Hjemmelaget burger

60 min

Hjemmelaget burger er fantastisk godt! Burgeren kan selvfølgelig toppes med det du liker best selv, men her er den servert med karamellisert løk og ost. Bacon er også kjempegodt på.

Friesen kan du gjøre klar god tid i forveien. Forbered alt frem til siste fritering og oppbevar potetene i fryseren. Dette kan du gjøre dagen i forveien om du vil. Gjør den siste friteringen rett før servering.

Tilberedning av fries er ikke medregnet i tidsbruken. 

2064 har lagret denne
Hjemmelaget burger

Hjemmelaget burger er fantastisk godt! Burgeren kan selvfølgelig toppes med det du liker best selv, men her er den servert med karamellisert løk og ost. Bacon er også kjempegodt på.

Friesen kan du gjøre klar god tid i forveien. Forbered alt frem til siste fritering og oppbevar potetene i fryseren. Dette kan du gjøre dagen i forveien om du vil. Gjør den siste friteringen rett før servering.

Tilberedning av fries er ikke medregnet i tidsbruken. 

2064 har lagret denne
4
porsjoner

Fries

  • 1 kg poteter, store, melne
  • 1.5 l solsikkeolje, eller annen nøytral olje
  • salt

Burger og karamellisert løk

  • 2 stykker løk
  • smør, til steking
  • sukker
  • 800 g oksekjøtt, kvernet, gjerne marmorert høyrygg
  • salt og kvernet pepper
  • 4 skive(r) cheddar
  • balsamicoeddik
  • olje, nøytral, til steking
  • 4 stykker hamburgerbrød

Dressing

  • 1 dl majones
  • 4 ss ketchup
  • 2 ts dijonsennep
  • 1 ss sylteagurk, finhakket
  • 1 ss dill, eller persille (kan sløyfes)
Unngå at skjermen går i dvale

Fries

  • 1 kg poteter, store, melne
  • 1.5 l solsikkeolje, eller annen nøytral olje
  • salt

Burger og karamellisert løk

  • 2 stykker løk
  • smør, til steking
  • sukker
  • 800 g oksekjøtt, kvernet, gjerne marmorert høyrygg
  • salt og kvernet pepper
  • 4 skive(r) cheddar
  • balsamicoeddik
  • olje, nøytral, til steking
  • 4 stykker hamburgerbrød

Dressing

  • 1 dl majones
  • 4 ss ketchup
  • 2 ts dijonsennep
  • 1 ss sylteagurk, finhakket
  • 1 ss dill, eller persille (kan sløyfes)

Fries

Skrubb potetene nøye. Du kan eventuelt skrelle dem helt eller delvis.
Skjær potetene i jevne staver. Skyll potetene i rennende kaldt vann i 5-10 minutter.
Ha dem over i en romslig kjele og tilsett kaldt vann og en god klype salt. Kok opp, og la potetstavene koke forsiktig til de er nesten møre.
Løft potetene opp av vannet og over i et dørslag, eller aller helst over på en rist. Spre dem godt utover slik at de blir dampet tørre. Etter at de er tørre, kan du eventuelt legge dem over i en passende ildfast form.
La potetene få stå i kjøleskapet eller fryseren i minst 1 time.
Bruk en frityrkoker eller en tykkbunnet gryte med høye kanter. Hell i olje. Oljen bør ikke gå høyere enn 1/3 opp langs kanten av gryten.
Varm oljen til 130 grader. Bruk gjerne et termometer.
Friter potetene, noen om gangen, i cirka 5 minutter. La de få renne av seg på kjøkkenpapir og avkjøl videre på rist slik at det kommer luft til fra alle kanter.
Sett potetene tilbake i kjøleskapet eller fryseren i minst 1 time. Nå har du tid til å forberede resten.
Rett før servering varmer du oljen til 180 grader og friterer potetene gylne og sprø. Det tar cirka 5 minutter. Ikke friter for mye om gangen.
La potetene få renne av seg på kjøkkenpapir og dryss straks over litt salt. Serveres nyfriterte!

Karamellisert løk

Skrell og skjær løken i cirka 1 cm tykke skiver.
Varm en stor stekepanne og tilsett en god klatt smør og litt olje. Ha i løken når smøret har smeltet.
Stek løken over middels lav varme. La løken få god tid slik at resultatet blir saftig, bløt og sødmefull løk. Rør med jevne mellomrom. Virker løken litt tørr mot slutten av steketiden, kan du gjerne tilsette en liten skvett med vann fremfor mere fett.
Tilsett en god klype sukker, og gjerne noen dråper balsamicoeddik, mot slutten av steketiden.

Dressing

Rør sammen alle ingrediensene til dressingen.

Burger

Lag fire jevne burgere av det kvernede kjøttet. Prøv å unngå å jobbe for mye med kjøttet, bare klapp det sammen til en burgerfasong og ønsket tykkelse. Krydre med salt og pepper på begge sider.
Pensle burgerne med litt olje og grill dem over høy varme, cirka 3-4 minutter på hver side. Legg på osten mot slutten av grillingen.
Varm brødene og legg på dressing, burger med ost, karamellisert løk og mer dressing. Serveres med fries.
Varm brødene og legg på dressing, burger med ost, karamellisert løk og mer dressing. Serveres med fries.
woman cooking

Bon appetit!

Fries

Skrubb potetene nøye. Du kan eventuelt skrelle dem helt eller delvis.
Skjær potetene i jevne staver. Skyll potetene i rennende kaldt vann i 5-10 minutter.
Ha dem over i en romslig kjele og tilsett kaldt vann og en god klype salt. Kok opp, og la potetstavene koke forsiktig til de er nesten møre.
Løft potetene opp av vannet og over i et dørslag, eller aller helst over på en rist. Spre dem godt utover slik at de blir dampet tørre. Etter at de er tørre, kan du eventuelt legge dem over i en passende ildfast form.
La potetene få stå i kjøleskapet eller fryseren i minst 1 time.
Bruk en frityrkoker eller en tykkbunnet gryte med høye kanter. Hell i olje. Oljen bør ikke gå høyere enn 1/3 opp langs kanten av gryten.
Varm oljen til 130 grader. Bruk gjerne et termometer.
Friter potetene, noen om gangen, i cirka 5 minutter. La de få renne av seg på kjøkkenpapir og avkjøl videre på rist slik at det kommer luft til fra alle kanter.
Sett potetene tilbake i kjøleskapet eller fryseren i minst 1 time. Nå har du tid til å forberede resten.
Rett før servering varmer du oljen til 180 grader og friterer potetene gylne og sprø. Det tar cirka 5 minutter. Ikke friter for mye om gangen.
La potetene få renne av seg på kjøkkenpapir og dryss straks over litt salt. Serveres nyfriterte!

Karamellisert løk

Skrell og skjær løken i cirka 1 cm tykke skiver.
Varm en stor stekepanne og tilsett en god klatt smør og litt olje. Ha i løken når smøret har smeltet.
Stek løken over middels lav varme. La løken få god tid slik at resultatet blir saftig, bløt og sødmefull løk. Rør med jevne mellomrom. Virker løken litt tørr mot slutten av steketiden, kan du gjerne tilsette en liten skvett med vann fremfor mere fett.
Tilsett en god klype sukker, og gjerne noen dråper balsamicoeddik, mot slutten av steketiden.

Dressing

Rør sammen alle ingrediensene til dressingen.

Burger

Lag fire jevne burgere av det kvernede kjøttet. Prøv å unngå å jobbe for mye med kjøttet, bare klapp det sammen til en burgerfasong og ønsket tykkelse. Krydre med salt og pepper på begge sider.
Pensle burgerne med litt olje og grill dem over høy varme, cirka 3-4 minutter på hver side. Legg på osten mot slutten av grillingen.
Varm brødene og legg på dressing, burger med ost, karamellisert løk og mer dressing. Serveres med fries.
Varm brødene og legg på dressing, burger med ost, karamellisert løk og mer dressing. Serveres med fries.
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?