Sitronterte av Trine Sandberg

1 t 30 min

Prøv sitronterte fra matblogger Trine Sandberg. Terten har vært populær både blant Sandbergs lesere, og familie og venner som har fått den servert. Sitronterten er god på smak, enkel å lage og godt balansert. Den ser dessuten bra ut med sin knallgule farge.

Oppskrift: Trine Sandberg

305 har lagret denne
Sitronterte
Foto: Trine Sandberg

Prøv sitronterte fra matblogger Trine Sandberg. Terten har vært populær både blant Sandbergs lesere, og familie og venner som har fått den servert. Sitronterten er god på smak, enkel å lage og godt balansert. Den ser dessuten bra ut med sin knallgule farge.

Oppskrift: Trine Sandberg

305 har lagret denne
8
porsjoner

Tertebunn

  • 300 g hvetemel
  • 200 g smør, mykt
  • 100 g melis
  • 1 stk egg

Sitronfyll

  • 1.5 stk sitron, gjerne økologisk, revet skall
  • 1.5 dl sitronsaft, cirka 2-3 sitroner
  • 6 stykker egg
  • 200 g sukker
  • 2 dl kremfløte
Unngå at skjermen går i dvale

Tertebunn

  • 300 g hvetemel
  • 200 g smør, mykt
  • 100 g melis
  • 1 stk egg

Sitronfyll

  • 1.5 stk sitron, gjerne økologisk, revet skall
  • 1.5 dl sitronsaft, cirka 2-3 sitroner
  • 6 stykker egg
  • 200 g sukker
  • 2 dl kremfløte
Kjør alle ingrediensene til tertebunnen kjapt i en kjøkkenmaskin, til deigen samler seg i en klump. Du kan også bruke hendene til å smuldre sammen deigen, men ikke jobb med deigen mer enn nødvendig.
La deigen hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter.
Smør og strø en springform (cirka 24 cm i diameter). Ha deigen på melet bakebord og kjevle den så tynn og jevn som mulig.
Rull deigen over kjevlet og kle formen med deigen til den går cirka 1 cm fra kanten. Det går bra om du må skjøte litt her og der, det vil likevel ikke synes når terten er ferdig. Det er rikelig med tertedeig, men du må ikke benytte alt.
Prikk tertebunnen med en gaffel. For å hindre at deigen på sidene synker sammen under steking, legger du et bakepapir forsiktig oppå terteskallet og heller en pakke tørkede erter, linser, bønner eller lignende oppi. Fordel det godt utover mot kantene.
Stek paibunnen ved 175 grader med over- og undervarme i 10 minutter. Fjern så bakepapiret med ertene og stek bunnen videre til deigen er gyllen i kantene, etter cirka 5-10 minutter. La terteskallet avkjøles i cirka 15 minutter.
Vask sitronene i lunkent vann og tørk dem med litt kjøkkenpapir. Riv skallet med et zestjern eller lignende. Bruk kun det gule.
Del sitronene i to og press ut saften i et målebeger. Bland sammen egg, sukker og fløte i en kjøkkenmaskin. Tilsett sitronskall og 1,5 dl sitronsaft og rør godt sammen.
Smak på sitronfyllet og tilsett eventuelt mer sitronsaft hvis du ønsker den syrligere, eller litt sukker om du synes det er for surt. Du har nå en ganske tyntflytende røre.
Sett terteformen tilbake i ovnen og hell sitronfyllet forsiktig oppi terteskallet. Stek terten videre midt i ovnen ved 175 grader i cirka 30 minutter. Den skal da fortsatt være ganske myk, og litt skjelven.
Avkjøl terten helt på rist og sett den deretter i kjøleskapet i minst 2 timer før servering. Terten kan gjerne lages dagen før den skal spises.
Pynt gjerne med friske bringebær og et melisdryss før servering.
woman cooking

Bon appetit!

Kjør alle ingrediensene til tertebunnen kjapt i en kjøkkenmaskin, til deigen samler seg i en klump. Du kan også bruke hendene til å smuldre sammen deigen, men ikke jobb med deigen mer enn nødvendig.
La deigen hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter.
Smør og strø en springform (cirka 24 cm i diameter). Ha deigen på melet bakebord og kjevle den så tynn og jevn som mulig.
Rull deigen over kjevlet og kle formen med deigen til den går cirka 1 cm fra kanten. Det går bra om du må skjøte litt her og der, det vil likevel ikke synes når terten er ferdig. Det er rikelig med tertedeig, men du må ikke benytte alt.
Prikk tertebunnen med en gaffel. For å hindre at deigen på sidene synker sammen under steking, legger du et bakepapir forsiktig oppå terteskallet og heller en pakke tørkede erter, linser, bønner eller lignende oppi. Fordel det godt utover mot kantene.
Stek paibunnen ved 175 grader med over- og undervarme i 10 minutter. Fjern så bakepapiret med ertene og stek bunnen videre til deigen er gyllen i kantene, etter cirka 5-10 minutter. La terteskallet avkjøles i cirka 15 minutter.
Vask sitronene i lunkent vann og tørk dem med litt kjøkkenpapir. Riv skallet med et zestjern eller lignende. Bruk kun det gule.
Del sitronene i to og press ut saften i et målebeger. Bland sammen egg, sukker og fløte i en kjøkkenmaskin. Tilsett sitronskall og 1,5 dl sitronsaft og rør godt sammen.
Smak på sitronfyllet og tilsett eventuelt mer sitronsaft hvis du ønsker den syrligere, eller litt sukker om du synes det er for surt. Du har nå en ganske tyntflytende røre.
Sett terteformen tilbake i ovnen og hell sitronfyllet forsiktig oppi terteskallet. Stek terten videre midt i ovnen ved 175 grader i cirka 30 minutter. Den skal da fortsatt være ganske myk, og litt skjelven.
Avkjøl terten helt på rist og sett den deretter i kjøleskapet i minst 2 timer før servering. Terten kan gjerne lages dagen før den skal spises.
Pynt gjerne med friske bringebær og et melisdryss før servering.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?