Epleterte

3 t 30 min

Best epleterte får du når du bruker norske høst- og vinterepler. Det mener konditor Sverre Sætre, som gir deg denne enkle oppskriften på en klassisk terte.

Epler med mye syre og smak er fantastisk godt sammen med smør, sukker og kraftige kremer med mye sødme, som ofte serveres sammen med kakene. Selv en enkel terte blir derfor en stor smaksopplevelse om du bruker de rette eplene.

Når du skal kjevle tertebunn, kan det ofte være et problem å få den tynn nok uten at den sitter fast i arbeidsbordet. Et lite knep for å unngå dette, er å kjevle tertedeigen ut mellom to ark med bakepapir. Når bunnen er tynn nok, legges den med bakepapiret på i kjøleskapet i ca. 10 minutter. Ta tertedeigen ut når den er blitt kald og stiv, for da er det bare å dra av bakepapiret på begge sider og legge tertedeigen i formen.

Du trenger en terteform med løs bunn, 16 cm i diameter.

Oppskriften er hentet fra boken «Frukt og bær» av Sverre Sætre (Forlaget Press).

58 har lagret denne
Epleterte
Foto: Lars Petter Pettersen.

Best epleterte får du når du bruker norske høst- og vinterepler. Det mener konditor Sverre Sætre, som gir deg denne enkle oppskriften på en klassisk terte.

Epler med mye syre og smak er fantastisk godt sammen med smør, sukker og kraftige kremer med mye sødme, som ofte serveres sammen med kakene. Selv en enkel terte blir derfor en stor smaksopplevelse om du bruker de rette eplene.

Når du skal kjevle tertebunn, kan det ofte være et problem å få den tynn nok uten at den sitter fast i arbeidsbordet. Et lite knep for å unngå dette, er å kjevle tertedeigen ut mellom to ark med bakepapir. Når bunnen er tynn nok, legges den med bakepapiret på i kjøleskapet i ca. 10 minutter. Ta tertedeigen ut når den er blitt kald og stiv, for da er det bare å dra av bakepapiret på begge sider og legge tertedeigen i formen.

Du trenger en terteform med løs bunn, 16 cm i diameter.

Oppskriften er hentet fra boken «Frukt og bær» av Sverre Sætre (Forlaget Press).

58 har lagret denne
4
porsjoner

Tertebunn

  • 300 g hvetemel
  • 100 g melis
  • 200 g usaltet smør, kaldt, i 2 cm terninger
  • 1 stk egg

Fyll

  • 1 stk eple
  • 4 ts sukker
  • 1 skive(r) usaltet smør, skjær den med ostehøvel
Unngå at skjermen går i dvale
Lag først tertebunnen. Smuldre mel, melis og smør i en bolle for hånd eller i en foodprocessor. Tilsett egget og kna det inn i deigen, eller kjør deigen raskt sammen i foodprocessor.
Pakk deigen inn i plast og la den hvile minst to timer i kjøleskapet, gjerne natten over.
Kjevle tertedeigen til en ca. 3 millimeter tykk leiv. Smør tertebunnen med formfett og legg den i terteformen, slik at den dekker både bunn og kant. Sett den så i kjøleskapet i 30 minutter.
Forvarm stekeovnen til 180 grader. Skrell eplet, del det i to og ta ut kjernehuset. Kutt det i tynne skiver.
Legg epleskivene i tertebunnen og dryss dem med sukker.
Fordel biter av smørskiven oppå. Stek terten i ca. 30 minutter til epleskivene begynner å få farge.
Ta terten ut av ovnen og løft den ut av terteformen. La den så avkjøles i romtemperatur. Server med vaniljeis.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?