Til hovedinnhold

«Brent hulder» - créme brulée med brunost

1 h 30 min

Dette er vinneren av «Årets beste bloggoppskrift» i konkurransen Årets matblogger 2014: en spennende vri på den franske klassikeren crème brûlée. 

Vinneroppskriften er signert matblogger Trine Færaas bak Oliven og sjokolade.

Desserten får en norsk vri der en av eggeplommene er byttet ut med brunost, og som balanseres ut med et hint av lakris. 

I denne oppskriften har Trine brukt huldreost som er en brunost fra Avdem gårdsysteri krydret med einebær, kvannfrø, og akevitt. De selges i velassorterte matbutikker med egen ostedisk.

- Hvis du ikke får tak i Huldreosten kan du bruke en annen mørk, søt brunost og eventuelt smake til med einebær og en liten skvett akevitt. Hold tilbake litt på fløten om du tilsetter akevitt så ikke det blir for mye væske, tipser bloggeren.

Når du lager brent hulder er det viktig at eggeblandingen ikke koker, for da blir det eggerøre og du må begynne på nytt.

- Server den gjerne med en en deilig stout med lakrisnoter, fortsetter hun.

Til oppskriften trenger du fire små ildfaste former og en gassbrenner.

Oppskrift og foto av: Trine Færaas / Olivenogsjokolade.com

Lagret av 259 brukere
«Brent hulder» - créme brulée med brunost

Dette er vinneren av «Årets beste bloggoppskrift» i konkurransen Årets matblogger 2014: en spennende vri på den franske klassikeren crème brûlée. 

Vinneroppskriften er signert matblogger Trine Færaas bak Oliven og sjokolade.

Desserten får en norsk vri der en av eggeplommene er byttet ut med brunost, og som balanseres ut med et hint av lakris. 

I denne oppskriften har Trine brukt huldreost som er en brunost fra Avdem gårdsysteri krydret med einebær, kvannfrø, og akevitt. De selges i velassorterte matbutikker med egen ostedisk.

- Hvis du ikke får tak i Huldreosten kan du bruke en annen mørk, søt brunost og eventuelt smake til med einebær og en liten skvett akevitt. Hold tilbake litt på fløten om du tilsetter akevitt så ikke det blir for mye væske, tipser bloggeren.

Når du lager brent hulder er det viktig at eggeblandingen ikke koker, for da blir det eggerøre og du må begynne på nytt.

- Server den gjerne med en en deilig stout med lakrisnoter, fortsetter hun.

Til oppskriften trenger du fire små ildfaste former og en gassbrenner.

Oppskrift og foto av: Trine Færaas / Olivenogsjokolade.com

Lagret av 259 brukere

Ingredienser

4
porsjoner
  • 3 dl kremfløte
  • 2 dl matfløte, eller helmelk
  • 0.5 stk vaniljestang
  • 30 g sukker
  • 40 g brunost, mørk og søt, gjerne huldreost
  • 5 stk eggeplomme
  • 30 g eggeplomme
  • 0.25 ts salt
  • 1 ts lakris, pulver

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 3 dl kremfløte
  • 2 dl matfløte, eller helmelk
  • 0.5 stk vaniljestang
  • 30 g sukker
  • 40 g brunost, mørk og søt, gjerne huldreost
  • 5 stk eggeplomme
  • 30 g eggeplomme
  • 0.25 ts salt
  • 1 ts lakris, pulver
Kok forsiktig opp fløte med vaniljestang og -frø. Del brunosten i små biter og smelt den i den varme fløten.
Mens fløten koker opp piskes eggeplommer, sukker, salt og lakrispulver lett sammen.
Ta ut vaniljestangen og spe den varme fløten i eggene mens du fortsetter å piske. Hell alt tilbake i kjelen og varm opp under omrøring til det tykner litt. Smak eventuelt til med mer lakrispulver. Sil blandingen over i 4 små ildfaste former.
Stekes i vannbad på 150 °C i 25–35 min. Når de er ferdige er de faste i på toppen, disser litt i midten, men de har ikke begynt å heve eller sprekke.
Kjøles ned til romtemperatur, eller settes i kjøleskap over natten. Rett før servering strør du et tynt lag med sukker på toppen som du karamelliseres med en gassbrenner. Dryss litt lakrispulver over sukkeret før det stivner.
woman cooking

Bon appetit!

Kok forsiktig opp fløte med vaniljestang og -frø. Del brunosten i små biter og smelt den i den varme fløten.
Mens fløten koker opp piskes eggeplommer, sukker, salt og lakrispulver lett sammen.
Ta ut vaniljestangen og spe den varme fløten i eggene mens du fortsetter å piske. Hell alt tilbake i kjelen og varm opp under omrøring til det tykner litt. Smak eventuelt til med mer lakrispulver. Sil blandingen over i 4 små ildfaste former.
Stekes i vannbad på 150 °C i 25–35 min. Når de er ferdige er de faste i på toppen, disser litt i midten, men de har ikke begynt å heve eller sprekke.
Kjøles ned til romtemperatur, eller settes i kjøleskap over natten. Rett før servering strør du et tynt lag med sukker på toppen som du karamelliseres med en gassbrenner. Dryss litt lakrispulver over sukkeret før det stivner.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?