Amerikansk blåbærpai
60 min
Blåbærpai er knallgodt en kjølig høstkveld. Server den lun sammen med vaniljeiskrem, vaniljesaus eller krem og en kopp varm te.
274 har lagret denne
Foto: Olga Lyubkin/NTB Scanpix.
Blåbærpai er knallgodt en kjølig høstkveld. Server den lun sammen med vaniljeiskrem, vaniljesaus eller krem og en kopp varm te.
274 har lagret denne
8
porsjoner
- 350 g hvetemel
- 1 klype salt
- 3.5 ss sukker
- 225 g smør, kaldt i terninger
- 1 dl vann, iskaldt, ha i litt mer om deigen er for tørr
- 400 g blåbær
- 1 ss potetmel
- 1 ts sitronskall, revet
- brunt sukker
- vaniljeis
Unngå at skjermen går i dvale
- 350 g hvetemel
- 1 klype salt
- 3.5 ss sukker
- 225 g smør, kaldt i terninger
- 1 dl vann, iskaldt, ha i litt mer om deigen er for tørr
- 400 g blåbær
- 1 ss potetmel
- 1 ts sitronskall, revet
- brunt sukker
- vaniljeis
Sikt sammen hvetemel, salt og sukker i en kjøkkenmaskin. Ha i smør og bland sammen til deigen har konsistens som fine brødsmuler.
Ha i vann og bland videre til deigen begynner å henge sammen. Ta deigen ut og kna den ferdig med hendene.
Ta av to tredjedeler og pakk i plastfolie. Pakk resten i en annen plastfoliebit. La deigen hvile i kjøleskapet i en times tid.
Bland sammen blåbær, potetmel, sitronskall og 1,5 spiseskje sukker i en bolle. Sørg for å mose blåbærene godt sammen med sukkeret.
Smør en paiform (23 cm i diameter) og strø den med hvetemel.
Forvarm ovnen til 200 grader.
Kjevle ut den største delen av paideigen til den er omtrent en halv centimeter tykk.
Kle paiformen med deigen og lag en jevn, fin kant. Ha i blåbærfyllet.
Kjevle ut den andre delen med paideig til den er en halv centimeter tykk og skjær den i strimler på en centimeter.
Pensle paikanten med vann og legg deigstrimlene i et kryssmønster over toppen av paien. Sett paien i kjøleskapet i en halv time.
Pensle deigkryssene med vann og strø over brunt sukker. Stek paien i 20 minutter eller til den begynner å bli gyllen.
Sett ned temperaturen til 180 grader og stek videre i en halv time eller til bunnen er gjennomstekt. La den avkjøles litt.
Server paien med vaniljeis eller -saus.

Bon appetit!
Sikt sammen hvetemel, salt og sukker i en kjøkkenmaskin. Ha i smør og bland sammen til deigen har konsistens som fine brødsmuler.
Ha i vann og bland videre til deigen begynner å henge sammen. Ta deigen ut og kna den ferdig med hendene.
Ta av to tredjedeler og pakk i plastfolie. Pakk resten i en annen plastfoliebit. La deigen hvile i kjøleskapet i en times tid.
Bland sammen blåbær, potetmel, sitronskall og 1,5 spiseskje sukker i en bolle. Sørg for å mose blåbærene godt sammen med sukkeret.
Smør en paiform (23 cm i diameter) og strø den med hvetemel.
Forvarm ovnen til 200 grader.
Kjevle ut den største delen av paideigen til den er omtrent en halv centimeter tykk.
Kle paiformen med deigen og lag en jevn, fin kant. Ha i blåbærfyllet.
Kjevle ut den andre delen med paideig til den er en halv centimeter tykk og skjær den i strimler på en centimeter.
Pensle paikanten med vann og legg deigstrimlene i et kryssmønster over toppen av paien. Sett paien i kjøleskapet i en halv time.
Pensle deigkryssene med vann og strø over brunt sukker. Stek paien i 20 minutter eller til den begynner å bli gyllen.
Sett ned temperaturen til 180 grader og stek videre i en halv time eller til bunnen er gjennomstekt. La den avkjøles litt.
Server paien med vaniljeis eller -saus.
Finn flere oppskrifter: