Kirsebærterte
1 h
9 varer
22
Jonas Haarr Friestad
Denne kirsebærterten er supergod med litt is ved siden av. I stedet for kirsebær kan du bruke bjørnebær eller svisker marinert i en sukkerlake av 1 dl sukker og 1 dl vann som kokes opp og helles over sviskene. Når laken er kald, tilsettes litt Armagnac eller Cognac. Uansett valg av fyll må du sørge for at fruktene er godt avrent før de fylles i. Hvis fruktene er for bløte, vil ikke egg- og melkemassen stivne.
Kilde: Stavanger Aftenblad
Ingredienser
8
porsjoner
Tertebunn
- 125 g smør, usaltet
- 125 g hvetemel
- 1 ss vann
Fyll til kirsebærterte
- 320 g kirsebær, hermetiske
- 4 stykker eggeplomme
- 4 ts maizenna
- 1.5 dl kremfløte
- 1.5 dl melk
- 3 ss sukker
Slik gjør du:
Unngå at skjermen går i dvale
Tertebunn
- 125 g smør, usaltet
- 125 g hvetemel
- 1 ss vann
Fyll til kirsebærterte
- 320 g kirsebær, hermetiske
- 4 stykker eggeplomme
- 4 ts maizenna
- 1.5 dl kremfløte
- 1.5 dl melk
- 3 ss sukker
Ta fram smøret i god tid så det blir mykt før det røres.
Ha det i kjøkkenmaskinen og sikt oppi melet.
Tilsett litt iskaldt vann og kjør deigen raskt til et emne. Hvis du kjører massen for lenge, blir den seig.
Smør og mel en terteform eller springform, 24 cm i diameter.
Kjevle deigen så den dekker bunn og kanter på formen. La deigen henge litt utover kantene, dermed trekker ikke deigen seg sammen.
Prikk bunnen godt med en gaffel og forstek den i cirka 10 minutter.
Avkjøl i formen på rist ett kvarter.
Fyll til kirsebærterte
Sett stekeovnen på 150 grader.
La evt. hermetiske bær renne godt av seg i en sikt. Tørk dem lett i et klede før de fordeles i den halvstekte bunnen.
Pisk de øvrige ingrediensene til fyllet lett for hånd og hell over bærene.
Stek kaken videre i cirka 30-40 min. til kaken er gyllen på toppen og fyllet så vidt stivnet.
Server kaken lun.
Sikt over et tynt slør melis like før.
Kaken kan også pensles med smeltet aprikossyltetøy som er presset gjennom en stålsikt. Da får terten en blank og tiltalende overflate.

Bon appetit!
Ta fram smøret i god tid så det blir mykt før det røres.
Ha det i kjøkkenmaskinen og sikt oppi melet.
Tilsett litt iskaldt vann og kjør deigen raskt til et emne. Hvis du kjører massen for lenge, blir den seig.
Smør og mel en terteform eller springform, 24 cm i diameter.
Kjevle deigen så den dekker bunn og kanter på formen. La deigen henge litt utover kantene, dermed trekker ikke deigen seg sammen.
Prikk bunnen godt med en gaffel og forstek den i cirka 10 minutter.
Avkjøl i formen på rist ett kvarter.
Fyll til kirsebærterte
Sett stekeovnen på 150 grader.
La evt. hermetiske bær renne godt av seg i en sikt. Tørk dem lett i et klede før de fordeles i den halvstekte bunnen.
Pisk de øvrige ingrediensene til fyllet lett for hånd og hell over bærene.
Stek kaken videre i cirka 30-40 min. til kaken er gyllen på toppen og fyllet så vidt stivnet.
Server kaken lun.
Sikt over et tynt slør melis like før.
Kaken kan også pensles med smeltet aprikossyltetøy som er presset gjennom en stålsikt. Da får terten en blank og tiltalende overflate.