Til hovedinnhold

Hjemmelaget vanilje- og jordbæris

45 min

Selv om frysedisken bugner av utallige smaker og varianter, er isen på sitt aller beste når den er helt fersk og nylaget. Lag gjerne til mange og spis den med det samme, for «nykjørt» is skal ikke spares, den skal bare nytes før den smelter. 
Det er heller ikke sånn at man er helt avhengig av en iskremmaskin for å lage god is, men har du muligheten og er en is-elsker – ja, så anbefales det på det varmeste.
Obs! Tiden er ikke inkludert avkjøling og innfrysing.

Lagret av 285 brukere
Hjemmelaget vanilje- og jordbæris

Selv om frysedisken bugner av utallige smaker og varianter, er isen på sitt aller beste når den er helt fersk og nylaget. Lag gjerne til mange og spis den med det samme, for «nykjørt» is skal ikke spares, den skal bare nytes før den smelter. 
Det er heller ikke sånn at man er helt avhengig av en iskremmaskin for å lage god is, men har du muligheten og er en is-elsker – ja, så anbefales det på det varmeste.
Obs! Tiden er ikke inkludert avkjøling og innfrysing.

Lagret av 285 brukere

Ingredienser

4
porsjoner

Grunnoppskrift på vaniljeis

  • 2.5 dl melk
  • 2.5 dl fløte
  • 5 stk eggeplomme
  • 90 g sukker
  • 1 stk vaniljestang

Jordbæris

  • 1 porsjon vaniljeis
  • 250 g jordbær, rensede
  • jordbær, til pynt

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale

Grunnoppskrift på vaniljeis

  • 2.5 dl melk
  • 2.5 dl fløte
  • 5 stk eggeplomme
  • 90 g sukker
  • 1 stk vaniljestang

Jordbæris

  • 1 porsjon vaniljeis
  • 250 g jordbær, rensede
  • jordbær, til pynt
Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha melk, fløte, halvparten av sukkeret, vaniljestang og vaniljefrø i en kasserolle, og kok opp blandingen. Visp sammen eggeplommer og resten av sukkeret i en bolle, visp til sukkeret er oppløst.
Hell den varme fløtemelken over eggeplommene mens du visper energisk. Hell alt tilbake i kasserollen og varm blandingen forsiktig opp under stadig omrøring. Blandingen skal tykne (som vaniljesaus), men må ikke koke.
Sil blandingen over i en ren bolle og avkjøl. La gjerne isblandingen/is-smeten få “modne” i kjøleskapet over natten.
Bruk en stavmikser og kjør jordbærene til jevn puré. Bland jordbærpureen med is-smeten.
Kjør isen i en iskremmaskin for best resultat. Eller, sett bollen i fryseren og visp opp isen flere ganger under innfrysning for å unngå iskrystaller. Blir isen veldig hard kjører du den raskt i en kjøkkenmaskin til isen blir glatt og jevn igjen. Sett den tilbake i fryseren i 20 minutter om den blir for bløt.

Tips

Hvis jordbærene er sure, kan du smake til pureen med 2-3 spiseskjeer melis eller sukker.
Basisen til denne isen er vaniljeis (før du har i jordbærpureen).
Ønsker du en annen smak, kan du erstatte jordbær med annen frukt eller bærpuré. Skal du lage sjokoladeis kan du tilsette hakket sjokoladen mens isblandingen fortsatt er varm sånn at sjokoladen smelter inn. Bruker du en søt sjokolade (hvit-, lys eller melkesjokolade) kan det være fornuftig å gå litt ned på sukkermengden i basisoppskriften, så ikke den ferdige isen blir for søt.
woman cooking

Bon appetit!

Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha melk, fløte, halvparten av sukkeret, vaniljestang og vaniljefrø i en kasserolle, og kok opp blandingen. Visp sammen eggeplommer og resten av sukkeret i en bolle, visp til sukkeret er oppløst.
Hell den varme fløtemelken over eggeplommene mens du visper energisk. Hell alt tilbake i kasserollen og varm blandingen forsiktig opp under stadig omrøring. Blandingen skal tykne (som vaniljesaus), men må ikke koke.
Sil blandingen over i en ren bolle og avkjøl. La gjerne isblandingen/is-smeten få “modne” i kjøleskapet over natten.
Bruk en stavmikser og kjør jordbærene til jevn puré. Bland jordbærpureen med is-smeten.
Kjør isen i en iskremmaskin for best resultat. Eller, sett bollen i fryseren og visp opp isen flere ganger under innfrysning for å unngå iskrystaller. Blir isen veldig hard kjører du den raskt i en kjøkkenmaskin til isen blir glatt og jevn igjen. Sett den tilbake i fryseren i 20 minutter om den blir for bløt.

Tips

Hvis jordbærene er sure, kan du smake til pureen med 2-3 spiseskjeer melis eller sukker.
Basisen til denne isen er vaniljeis (før du har i jordbærpureen).
Ønsker du en annen smak, kan du erstatte jordbær med annen frukt eller bærpuré. Skal du lage sjokoladeis kan du tilsette hakket sjokoladen mens isblandingen fortsatt er varm sånn at sjokoladen smelter inn. Bruker du en søt sjokolade (hvit-, lys eller melkesjokolade) kan det være fornuftig å gå litt ned på sukkermengden i basisoppskriften, så ikke den ferdige isen blir for søt.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?