rask

Salt karamellsaus

30 min

Karamellsaus - det gylne, søte gullet som kan gjøre underverker på en litt kjedelig sjokoladekake, eller heve en dessert når du får gjester. Med litt maldonsalt i karamellen får du salt karamellsaus. En herlig kombinasjon!

Tips: Tilsett litt chiliflak i karamellsausen for litt hete.

145 har lagret denne
Hjemmelaget salt karamellsaus til dessert
Foto: Silje Sandberg

Karamellsaus - det gylne, søte gullet som kan gjøre underverker på en litt kjedelig sjokoladekake, eller heve en dessert når du får gjester. Med litt maldonsalt i karamellen får du salt karamellsaus. En herlig kombinasjon!

Tips: Tilsett litt chiliflak i karamellsausen for litt hete.

145 har lagret denne

Ingredienser

1
porsjoner
Obs: Oppskriften gir 1 glass
  • 300 g sukker
  • 1 dl vann
  • 80 g smør, i terninger
  • 3 dl fløte
  • 1 - 2 ss maldonsalt, smak gjerne til

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 300 g sukker
  • 1 dl vann
  • 80 g smør, i terninger
  • 3 dl fløte
  • 1 - 2 ss maldonsalt, smak gjerne til
Rør sammen vann og sukker i en kald stålkjele. (NB! ikke bruk kjele med teflonbelegg, det kan bli ødelagt ved høye temperaturer).
Sett deretter platen på middels høy varme og fjern skjeen du har rørt med, for nå skal du ikke røre mer – da vil karamellen krystallisere seg.
Når det begynner å boble og alt sukkeret er smeltet, vil sausen etter hvert bli gyllenbrun. Jo mørkere farge, jo mer bitter smak. Følg nøye med underveis, for karamell har lett for å svi seg.
Når sukkeret har ønsket farge, ta kjelen av platen og tilsett smør. Sett kjelen tilbake på platen, nå på middels varme, og rør videre til en jevn masse.
Ha i litt og litt av fløten.
Når all fløte er tilsatt, lar du karamellen småkoke i 2–3 minutter. Jo lengre koketid, jo tykkere resultat. Jeg lar den som regel koke i 2–4 minutter. Husk også at karamellen stivner mer når den er avkjølt.
Rør inn og smak til med maldonsalt.
woman cooking

Bon appetit!

Rør sammen vann og sukker i en kald stålkjele. (NB! ikke bruk kjele med teflonbelegg, det kan bli ødelagt ved høye temperaturer).
Sett deretter platen på middels høy varme og fjern skjeen du har rørt med, for nå skal du ikke røre mer – da vil karamellen krystallisere seg.
Når det begynner å boble og alt sukkeret er smeltet, vil sausen etter hvert bli gyllenbrun. Jo mørkere farge, jo mer bitter smak. Følg nøye med underveis, for karamell har lett for å svi seg.
Når sukkeret har ønsket farge, ta kjelen av platen og tilsett smør. Sett kjelen tilbake på platen, nå på middels varme, og rør videre til en jevn masse.
Ha i litt og litt av fløten.
Når all fløte er tilsatt, lar du karamellen småkoke i 2–3 minutter. Jo lengre koketid, jo tykkere resultat. Jeg lar den som regel koke i 2–4 minutter. Husk også at karamellen stivner mer når den er avkjølt.
Rør inn og smak til med maldonsalt.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?