Dronning Maud-dessert
1 h
9 varer
324
Dronning Maud-dessert er en del av 17. mai-menyen som er inspirert av Kong Olavs favorittretter. Desserten ble laget av en lokal konditor da dronning Maud og kong Haakon besøkte Haugesund under kroningsferden i 1906.
Istedenfor å rive sjokoladen kan du kjøre den til smuler i en hurtigmikser. Pass på at alt er godt avkjølt og kjør sjokoladen raskt så den ikke smelter i prosessen. Hvis du lager fromasjen dagen i forveien, bør du vente med å legge på sjokoladen på toppen til rett før servering.
Ingredienser
4
porsjoner
- 5 plate(r) gelatin
- 0.5 dl vann
- 1 stk vaniljestang, evt. ekte vaniljesukker
- 5 stykker eggeplomme
- 5 ss sukker, finkornet, toppede
- 5 dl kremfløte
- 0.5 dl portvin
- 200 g mørk sjokolade, revet
- bær, friske, til pynt
Slik gjør du:
Unngå at skjermen går i dvale
- 5 plate(r) gelatin
- 0.5 dl vann
- 1 stk vaniljestang, evt. ekte vaniljesukker
- 5 stykker eggeplomme
- 5 ss sukker, finkornet, toppede
- 5 dl kremfløte
- 0.5 dl portvin
- 200 g mørk sjokolade, revet
- bær, friske, til pynt
Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann.
Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Pisk eggeplommer, sukker og vanilje til tykk eggedosis. Visp fløten til myk krem.
Kok opp ½ dl vann i en liten kasserolle. Klem vannet godt ut av gelatinplatene og løs gelatinen opp i det varme vannet.
Rør portvinen inn i gelatinen og rør gelatinblandingen inn i eggedosisen. Vend inn nypisket krem.
Fyll fromasj og revet sjokolade lagvis i en stor bolle eller i pene glass. Avslutt med sjokolade.
La fromasjen stivne i kjøleskapet før servering. Pynt med friske bær og mynteblader om ønskelig.

Bon appetit!
Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann.
Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Pisk eggeplommer, sukker og vanilje til tykk eggedosis. Visp fløten til myk krem.
Kok opp ½ dl vann i en liten kasserolle. Klem vannet godt ut av gelatinplatene og løs gelatinen opp i det varme vannet.
Rør portvinen inn i gelatinen og rør gelatinblandingen inn i eggedosisen. Vend inn nypisket krem.
Fyll fromasj og revet sjokolade lagvis i en stor bolle eller i pene glass. Avslutt med sjokolade.
La fromasjen stivne i kjøleskapet før servering. Pynt med friske bær og mynteblader om ønskelig.