt skarpt – foretrekker jeg å skjære de vaskede og rispede filetene i sneier, på skrått fra ryggen og nedover og fremover i fiskens fartsretning.
Deretter moses alt i kjøkkenmaskinen, med samme fremgangsmåte som beskrevet over.
Steik en prøvekake først, og juster eventuelt salt- og chilimengde.
Bruk gjerne non-stick steikepanne og litt over middels effekt.
De ferdigstekte kakene holdes varme i ovnen på 70 grader mens de siste omgangene steikes.
Serveringstips: Potetsalat
Når de norske tidligpotetene kommer, serverer jeg sildekakene med en enkel potetsalat.
Nypoteter deles i like biter, og kokes møre i saltet vann. Steik deretter løk og vårløk blank i en blanding av smør og kaldpresset olivenolje.
Tilsett hakket soltørket tomat, og bland ingrediensene sammen.
Til slutt drysser du over hakket fersk bladpersille, fersk basilikum, salt, sitronsaft, nymalt pepper og, hvis du har, grovrevet parmesan.
Poteter og purre
Mens vi venter på tidligpotetene, kan du servere sildekakene med kokte poeter og smørdampet purre.
Istedenfor smør på potetene, kan du gjerne kjøre bladpersille og fersk basilikum i kjøkkenmaskin eller stavmikser med 5 deler kaldpresset olivenolje og 1 del ferskpresset sitronsaft.
Smak til med salt og dynk over potetene før servering.
woman cooking

Bon appetit!

Med kjøttkvern trenger du ikke gjøre noe annet enn å skylle filetene i kaldt vann og rispe av skjellene. Skrap fra halen og fremover.
Gjør dette gjerne i et separat kar eller en stor kjele, ellers er det lett for at skjellene tetter til kjøkkenvasken.
Kjør fileten med skinn to omganger i kjøttkvernen, og deretter en tredje gang med grovhakket løk, snittet purre, urtene, kapers og raspet eller presset hvitløk.
Kapersen bør skylles i rent vann først, for eksempel i et dørslag.
Rør chilipulveret ut i saltet, og dryss over fiskefarsen, som får hvile i kjøleskapet.
Når du er klar for steiking piskes egg med kefir, ev. melk, og arbeides inn i den kalde farsen.
Med kjøkkenmaskin – og spesielt hvis ikke knivredskapet er helt skarpt – foretrekker jeg å skjære de vaskede og rispede filetene i sneier, på skrått fra ryggen og nedover og fremover i fiskens fartsretning.
Deretter moses alt i kjøkkenmaskinen, med samme fremgangsmåte som beskrevet over.
Steik en prøvekake først, og juster eventuelt salt- og chilimengde.
Bruk gjerne non-stick steikepanne og litt over middels effekt.
De ferdigstekte kakene holdes varme i ovnen på 70 grader mens de siste omgangene steikes.
Serveringstips: Potetsalat
Når de norske tidligpotetene kommer, serverer jeg sildekakene med en enkel potetsalat.
Nypoteter deles i like biter, og kokes møre i saltet vann. Steik deretter løk og vårløk blank i en blanding av smør og kaldpresset olivenolje.
Tilsett hakket soltørket tomat, og bland ingrediensene sammen.
Til slutt drysser du over hakket fersk bladpersille, fersk basilikum, salt, sitronsaft, nymalt pepper og, hvis du har, grovrevet parmesan.
Poteter og purre
Mens vi venter på tidligpotetene, kan du servere sildekakene med kokte poeter og smørdampet purre.
Istedenfor smør på potetene, kan du gjerne kjøre bladpersille og fersk basilikum i kjøkkenmaskin eller stavmikser med 5 deler kaldpresset olivenolje og 1 del ferskpresset sitronsaft.
Smak til med salt og dynk over potetene før servering.
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?