Kringle med vaniljekrem
3 h 30 min
Det er lite som slår fersk hvetebakst, og en kringle med vaniljekrem er perfekt når det nærmer seg jul. Topp safrankransen med perlesukker og mandler på toppen. Sjekk også: Slik lager du klassiske lussekatter til Lucia
Lagret av 988 brukere
Det er lite som slår fersk hvetebakst, og en kringle med vaniljekrem er perfekt når det nærmer seg jul. Topp safrankransen med perlesukker og mandler på toppen. Sjekk også: Slik lager du klassiske lussekatter til Lucia
Lagret av 988 brukere
Ingredienser
1
stk
- 3.5 dl melk
- 1 klype safran, tråder
- 30 g gjær
- 100 g sukker
- 2 ts vaniljesukker
- 650 g hvetemel
- 100 g meierismør, romtemperert
- 4 dl vaniljekrem
- egg, vispet, til pensling
- perlesukker, til pynt
- mandler, hakkede/skivede, til pynt
Slik gjør du:
Unngå at skjermen går i dvale
- 3.5 dl melk
- 1 klype safran, tråder
- 30 g gjær
- 100 g sukker
- 2 ts vaniljesukker
- 650 g hvetemel
- 100 g meierismør, romtemperert
- 4 dl vaniljekrem
- egg, vispet, til pensling
- perlesukker, til pynt
- mandler, hakkede/skivede, til pynt
Kok opp 0,5 dl av melken og trekk kasserollen vekk fra varmen.
Knus safranen sammen med 2 ss av sukkeret i en morter eller lignende. Løs safransukkerert opp i den varme melken.
Tilsett resten av melken. Væsken skal ha romtemperatur.
Smuldre gjæren i en bakebolle og rør den ut med safranmelken. Tilsett sukker, vaniljesukker og mel.
Kjør deigen ved lav hastighet til alt er godt blandet, cirka 5 minutter. Tilsett gradvis det myke smøret i små biter.
Kjør deigen videre ved middels hastighet til deigen er smidig, elastisk og slipper bollen, 10-15 minutter.
Dekk bollen med plastfilm og et kjøkkenhåndkle. La den heve til dobbel størrelse i romtemperatur.
Hell deigen ut på et melet bakebord. Rull den ut til en tykk pølse, og kjevle deigen ut til et rektangel, cirka 60 x 35 cm.
Smør leiven med et jevnt lag vaniljekrem. La de ytterste 3 cm på langsiden lengst fra deg være fri for krem.
Begynn nærmest deg og rull leiven sammen som en rullekake. La skjøten ligge ned.
Bruk en skarp kniv og del rullen i to på langs. Tvinn de to delene sammen.
Løft den tvinnede rullen forsiktig over på et stekebrett med bakepapir og form den til en krans.
Dekk kransen med plastfilm og la den etterheve i cirka 40 minutter.
Varm ovnen til 190 grader. Pensle kransen med sammenvispet egg og dryss over godt med perlesukker og hakkede eller skivede mandler.
Stek kransen midt i ovnen i cirka 30 minutter. Avkjøl på rist.

Bon appetit!
Kok opp 0,5 dl av melken og trekk kasserollen vekk fra varmen.
Knus safranen sammen med 2 ss av sukkeret i en morter eller lignende. Løs safransukkerert opp i den varme melken.
Tilsett resten av melken. Væsken skal ha romtemperatur.
Smuldre gjæren i en bakebolle og rør den ut med safranmelken. Tilsett sukker, vaniljesukker og mel.
Kjør deigen ved lav hastighet til alt er godt blandet, cirka 5 minutter. Tilsett gradvis det myke smøret i små biter.
Kjør deigen videre ved middels hastighet til deigen er smidig, elastisk og slipper bollen, 10-15 minutter.
Dekk bollen med plastfilm og et kjøkkenhåndkle. La den heve til dobbel størrelse i romtemperatur.
Hell deigen ut på et melet bakebord. Rull den ut til en tykk pølse, og kjevle deigen ut til et rektangel, cirka 60 x 35 cm.
Smør leiven med et jevnt lag vaniljekrem. La de ytterste 3 cm på langsiden lengst fra deg være fri for krem.
Begynn nærmest deg og rull leiven sammen som en rullekake. La skjøten ligge ned.
Bruk en skarp kniv og del rullen i to på langs. Tvinn de to delene sammen.
Løft den tvinnede rullen forsiktig over på et stekebrett med bakepapir og form den til en krans.
Dekk kransen med plastfilm og la den etterheve i cirka 40 minutter.
Varm ovnen til 190 grader. Pensle kransen med sammenvispet egg og dryss over godt med perlesukker og hakkede eller skivede mandler.
Stek kransen midt i ovnen i cirka 30 minutter. Avkjøl på rist.