Klassisk amerikansk eplepai fra Det søte liv

4 timer

Klassisk amerikansk eplepai fra Det søte liv består av mørdeig og et tykt lag eplefyll.

Med så mange epler, har eplefyllet lett for å bli for bløtt. Dette kan unngås ved å enten dampe epleskivene før de has i paien, eller ved å la epleskivene stå blandet med sukker i 1 time, slik at de begynner å avgi saft på den måten. Ha dessuten godt med brunt sukker og maisenna mellom eplelagene når du fyller opp paien.

Server gjerne eplepaien fra Det søte liv med en stor kule vaniljeis!

Oppskrift: Kristine Ilstad/Det søte liv.

233 har lagret denne
Klassisk amerikansk eplepai fra Det søte liv
Foto: Kristine Ilstad - Det søte liv

Klassisk amerikansk eplepai fra Det søte liv består av mørdeig og et tykt lag eplefyll.

Med så mange epler, har eplefyllet lett for å bli for bløtt. Dette kan unngås ved å enten dampe epleskivene før de has i paien, eller ved å la epleskivene stå blandet med sukker i 1 time, slik at de begynner å avgi saft på den måten. Ha dessuten godt med brunt sukker og maisenna mellom eplelagene når du fyller opp paien.

Server gjerne eplepaien fra Det søte liv med en stor kule vaniljeis!

Oppskrift: Kristine Ilstad/Det søte liv.

233 har lagret denne
6
porsjoner

Mørdeig

  • 450 g hvetemel
  • 100 g sukker
  • 1 ts salt
  • 300 g smør
  • 1 stk eggeplomme
  • 3 ss vann, kaldt

Eplefyll

  • 10 stykker eple, grønne, faste (f. eks. Granny Smith)
  • 2 ss eplesidereddik
  • 3 dl brunt sukker
  • 2 ts kanel
  • 1 dl maisenna

Strø mellom eplelagene

  • 2 dl brunt sukker
  • 1 dl maisenna
  • 1 ss kanel
  • 1 ts muskat
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts salt
  • 1 ss smør

Pensling

  • 1 stk egg
  • 1 ss brunt sukker
Unngå at skjermen går i dvale

Mørdeig

  • 450 g hvetemel
  • 100 g sukker
  • 1 ts salt
  • 300 g smør
  • 1 stk eggeplomme
  • 3 ss vann, kaldt

Eplefyll

  • 10 stykker eple, grønne, faste (f. eks. Granny Smith)
  • 2 ss eplesidereddik
  • 3 dl brunt sukker
  • 2 ts kanel
  • 1 dl maisenna

Strø mellom eplelagene

  • 2 dl brunt sukker
  • 1 dl maisenna
  • 1 ss kanel
  • 1 ts muskat
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts salt
  • 1 ss smør

Pensling

  • 1 stk egg
  • 1 ss brunt sukker
Start med mørdeigen. Bland mel, sukker og salt i en food processor. Tilsett mykt, romtemperert smør og kjør blandingen sammen slik at smøret smuldrer seg i det tørre.
Tilsett eggeplomme og kaldt vann og kjør videre til deigen samler seg.
Pakk deigen inn i plastfolie og sett den kjølig i 30 minutter.
Skrell og rens eplene og del dem i tynne skiver.
Skrell og rens eplene og del dem i tynne skiver.
Ha epleskivene i en stor bolle. Drypp over eplesidereddik og bland godt.
Bland sammen brunt sukker, kanel og maisenna og ha dette over eplene. Bland godt slik at alle epleskivene blir dekket.
La bollen stå i romtemperatur i 1 time slik at eplene avgir noe av saften. Dette forhindrer at eplefyllet inni paien blir for bløtt.
Finn frem en dyp, ildfast paiform som er cirka 26 cm i diameter og 8 cm høy. En vanlig springform på 26 cm i diameter og kan også brukes. Spray formen med formfett.
Del mørdeigen i to deler. Kjevle ut den ene delen på et stykke bakepapir. Legg deigen over formen og trykk den forsiktig til slik at innsiden av formen blir jevnt dekket av deig.
Del mørdeigen i to deler. Kjevle ut den ene delen på et stykke bakepapir. Legg deigen over formen og trykk den forsiktig til slik at innsiden av formen blir jevnt dekket av deig.
Sett formen i kjøleskapet i minst 30 minutter.
Bland sammen brunt sukker, maisenna, krydder og salt. Ta formen ut av kjøleskapet og dryss et lag sukker- og maisennablanding på deigen i bunnen av formen. Dekk med et lag godt avrente epleskiver.
Bland sammen brunt sukker, maisenna, krydder og salt. Ta formen ut av kjøleskapet og dryss et lag sukker- og maisennablanding på deigen i bunnen av formen. Dekk med et lag godt avrente epleskiver.
Dryss på mer av sukker- og maisennablandingen og dekk med et nytt lag epleskiver. Gjenta til formen er fylt til randen. Legg et par små klatter smør på toppen av eplene.
Kjevle ut den andre delen av deigen på et stykke bakepapir og legg over eplefyllet. Klem sammen deigen i kantene av formen.
Kjevle ut den andre delen av deigen på et stykke bakepapir og legg over eplefyllet. Klem sammen deigen i kantene av formen.
Snitt et kryss på midten av deigen med en skarp kniv. Pensle over med sammenvispet egg og dryss over brunt sukker. Sett formen i kjøleskapet i 30 minutter før steking.
Stek kaken midt i ovnen ved 180 grader i cirka 55 minutter, til den er gyllen på toppen.
Stek kaken midt i ovnen ved 180 grader i cirka 55 minutter, til den er gyllen på toppen.
La kaken avkjøles i kjøleskapet før servering, gjerne til dagen etter, slik at eplefyllet fester seg. Del kaken i store stykker og server sammen med vaniljeis.
woman cooking

Bon appetit!

Start med mørdeigen. Bland mel, sukker og salt i en food processor. Tilsett mykt, romtemperert smør og kjør blandingen sammen slik at smøret smuldrer seg i det tørre.
Tilsett eggeplomme og kaldt vann og kjør videre til deigen samler seg.
Pakk deigen inn i plastfolie og sett den kjølig i 30 minutter.
Skrell og rens eplene og del dem i tynne skiver.
Skrell og rens eplene og del dem i tynne skiver.
Ha epleskivene i en stor bolle. Drypp over eplesidereddik og bland godt.
Bland sammen brunt sukker, kanel og maisenna og ha dette over eplene. Bland godt slik at alle epleskivene blir dekket.
La bollen stå i romtemperatur i 1 time slik at eplene avgir noe av saften. Dette forhindrer at eplefyllet inni paien blir for bløtt.
Finn frem en dyp, ildfast paiform som er cirka 26 cm i diameter og 8 cm høy. En vanlig springform på 26 cm i diameter og kan også brukes. Spray formen med formfett.
Del mørdeigen i to deler. Kjevle ut den ene delen på et stykke bakepapir. Legg deigen over formen og trykk den forsiktig til slik at innsiden av formen blir jevnt dekket av deig.
Del mørdeigen i to deler. Kjevle ut den ene delen på et stykke bakepapir. Legg deigen over formen og trykk den forsiktig til slik at innsiden av formen blir jevnt dekket av deig.
Sett formen i kjøleskapet i minst 30 minutter.
Bland sammen brunt sukker, maisenna, krydder og salt. Ta formen ut av kjøleskapet og dryss et lag sukker- og maisennablanding på deigen i bunnen av formen. Dekk med et lag godt avrente epleskiver.
Bland sammen brunt sukker, maisenna, krydder og salt. Ta formen ut av kjøleskapet og dryss et lag sukker- og maisennablanding på deigen i bunnen av formen. Dekk med et lag godt avrente epleskiver.
Dryss på mer av sukker- og maisennablandingen og dekk med et nytt lag epleskiver. Gjenta til formen er fylt til randen. Legg et par små klatter smør på toppen av eplene.
Kjevle ut den andre delen av deigen på et stykke bakepapir og legg over eplefyllet. Klem sammen deigen i kantene av formen.
Kjevle ut den andre delen av deigen på et stykke bakepapir og legg over eplefyllet. Klem sammen deigen i kantene av formen.
Snitt et kryss på midten av deigen med en skarp kniv. Pensle over med sammenvispet egg og dryss over brunt sukker. Sett formen i kjøleskapet i 30 minutter før steking.
Stek kaken midt i ovnen ved 180 grader i cirka 55 minutter, til den er gyllen på toppen.
Stek kaken midt i ovnen ved 180 grader i cirka 55 minutter, til den er gyllen på toppen.
La kaken avkjøles i kjøleskapet før servering, gjerne til dagen etter, slik at eplefyllet fester seg. Del kaken i store stykker og server sammen med vaniljeis.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?