Galette med epler og vaniljekrem

1 t 30 min
144 har lagret denne
galette med epler og vaniljekrem
144 har lagret denne
6
porsjoner

Mørdeig

  • 100 g smør, kaldt
  • 150 g mel
  • 1 ss melis
  • 60 g crème fraîche, eller rømme
  • eggehvite, til pensling
  • perlesukker, til pensling

Fyll

  • 2.5 ss vaniljekrem, tykk
  • 50 g marsipan, minst 50% mandler
  • 4 stykker eple
  • 50 g sukker
  • 1 ss rosmarin, små blader, kan sløyfes
  • 50 g smør
  • 2 ss pistasjnøtter, hakkede, kan sløyfes
Unngå at skjermen går i dvale

Mørdeig

  • 100 g smør, kaldt
  • 150 g mel
  • 1 ss melis
  • 60 g crème fraîche, eller rømme
  • eggehvite, til pensling
  • perlesukker, til pensling

Fyll

  • 2.5 ss vaniljekrem, tykk
  • 50 g marsipan, minst 50% mandler
  • 4 stykker eple
  • 50 g sukker
  • 1 ss rosmarin, små blader, kan sløyfes
  • 50 g smør
  • 2 ss pistasjnøtter, hakkede, kan sløyfes
Bland smør i terninger, mel og melis i en hurtigmikser, eller smuldre det sammen med fingrene. Bland det raskt sammen til smøret er noenlunde jevnt fordelt.
Tilsett rømme eller crème fraîche og kna deigen raskt sammen til den har samlet seg. Pakk mørdeigen i plastfilm og la den hvile minst 30 minutter i kjøleskapet.
Kjevl deigen ut til en sirkel, cirka 35 cm i diameter. Løft mørdeigen over på et stekebrett med bakepapir. Det er ikke nødvendig å bruke en form.
Smør vaniljekrem utover mørdeigen, men ikke helt ut i kantene. Skjær marsipanen med en ostehøvel og legg de tynne skivene på vaniljekremen.
Varm ovnen til 200 grader.
Skjær eplene i smale båter og legg eplebåtene over på mørdeigen. Dryss over sukkeret og rosmarinblader. Fordel smøret i små klatter eller tynne skiver litt her og der.
Brett kantene 3-4 cm inn mot midten. Pensle kantene med litt eggehvite og dryss over perlesukker. Stek terten i cirka 25-30 minutter.
Server terten lun med et dryss av hakket pistasj. Server også gjerne is eller pisket rømme smakt til med litt melis og vanilje sammen med epleterten.
woman cooking

Bon appetit!

Bland smør i terninger, mel og melis i en hurtigmikser, eller smuldre det sammen med fingrene. Bland det raskt sammen til smøret er noenlunde jevnt fordelt.
Tilsett rømme eller crème fraîche og kna deigen raskt sammen til den har samlet seg. Pakk mørdeigen i plastfilm og la den hvile minst 30 minutter i kjøleskapet.
Kjevl deigen ut til en sirkel, cirka 35 cm i diameter. Løft mørdeigen over på et stekebrett med bakepapir. Det er ikke nødvendig å bruke en form.
Smør vaniljekrem utover mørdeigen, men ikke helt ut i kantene. Skjær marsipanen med en ostehøvel og legg de tynne skivene på vaniljekremen.
Varm ovnen til 200 grader.
Skjær eplene i smale båter og legg eplebåtene over på mørdeigen. Dryss over sukkeret og rosmarinblader. Fordel smøret i små klatter eller tynne skiver litt her og der.
Brett kantene 3-4 cm inn mot midten. Pensle kantene med litt eggehvite og dryss over perlesukker. Stek terten i cirka 25-30 minutter.
Server terten lun med et dryss av hakket pistasj. Server også gjerne is eller pisket rømme smakt til med litt melis og vanilje sammen med epleterten.

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?