Kverneriets Umami-burger

5 timer

Denne burgeren er blant bestselgerne til Kverneriet på Majorstuen i Oslo. Umami betyr rett og slett god smak på japansk, og det er en betegnelse for den femte, ubestemmelige smaken i tillegg til surt, søtt, salt og bittert. Tanken bak Umami-burgeren var å lage en burger som ga en helt ny smaksopplevelse, og bortsett fra brødet inneholder alle elementene i burgeren denne smaken.

Kverneriet anbefaler å kverne høyrygg med masse fett til burgeren, men du kan også bruke kjøttdeig eller kjøpe frosne hamburgere. Tørket shiitake finner du i butikker som spesialiserer seg på asiatiske råvarer.

Husk å sette av nok tid, for enkelte deler trenger mye tid i ovnen eller til å godgjøre seg for å få frem den gode smaken. Oppskriften til den originale chilimajonesen du får servert på restauranten er hemmelig, men her får du en variant som er lett å lage hjemme.

419 har lagret denne
Kverneriets Umami-burger

Denne burgeren er blant bestselgerne til Kverneriet på Majorstuen i Oslo. Umami betyr rett og slett god smak på japansk, og det er en betegnelse for den femte, ubestemmelige smaken i tillegg til surt, søtt, salt og bittert. Tanken bak Umami-burgeren var å lage en burger som ga en helt ny smaksopplevelse, og bortsett fra brødet inneholder alle elementene i burgeren denne smaken.

Kverneriet anbefaler å kverne høyrygg med masse fett til burgeren, men du kan også bruke kjøttdeig eller kjøpe frosne hamburgere. Tørket shiitake finner du i butikker som spesialiserer seg på asiatiske råvarer.

Husk å sette av nok tid, for enkelte deler trenger mye tid i ovnen eller til å godgjøre seg for å få frem den gode smaken. Oppskriften til den originale chilimajonesen du får servert på restauranten er hemmelig, men her får du en variant som er lett å lage hjemme.

419 har lagret denne
4
porsjoner

Løkchutney

  • 4 stykker rødløk
  • 6 cl rødvinseddik
  • 100 g sukker
  • salt og kvernet pepper, etter smak

Soya shiitakesopp

  • 1 håndfull shiitake
  • soyasaus
  • vann
  • sukker
  • 60 g ingefær
  • 1 stk hvitløk, helst kinesisk
  • 1 stk rød chili

Bakte tomater

  • 10 stykker cherrytomater
  • olivenolje
  • salt
  • pepper
  • sukker

Parmesan crisp

  • 60 g parmesan, revet

Chilimajones

  • 3 ss majones, kjøpt eller hjemmelaget
  • 1 ss chilisaus, gjerne Sriracha
  • 0.5 ts dijonsennep
  • 1 ts limesaft
  • 0.25 ts soyasaus
  • havsalt
  • pepper

Hamburger

  • 1 kg høyrygg
  • salt og kvernet pepper, etter smak

Annet tilbehør

  • ketchup, god variant
  • 4 stykker hamburgerbrød, gjerne brioche
Unngå at skjermen går i dvale

Løkchutney

  • 4 stykker rødløk
  • 6 cl rødvinseddik
  • 100 g sukker
  • salt og kvernet pepper, etter smak

Soya shiitakesopp

  • 1 håndfull shiitake
  • soyasaus
  • vann
  • sukker
  • 60 g ingefær
  • 1 stk hvitløk, helst kinesisk
  • 1 stk rød chili

Bakte tomater

  • 10 stykker cherrytomater
  • olivenolje
  • salt
  • pepper
  • sukker

Parmesan crisp

  • 60 g parmesan, revet

Chilimajones

  • 3 ss majones, kjøpt eller hjemmelaget
  • 1 ss chilisaus, gjerne Sriracha
  • 0.5 ts dijonsennep
  • 1 ts limesaft
  • 0.25 ts soyasaus
  • havsalt
  • pepper

Hamburger

  • 1 kg høyrygg
  • salt og kvernet pepper, etter smak

Annet tilbehør

  • ketchup, god variant
  • 4 stykker hamburgerbrød, gjerne brioche

Løkchutney

Hakk løken i grove biter. Stek i olje på middels varme til væsken er redusert. Smak til med salt og pepper.
Tilsett 1/3 av rødvinseddiken og sukkeret. Senk til lav til medium varme og rør rundt med jevne mellomrom. La væsken reduseres.
Tilsett en runde til med 1/3 rødvinseddik og sukker, og la væsken reduseres. Ha siste 1/3 med rødvinseddik og sukker og la væsken reduseres igjen.
Løken skal nå ha blitt mørkere i fargen og fått mer intens smak. Jo lengre reduseringsprosessen varer, desto mørkere blir løken og desto bedre smaker den.
Hvis du har dårlig tid, kan du bruke høyere varme, slik at reduseringsprosessen går raskere.

Soya shitakesopp

Legg shiitake i vann til de blir myke. Legg gjerne noe litt tungt oppå slik at de holder seg under vannet.
Del hvitløken i fire biter og skjær ingefæren grovt.
Ha soppen i en kjele. Tilsett 2 deler soyasaus, 1 del vann og 1 del sukker, slik at det dekker soppen.
La det syde i 30-45 minutter.
La det avkjøle og skjær shiitaken i så tynne skiver som mulig.

Bakte tomater

Del tomatene på to. Mariner tomatene i olje, salt, pepper og sukker og bland godt.
Legg tomatene på et stekebrett med bakepapir. Det er viktig at tomatene ligger med snittflaten opp.
La steke i ovnen på 52 grader i 6-8 timer.
Hvis du har du dårlig tid, så setter du ovnen på 120 grader i cirka 30-40 minutter. Hold et øye med tomatene med jevne mellomrom.

Parmesan chips

Spre revet ost på et stekebrett dekket med bakepapir i fire sirkler. Det er viktig at ostesirklene ikke er for tykke, men heller ikke så tynne at du ser bakepapiret under osten.
Stek i ovnen på 150 grader i 20 minutter. La avkjøle før du forsiktig fjerner parmesancrispen fra stekebrettet.

Chilimajones

Bland alle ingrediensene godt sammen i en skål.
Legg plastfolien over og la stå i kjøleskapet i minst to timer før servering. Lag gjerne chilimajonesen dagen før, slik at alle smakene får satt seg

Hamburger

Rens kjøttet. Del det opp i mindre biter så det får plass i kjøttkvernen, eller be slakteren kverne det for deg.
Behandle kjøttet så lite som mulig og form det til fire like store hamburgere. Diameteren på kjøttet bør være 1-2 cm større enn diameteren på brødet før du steker det.
Stek hamburgerne på høy varme og krydre med salt og pepper etter smak.
Når du har snudd hamburgeren en gang og kjøttet nærmer seg medium (det tar ca. 2-3 minutter), tilsetter du tomatene, løken og soppen.
Ha i litt vann i pannen og legg på lokk. La tilbehøret dampe til ønsket temperatur.

Montering av burgeren

Del brødet på midten og stek det lett på begge sider.
Legg chilimajones på bunnen. Deretter legger du på kjøttet og dander med bakte tomater, sopp og løkchutney. Ha på parmesancrisp på toppen.
Ha ketchup på toppbrødet og legg på. Server!
woman cooking

Bon appetit!

Løkchutney

Hakk løken i grove biter. Stek i olje på middels varme til væsken er redusert. Smak til med salt og pepper.
Tilsett 1/3 av rødvinseddiken og sukkeret. Senk til lav til medium varme og rør rundt med jevne mellomrom. La væsken reduseres.
Tilsett en runde til med 1/3 rødvinseddik og sukker, og la væsken reduseres. Ha siste 1/3 med rødvinseddik og sukker og la væsken reduseres igjen.
Løken skal nå ha blitt mørkere i fargen og fått mer intens smak. Jo lengre reduseringsprosessen varer, desto mørkere blir løken og desto bedre smaker den.
Hvis du har dårlig tid, kan du bruke høyere varme, slik at reduseringsprosessen går raskere.

Soya shitakesopp

Legg shiitake i vann til de blir myke. Legg gjerne noe litt tungt oppå slik at de holder seg under vannet.
Del hvitløken i fire biter og skjær ingefæren grovt.
Ha soppen i en kjele. Tilsett 2 deler soyasaus, 1 del vann og 1 del sukker, slik at det dekker soppen.
La det syde i 30-45 minutter.
La det avkjøle og skjær shiitaken i så tynne skiver som mulig.

Bakte tomater

Del tomatene på to. Mariner tomatene i olje, salt, pepper og sukker og bland godt.
Legg tomatene på et stekebrett med bakepapir. Det er viktig at tomatene ligger med snittflaten opp.
La steke i ovnen på 52 grader i 6-8 timer.
Hvis du har du dårlig tid, så setter du ovnen på 120 grader i cirka 30-40 minutter. Hold et øye med tomatene med jevne mellomrom.

Parmesan chips

Spre revet ost på et stekebrett dekket med bakepapir i fire sirkler. Det er viktig at ostesirklene ikke er for tykke, men heller ikke så tynne at du ser bakepapiret under osten.
Stek i ovnen på 150 grader i 20 minutter. La avkjøle før du forsiktig fjerner parmesancrispen fra stekebrettet.

Chilimajones

Bland alle ingrediensene godt sammen i en skål.
Legg plastfolien over og la stå i kjøleskapet i minst to timer før servering. Lag gjerne chilimajonesen dagen før, slik at alle smakene får satt seg

Hamburger

Rens kjøttet. Del det opp i mindre biter så det får plass i kjøttkvernen, eller be slakteren kverne det for deg.
Behandle kjøttet så lite som mulig og form det til fire like store hamburgere. Diameteren på kjøttet bør være 1-2 cm større enn diameteren på brødet før du steker det.
Stek hamburgerne på høy varme og krydre med salt og pepper etter smak.
Når du har snudd hamburgeren en gang og kjøttet nærmer seg medium (det tar ca. 2-3 minutter), tilsetter du tomatene, løken og soppen.
Ha i litt vann i pannen og legg på lokk. La tilbehøret dampe til ønsket temperatur.

Montering av burgeren

Del brødet på midten og stek det lett på begge sider.
Legg chilimajones på bunnen. Deretter legger du på kjøttet og dander med bakte tomater, sopp og løkchutney. Ha på parmesancrisp på toppen.
Ha ketchup på toppbrødet og legg på. Server!
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?