vegetar

Vegetarburger med falafel

2 timer

Denne oppskriften på vegetarburger med falafel har vi fått fra Anders Braathen på Oslo-restauranten Smalhans, og det er faktisk samme falafeloppskriften som de bruker til den populære vegetarburgeren sin. Har du disse ingrediensene i kjøleskapet, er det alltid enkelt å lage en god lunsj. Falaflene går også fint an å fryse, og du kan tine dem ved å legge de i kjøleskapet natten over. 

Oppskriften gir ca. 20 falafler og passer til 4 personer.

655 har lagret denne
Vegetarburger med falafel
Foto: Anne Valeur

Denne oppskriften på vegetarburger med falafel har vi fått fra Anders Braathen på Oslo-restauranten Smalhans, og det er faktisk samme falafeloppskriften som de bruker til den populære vegetarburgeren sin. Har du disse ingrediensene i kjøleskapet, er det alltid enkelt å lage en god lunsj. Falaflene går også fint an å fryse, og du kan tine dem ved å legge de i kjøleskapet natten over. 

Oppskriften gir ca. 20 falafler og passer til 4 personer.

655 har lagret denne

Ingredienser

4
porsjoner

Falafel

  • 250 g kikerter
  • 100 g linser
  • 30 g pinjekjerner
  • 0.5 stk rød chili
  • 1 stk vårløk
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 håndfull koriander
  • 1 stk egg
  • 1 maisenna, Juster mengde
  • 1 klype spisskummen, Smak til!
  • 1 klype salt og kvernet pepper, Smak til!
  • pankomel, ikke nødvendig

Tahinidressing

  • 2 dl tahini
  • 0.5 dl vann, lunket
  • 2 ss olje
  • 0.5 stk sitron
  • 1 klype salt og kvernet pepper, Smak til!

Hummus

  • 1 boks kikerter
  • 1 stk lime, saften
  • 1 klype spisskummen, Smak til!
  • 0.5 stk rød chili
  • 1 klype salt og kvernet pepper, Smak til!
  • 1 dl olivenolje
  • 1 håndfull koriander

Syltet rødløk

  • 1 dl eplecidereddik
  • 50 g sukker
  • 2 dl vann
  • 3 ts salt
  • 3 stykker rødløk

Ekstra

  • 4 stykker pitabrød, ferske
  • 1 stk rød chili
  • 1 stk aubergine
  • olje, til steking

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale

Falafel

  • 250 g kikerter
  • 100 g linser
  • 30 g pinjekjerner
  • 0.5 stk rød chili
  • 1 stk vårløk
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 håndfull koriander
  • 1 stk egg
  • 1 maisenna, Juster mengde
  • 1 klype spisskummen, Smak til!
  • 1 klype salt og kvernet pepper, Smak til!
  • pankomel, ikke nødvendig

Tahinidressing

  • 2 dl tahini
  • 0.5 dl vann, lunket
  • 2 ss olje
  • 0.5 stk sitron
  • 1 klype salt og kvernet pepper, Smak til!

Hummus

  • 1 boks kikerter
  • 1 stk lime, saften
  • 1 klype spisskummen, Smak til!
  • 0.5 stk rød chili
  • 1 klype salt og kvernet pepper, Smak til!
  • 1 dl olivenolje
  • 1 håndfull koriander

Syltet rødløk

  • 1 dl eplecidereddik
  • 50 g sukker
  • 2 dl vann
  • 3 ts salt
  • 3 stykker rødløk

Ekstra

  • 4 stykker pitabrød, ferske
  • 1 stk rød chili
  • 1 stk aubergine
  • olje, til steking
Start med å lage falafelrøren. Bløtlegg kikerter og linser, gjerne natten over, og kok dem møre etter anvisning på pakken.
Rist pinjekjerner i varm og tørr stekepanne. Finhakk chili, vårløk, hvitløk og koriander. Kjør i kjøkkenmaskin sammen med pinjekjernene, egg og linser.
Tilsett litt maisenna så konsistensen er slik at du kan forme små boller.
Smak til falafelrøren med spisskummen, salt og pepper. La røren hvile i minst en time så den får satt seg.
Mens røren hviler lager du resten av tilbehøret. Visp sammen alle ingrediensene til tahinidressingen så det blir en jevn og tykk dressing. Smak til med salt og pepper til slutt.
Lag så hummusen. Skyll de ferdigkokte kikertene godt. Ha dem i en kjele og kok i lettsaltet vann i 10 minutter, slik blir de blir ekstra møre.
Hell av vannet. Ha kikertene i en blender eller foodprocessor og tilsett limesaft, chili, spisskummen, pepper, olivenolje og frisk koriander.
Kjør sammen til du har en fin, men litt grov konsistens. Siden vi har tahinidressing til, bruker vi ikke tahini i selve hummusen, selv om det er en vanlig hummusingrediens.
Syltet rødløk lager du ved å koke opp eplecidereddik, sukker, vann og salt. Kutt løken i tynne skiver og ha løken over i syltelaken.
La det småkoke i ca 10 minutter eller til løken er mør. Ha det over på et sterilt glass og avkjøl. Kan oppbevares i et par uker i kjøleskap.
Kutt en aubergin i tynne skiver. Salt godt i 15 minutter før du skyller skivene i kaldt vann.
Tørk av med papir og grill kjapt på grillen eller i stekepanne. Ha på litt nykvernet pepper og olivenolje.
Lag små falafler på ca. 20 gram. Rull først en rund ball, før du presser den forsiktig flat mellom hendene.
Panér med pankomel. Dropp dette om du har glutenallergi. Det er strengt tatt ikke nødvendig, men gir sprøere falafler.
Stek i varm panne med rikelig olje i 2-3 minutter på hver side. Snu dem forsiktig, men vent til de har fått en stekeskorpe.
Legg falaflene over på matpapir for å trekke ut mest mulig av oljen.
Dander falaflene i ferske pitabrød med hummus i bunn, så falaffel, et par skiver grillet aubergin, syltet rødløk, litt finsnittet rød chili, syltet rødløk og tahinidressing på toppen.
Server falaflene lune og nyt!
woman cooking

Bon appetit!

Start med å lage falafelrøren. Bløtlegg kikerter og linser, gjerne natten over, og kok dem møre etter anvisning på pakken.
Rist pinjekjerner i varm og tørr stekepanne. Finhakk chili, vårløk, hvitløk og koriander. Kjør i kjøkkenmaskin sammen med pinjekjernene, egg og linser.
Tilsett litt maisenna så konsistensen er slik at du kan forme små boller.
Smak til falafelrøren med spisskummen, salt og pepper. La røren hvile i minst en time så den får satt seg.
Mens røren hviler lager du resten av tilbehøret. Visp sammen alle ingrediensene til tahinidressingen så det blir en jevn og tykk dressing. Smak til med salt og pepper til slutt.
Lag så hummusen. Skyll de ferdigkokte kikertene godt. Ha dem i en kjele og kok i lettsaltet vann i 10 minutter, slik blir de blir ekstra møre.
Hell av vannet. Ha kikertene i en blender eller foodprocessor og tilsett limesaft, chili, spisskummen, pepper, olivenolje og frisk koriander.
Kjør sammen til du har en fin, men litt grov konsistens. Siden vi har tahinidressing til, bruker vi ikke tahini i selve hummusen, selv om det er en vanlig hummusingrediens.
Syltet rødløk lager du ved å koke opp eplecidereddik, sukker, vann og salt. Kutt løken i tynne skiver og ha løken over i syltelaken.
La det småkoke i ca 10 minutter eller til løken er mør. Ha det over på et sterilt glass og avkjøl. Kan oppbevares i et par uker i kjøleskap.
Kutt en aubergin i tynne skiver. Salt godt i 15 minutter før du skyller skivene i kaldt vann.
Tørk av med papir og grill kjapt på grillen eller i stekepanne. Ha på litt nykvernet pepper og olivenolje.
Lag små falafler på ca. 20 gram. Rull først en rund ball, før du presser den forsiktig flat mellom hendene.
Panér med pankomel. Dropp dette om du har glutenallergi. Det er strengt tatt ikke nødvendig, men gir sprøere falafler.
Stek i varm panne med rikelig olje i 2-3 minutter på hver side. Snu dem forsiktig, men vent til de har fått en stekeskorpe.
Legg falaflene over på matpapir for å trekke ut mest mulig av oljen.
Dander falaflene i ferske pitabrød med hummus i bunn, så falaffel, et par skiver grillet aubergin, syltet rødløk, litt finsnittet rød chili, syltet rødløk og tahinidressing på toppen.
Server falaflene lune og nyt!
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?