Galette er en berømt fransk fruktterte som kjennetegnes av at den lages direkte på stekeplaten, uten bruk av noen kakeform. Kaken får en tøff og rustikk stil og er lett å lage. Galette kan lages med mange typer frukt og bær, derfor er dette en perfekt kake å lage utover høsten! Her er den fylt med plommer, nektariner og blåbær. Oppskrift og foto: Kristine Ilstad/Det søte liv.
Ha mel, sukker og smøret i en food processor med hakkekniv. Kjør food processoren på full hastighet til smøret har fordelt seg helt fint i melet. Ha så i vann og kjør videre til deigen samler seg. Klem deigen til en flat pakke og legg plastfolie rundt deigen. Sett deigen i kjøleskapet i 30 minutter så den blir lettere å kjevle.
Kjevle ut deigen direkte på bakepapir. Det er skal bli en sirkel som er omtrent så stor som stekeplaten, men det er ikke så nøye om kantene blir rette eller ikke. Jeg både kjevler og trykker deigen litt utover med fingrene.
Smør aprikossyltetøyet utover deigen. Syltetøyet smøres utover i et jevnt lag, men la det være en liten kant uten syltetøy helt ytterst.
Bland sukker og maisenna i en skål og dryss dette over aprikossyltetøyet. Dette er med på å stabilisere noe av saften som kommer ut av frukten under stekingen.
Del opp frukten i skiver og legg på midten av deigen. Jeg la her nektarinbåter på først, og deretter skiver av plommer og til slutt blåbærene. La det være en god kant runt hele kaken uten frukt.
Så starter brettingen. Ta tak i et hjørne av papiret og brette over en del av deigen. Så drar du forsiktig av bakepapiret og fortsetter med å brette over en ny flik av deigen. Gjenta dette rundt hele kaken, slik at du får en fin kant med deig som pakker inn frukten.
Skyv papiret med kaken forsiktig over på en stekeplate. Pensle over deigkanten med sammenpisket egg og dryss over perlesukkeret etterpå.
Stek kaken midt i ovnen ved 180°C i ca 40-45 minutter. Kaken er klar når deigkanten er gyllenbrun og frukten er myk.
Bon appetit!
Ha mel, sukker og smøret i en food processor med hakkekniv. Kjør food processoren på full hastighet til smøret har fordelt seg helt fint i melet. Ha så i vann og kjør videre til deigen samler seg. Klem deigen til en flat pakke og legg plastfolie rundt deigen. Sett deigen i kjøleskapet i 30 minutter så den blir lettere å kjevle.
Kjevle ut deigen direkte på bakepapir. Det er skal bli en sirkel som er omtrent så stor som stekeplaten, men det er ikke så nøye om kantene blir rette eller ikke. Jeg både kjevler og trykker deigen litt utover med fingrene.
Smør aprikossyltetøyet utover deigen. Syltetøyet smøres utover i et jevnt lag, men la det være en liten kant uten syltetøy helt ytterst.
Bland sukker og maisenna i en skål og dryss dette over aprikossyltetøyet. Dette er med på å stabilisere noe av saften som kommer ut av frukten under stekingen.
Del opp frukten i skiver og legg på midten av deigen. Jeg la her nektarinbåter på først, og deretter skiver av plommer og til slutt blåbærene. La det være en god kant runt hele kaken uten frukt.
Så starter brettingen. Ta tak i et hjørne av papiret og brette over en del av deigen. Så drar du forsiktig av bakepapiret og fortsetter med å brette over en ny flik av deigen. Gjenta dette rundt hele kaken, slik at du får en fin kant med deig som pakker inn frukten.
Skyv papiret med kaken forsiktig over på en stekeplate. Pensle over deigkanten med sammenpisket egg og dryss over perlesukkeret etterpå.
Stek kaken midt i ovnen ved 180°C i ca 40-45 minutter. Kaken er klar når deigkanten er gyllenbrun og frukten er myk.
Finn flere oppskrifter:
Vil du lagre favorittoppskriftene dine? Lag deg en gratis konto