Babka

5 timer

Har du lyst til å teste noe nytt, vel nytt er det absolutt ikke, men kanskje et nytt bekjentsakp for mange – nemlig Babka. Et nydelig fylt søtt brød med mye egg og smør i deigen. Rullet, delt og tvinnet. Brødet bakes i en brødform og mens det fortsatt er varmt pensles det med sukkerlake for en ekstra søt, glinsende og klissete overflate.

Fyllet kan varieres, jeg valgte pistasjfyll, men du kan teste ut både sjokoladefyll og kanel- og pekan, eller finne din egen variant.

Du trenger: 2 brødformer, 30 cm

235 har lagret denne
Babka

Har du lyst til å teste noe nytt, vel nytt er det absolutt ikke, men kanskje et nytt bekjentsakp for mange – nemlig Babka. Et nydelig fylt søtt brød med mye egg og smør i deigen. Rullet, delt og tvinnet. Brødet bakes i en brødform og mens det fortsatt er varmt pensles det med sukkerlake for en ekstra søt, glinsende og klissete overflate.

Fyllet kan varieres, jeg valgte pistasjfyll, men du kan teste ut både sjokoladefyll og kanel- og pekan, eller finne din egen variant.

Du trenger: 2 brødformer, 30 cm

235 har lagret denne
4
porsjoner
  • 50 g gjær
  • 2.25 dl melk, romtemperert
  • 4 stk egg, store
  • 900 g mel
  • 160 g sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts salt
  • 240 g smør, romtemperert
  • egg, sammenvispet til pensling

Sirup

  • 100 g sukker
  • 1 dl vann

Pistasjfyll til 2 brød

  • 150 g sukker
  • 2 dl vann
  • 300 g pistasjnøtter
  • 5 ss olje, nøytral
  • 150 g smør, romtemperert
  • 100 g sukker
  • 2 stk egg
  • 3 ss mel

Sjokoladefyll til 2 brød

  • 200 g sjokolade
  • 175 g smør
  • 100 g melis
  • 1 klype salt

Kanel og pekannøtt-fyll til 2 brød

  • 300 g smør, romtemperert
  • 300 g sukker
  • 4 ss kanel
  • 1 ts revet muskatnøtt
  • 150 g pekannøtter, hakkede
Unngå at skjermen går i dvale
  • 50 g gjær
  • 2.25 dl melk, romtemperert
  • 4 stk egg, store
  • 900 g mel
  • 160 g sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts salt
  • 240 g smør, romtemperert
  • egg, sammenvispet til pensling

Sirup

  • 100 g sukker
  • 1 dl vann

Pistasjfyll til 2 brød

  • 150 g sukker
  • 2 dl vann
  • 300 g pistasjnøtter
  • 5 ss olje, nøytral
  • 150 g smør, romtemperert
  • 100 g sukker
  • 2 stk egg
  • 3 ss mel

Sjokoladefyll til 2 brød

  • 200 g sjokolade
  • 175 g smør
  • 100 g melis
  • 1 klype salt

Kanel og pekannøtt-fyll til 2 brød

  • 300 g smør, romtemperert
  • 300 g sukker
  • 4 ss kanel
  • 1 ts revet muskatnøtt
  • 150 g pekannøtter, hakkede

Bake

Smuldre gjæren i en bakebolle, tilsett melken og rør ut gjæren. Ha i egg, mel, sukker, vaniljesukker og salt. Elt alt sammen ved lav hastighet i 2-3 minutter til deigen har samlet seg. Virker den for tørr kan du tilsette litt mere melk. Fortsett å elte ved lav hastighet og tilsett smøret i små biter, litt etter litt.
Smuldre gjæren i en bakebolle, tilsett melken og rør ut gjæren. Ha i egg, mel, sukker, vaniljesukker og salt. Elt alt sammen ved lav hastighet i 2-3 minutter til deigen har samlet seg. Virker den for tørr kan du tilsette litt mere melk. Fortsett å elte ved lav hastighet og tilsett smøret i små biter, litt etter litt.
Øk hastigheten til litt over middels og elt videre til deigen er helt jevn, smidig og elastisk.
Øk hastigheten til litt over middels og elt videre til deigen er helt jevn, smidig og elastisk.
Legg deigen over i en bolle smurt med litt olje og dekk til med plastfilm. La deigen heve til dobbel størrelse i romtemperatur, 1,5 – 2 timer. Sett bollen i kjøleskapet og la den stå der i 30 minutter. Alternativt kan du la hele heveprosessen foregå i kjøleskapet over natten.
Legg deigen over i en bolle smurt med litt olje og dekk til med plastfilm. La deigen heve til dobbel størrelse i romtemperatur, 1,5 – 2 timer. Sett bollen i kjøleskapet og la den stå der i 30 minutter. Alternativt kan du la hele heveprosessen foregå i kjøleskapet over natten.
Smør to brødformer med nøytral olje og kle bunen med bakepapir. Hell ut deigen på et melet bakebord og del den i to.
Rull en av halvdelene til en tykk pølse og kjevl den ut til et rektangel.
Rull en av halvdelene til en tykk pølse og kjevl den ut til et rektangel.
Pensle kantene med sammenvispet egg og bre over ønsket fyll. La 2 cm av kanten på langsiden lengst fra deg være fri for fyll. Begynn og rull fra langsiden nærmest deg.
Pensle kantene med sammenvispet egg og bre over ønsket fyll. La 2 cm av kanten på langsiden lengst fra deg være fri for fyll. Begynn og rull fra langsiden nærmest deg.
Rull deigen stramt sammen som en rullekake og klem sammen skjøtene. La skjøten ligge ned, bruk en skarp kniv og del rullen i to på langs.
Rull deigen stramt sammen som en rullekake og klem sammen skjøtene. La skjøten ligge ned, bruk en skarp kniv og del rullen i to på langs.
Tvinn de to halvdelene forsiktig sammen og løft rullen over i formen. Gjenta prosessen med den andre halvdelen. Dekk formene med plastfilm og la deigen/brødene heve til omtrent dobbel størrelse, 1 – 1,5 t.
Tvinn de to halvdelene forsiktig sammen og løft rullen over i formen. Gjenta prosessen med den andre halvdelen. Dekk formene med plastfilm og la deigen/brødene heve til omtrent dobbel størrelse, 1 – 1,5 t.
Varm ovnen til 180 grader. Pensle de ferdighevde brødene med sammenvispet egg og sett formene midt i ovnen i 30 minutter. Dekk til med aluminiumsfolie og stek videre i 10-20min.
Varm ovnen til 180 grader. Pensle de ferdighevde brødene med sammenvispet egg og sett formene midt i ovnen i 30 minutter. Dekk til med aluminiumsfolie og stek videre i 10-20min.
Kok sukker og vann sammen i et par minutter til sukkeret har løst seg opp.
Pensle/hell sukkerlaken over brødene mens de fortsatt er varme, la de stå 5-10 minutter i formen før du vender dem ut og over på en rist for videre avkjøling.
Pensle/hell sukkerlaken over brødene mens de fortsatt er varme, la de stå 5-10 minutter i formen før du vender dem ut og over på en rist for videre avkjøling.

Pistasjfyll

Kok opp sukker og vann og la sukkerlaken koke til sirupskonsistens. Rør inn pistasjnøttene og hell alt over på et stykke bakepapir. La det få avkjøle seg i 10-15 minutter.
Kjør pistasjnøttene i en hurtigmikser (pass på at du får med alle rester av sukkeret) til nøttene er finmalt. Tilsett oljen og kjør alt til en tykk, jevn og fuktig masse. Avkjøl pistasjblandingen.
Visp smør og sukker lyst og luftig. Visp inn eggene, ett om gangen. Tilsett mel og pistasjblandingen, og rør det sammen til alt er godt blandet. Tips: Erstatt ev 1/3 av pistasjnøttene med mandler.

Sjokoladefyll

Finhakk sjokoladen. Smelt smøret i en kasserolle. Skru av varmen og smelt sjokoladen inn i smøret. Visp inn melis og en klype salt. Avkjøl sjokoladekremen til romtemperatur før videre bruk.

Nøttefyll

Visp smør og sukker lyst og luftig. Visp inn kanel og muskat og rør inn nøtten. Tips: Pekannøtter kan erstattes med valnøtter. Tilsett mer nøtter om ønskelig.
woman cooking

Bon appetit!

Bake

Smuldre gjæren i en bakebolle, tilsett melken og rør ut gjæren. Ha i egg, mel, sukker, vaniljesukker og salt. Elt alt sammen ved lav hastighet i 2-3 minutter til deigen har samlet seg. Virker den for tørr kan du tilsette litt mere melk. Fortsett å elte ved lav hastighet og tilsett smøret i små biter, litt etter litt.
Smuldre gjæren i en bakebolle, tilsett melken og rør ut gjæren. Ha i egg, mel, sukker, vaniljesukker og salt. Elt alt sammen ved lav hastighet i 2-3 minutter til deigen har samlet seg. Virker den for tørr kan du tilsette litt mere melk. Fortsett å elte ved lav hastighet og tilsett smøret i små biter, litt etter litt.
Øk hastigheten til litt over middels og elt videre til deigen er helt jevn, smidig og elastisk.
Øk hastigheten til litt over middels og elt videre til deigen er helt jevn, smidig og elastisk.
Legg deigen over i en bolle smurt med litt olje og dekk til med plastfilm. La deigen heve til dobbel størrelse i romtemperatur, 1,5 – 2 timer. Sett bollen i kjøleskapet og la den stå der i 30 minutter. Alternativt kan du la hele heveprosessen foregå i kjøleskapet over natten.
Legg deigen over i en bolle smurt med litt olje og dekk til med plastfilm. La deigen heve til dobbel størrelse i romtemperatur, 1,5 – 2 timer. Sett bollen i kjøleskapet og la den stå der i 30 minutter. Alternativt kan du la hele heveprosessen foregå i kjøleskapet over natten.
Smør to brødformer med nøytral olje og kle bunen med bakepapir. Hell ut deigen på et melet bakebord og del den i to.
Rull en av halvdelene til en tykk pølse og kjevl den ut til et rektangel.
Rull en av halvdelene til en tykk pølse og kjevl den ut til et rektangel.
Pensle kantene med sammenvispet egg og bre over ønsket fyll. La 2 cm av kanten på langsiden lengst fra deg være fri for fyll. Begynn og rull fra langsiden nærmest deg.
Pensle kantene med sammenvispet egg og bre over ønsket fyll. La 2 cm av kanten på langsiden lengst fra deg være fri for fyll. Begynn og rull fra langsiden nærmest deg.
Rull deigen stramt sammen som en rullekake og klem sammen skjøtene. La skjøten ligge ned, bruk en skarp kniv og del rullen i to på langs.
Rull deigen stramt sammen som en rullekake og klem sammen skjøtene. La skjøten ligge ned, bruk en skarp kniv og del rullen i to på langs.
Tvinn de to halvdelene forsiktig sammen og løft rullen over i formen. Gjenta prosessen med den andre halvdelen. Dekk formene med plastfilm og la deigen/brødene heve til omtrent dobbel størrelse, 1 – 1,5 t.
Tvinn de to halvdelene forsiktig sammen og løft rullen over i formen. Gjenta prosessen med den andre halvdelen. Dekk formene med plastfilm og la deigen/brødene heve til omtrent dobbel størrelse, 1 – 1,5 t.
Varm ovnen til 180 grader. Pensle de ferdighevde brødene med sammenvispet egg og sett formene midt i ovnen i 30 minutter. Dekk til med aluminiumsfolie og stek videre i 10-20min.
Varm ovnen til 180 grader. Pensle de ferdighevde brødene med sammenvispet egg og sett formene midt i ovnen i 30 minutter. Dekk til med aluminiumsfolie og stek videre i 10-20min.
Kok sukker og vann sammen i et par minutter til sukkeret har løst seg opp.
Pensle/hell sukkerlaken over brødene mens de fortsatt er varme, la de stå 5-10 minutter i formen før du vender dem ut og over på en rist for videre avkjøling.
Pensle/hell sukkerlaken over brødene mens de fortsatt er varme, la de stå 5-10 minutter i formen før du vender dem ut og over på en rist for videre avkjøling.

Pistasjfyll

Kok opp sukker og vann og la sukkerlaken koke til sirupskonsistens. Rør inn pistasjnøttene og hell alt over på et stykke bakepapir. La det få avkjøle seg i 10-15 minutter.
Kjør pistasjnøttene i en hurtigmikser (pass på at du får med alle rester av sukkeret) til nøttene er finmalt. Tilsett oljen og kjør alt til en tykk, jevn og fuktig masse. Avkjøl pistasjblandingen.
Visp smør og sukker lyst og luftig. Visp inn eggene, ett om gangen. Tilsett mel og pistasjblandingen, og rør det sammen til alt er godt blandet. Tips: Erstatt ev 1/3 av pistasjnøttene med mandler.

Sjokoladefyll

Finhakk sjokoladen. Smelt smøret i en kasserolle. Skru av varmen og smelt sjokoladen inn i smøret. Visp inn melis og en klype salt. Avkjøl sjokoladekremen til romtemperatur før videre bruk.

Nøttefyll

Visp smør og sukker lyst og luftig. Visp inn kanel og muskat og rør inn nøtten. Tips: Pekannøtter kan erstattes med valnøtter. Tilsett mer nøtter om ønskelig.
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?