rask

Eltefrie kanelknuter

10 min

Kanelknuter ser sikkelig fristende og godt ut, og denne eltefrie varianten lager du med lite gjær og uten elting. Ifølge Mat på bordet-blogger Ina-Janine Johnsen krever ikke eltefri baking mer planlegging enn vanlig gjærbakst, men tiden du bruker er heller splittet opp i puljer. Det vil si at du må først bruke omtrent fem minutter på å røre sammen en deig. Deretter skal den stå på kjøkkenbenken din og heve og utvikle seg i 8-20 timer før den kan stekes. Og om det ikke passer seg å steke baksten etter disse timene, så er det som med annen eltefri bakst bare å sette deigen i kjøleskapet for videre oppbevaring. Oppskriften gir 12–15 store knuter. Synes du det er litt mye med så store kanelknuter, kan du gjerne lage flere mindre knuter av samme oppskrift. Hevetid er ikke inkludert i tidsbruken. 

Oppskrift: Ina-Janine Johnsen/Fra boken «Eltefri bakst»

1884 har lagret denne
Eltefrie kanelknuter
Foto: Ina-Janine Johnsen/«Eltefri bakst»

Kanelknuter ser sikkelig fristende og godt ut, og denne eltefrie varianten lager du med lite gjær og uten elting. Ifølge Mat på bordet-blogger Ina-Janine Johnsen krever ikke eltefri baking mer planlegging enn vanlig gjærbakst, men tiden du bruker er heller splittet opp i puljer. Det vil si at du må først bruke omtrent fem minutter på å røre sammen en deig. Deretter skal den stå på kjøkkenbenken din og heve og utvikle seg i 8-20 timer før den kan stekes. Og om det ikke passer seg å steke baksten etter disse timene, så er det som med annen eltefri bakst bare å sette deigen i kjøleskapet for videre oppbevaring. Oppskriften gir 12–15 store knuter. Synes du det er litt mye med så store kanelknuter, kan du gjerne lage flere mindre knuter av samme oppskrift. Hevetid er ikke inkludert i tidsbruken. 

Oppskrift: Ina-Janine Johnsen/Fra boken «Eltefri bakst»

1884 har lagret denne
12
stk
  • 600 g hvetemel
  • 100 g sukker
  • 2 ts tørrgjær
  • 1 ts kardemomme
  • 100 g smør, eller margarin
  • 2 dl lettmelk
  • 1 dl vann
  • 1 stk egg

Kanelfyll

  • 100 g smør, eller margarin
  • 100 g brunt sukker
  • 1 ss kanel
Unngå at skjermen går i dvale
  • 600 g hvetemel
  • 100 g sukker
  • 2 ts tørrgjær
  • 1 ts kardemomme
  • 100 g smør, eller margarin
  • 2 dl lettmelk
  • 1 dl vann
  • 1 stk egg

Kanelfyll

  • 100 g smør, eller margarin
  • 100 g brunt sukker
  • 1 ss kanel
Bland hvetemel, sukker, tørrgjær og kardemomme i en stor bolle.
Smelt smør eller margarin i en kjele. Rør inn melk og vann. Påse at blandingen er fingervarm. Pisk inn egget.
Hell melkeblandingen i melblandingen og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen til og la den heve på et lunt sted til dobbel i størrelse, cirka 2 timer. Sett deigen kjølig til neste dag eller opp til 4 dager.
Lag kanelfyllet: Smelt smør eller margarin. Ta av varmen og rør inn sukker og kanel. La det avkjøle noe.
Ha den kalde deigen over på en melet arbeidsflate. Kjevle den ut til en firkant på cirka 25 x 60 cm. Fordel fyllet jevnt utover.
Brett den ene langsiden inn mot midten og brett den andre langsiden over den igjen. Kjevle deigen til en firkant på cirka 30 x 25 cm.
Skjær av 12–15 like brede strimler. Hold den ene enden av strimmelen fast mellom tommel og ringfinger. Tvinn resten to ganger rundt peke- og langfingeren og stikk enden opp i hulrommet for å lage en knute.
Sett kanelknutene på et stekebrett eller ildfast form dekket med bakepapir. Dekk til kanelbollene og la dem heve på et lunt sted til dobbel størrelse, cirka 1 time.
Varm ovnen til 220 grader. Pensle bollene med egg og sett bollene i varm ovn. Stek i 12–15 minutter til gyllenbrune og gjennomstekte.
woman cooking

Bon appetit!

Bland hvetemel, sukker, tørrgjær og kardemomme i en stor bolle.
Smelt smør eller margarin i en kjele. Rør inn melk og vann. Påse at blandingen er fingervarm. Pisk inn egget.
Hell melkeblandingen i melblandingen og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen til og la den heve på et lunt sted til dobbel i størrelse, cirka 2 timer. Sett deigen kjølig til neste dag eller opp til 4 dager.
Lag kanelfyllet: Smelt smør eller margarin. Ta av varmen og rør inn sukker og kanel. La det avkjøle noe.
Ha den kalde deigen over på en melet arbeidsflate. Kjevle den ut til en firkant på cirka 25 x 60 cm. Fordel fyllet jevnt utover.
Brett den ene langsiden inn mot midten og brett den andre langsiden over den igjen. Kjevle deigen til en firkant på cirka 30 x 25 cm.
Skjær av 12–15 like brede strimler. Hold den ene enden av strimmelen fast mellom tommel og ringfinger. Tvinn resten to ganger rundt peke- og langfingeren og stikk enden opp i hulrommet for å lage en knute.
Sett kanelknutene på et stekebrett eller ildfast form dekket med bakepapir. Dekk til kanelbollene og la dem heve på et lunt sted til dobbel størrelse, cirka 1 time.
Varm ovnen til 220 grader. Pensle bollene med egg og sett bollene i varm ovn. Stek i 12–15 minutter til gyllenbrune og gjennomstekte.
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?