Kanelboller i form

3 timer

Her får du en klassisk og veldig god oppskrift på kanelboller i form. Gjærdeigen er av den typen som skal eltes lenge i kjøkkenmaskin, og romtemperert smør eltes inn til slutt. Deigen blir smidig og lett å kjevle. Kanelbollene legges tett i tett i form som gjør at de ferdigstekte bollene får myke, deilige kanter. Jeg har pyntet med perlesukker og melisdryss, men du kan også pynte bollene med melisglasur.

Oppskrift: Kristine Ilstad/Det søte liv.

459 har lagret denne
Kanelboller i form

Her får du en klassisk og veldig god oppskrift på kanelboller i form. Gjærdeigen er av den typen som skal eltes lenge i kjøkkenmaskin, og romtemperert smør eltes inn til slutt. Deigen blir smidig og lett å kjevle. Kanelbollene legges tett i tett i form som gjør at de ferdigstekte bollene får myke, deilige kanter. Jeg har pyntet med perlesukker og melisdryss, men du kan også pynte bollene med melisglasur.

Oppskrift: Kristine Ilstad/Det søte liv.

459 har lagret denne
12
porsjoner

Gjærdeig

  • 900 g hvetemel
  • 150 g sukker
  • 1 pakke tørrgjær
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts kanel
  • 4 dl helmelk
  • 2 stykker egg
  • 150 g smør, mykt og romtemperert

Kanelfyll

  • 150 g smør, mykt og romtemperert
  • 100 g sukker
  • 3 ss kanel

Pensling og pynt

  • 1 stk egg
  • 1 ss melk
  • 5 ss perlesukker

Pynt

  • 2 ss melis
Unngå at skjermen går i dvale

Gjærdeig

  • 900 g hvetemel
  • 150 g sukker
  • 1 pakke tørrgjær
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts kanel
  • 4 dl helmelk
  • 2 stykker egg
  • 150 g smør, mykt og romtemperert

Kanelfyll

  • 150 g smør, mykt og romtemperert
  • 100 g sukker
  • 3 ss kanel

Pensling og pynt

  • 1 stk egg
  • 1 ss melk
  • 5 ss perlesukker

Pynt

  • 2 ss melis
Bland mel, sukker, tørrgjær og krydder i bollen til kjøkkenmaskinen.
Varm melken til den er lunken. Det vil si ca. 35 grader, men ikke for varm siden deigen skal eltes lenge.
Pisk eggene lett sammen med en gaffel. Ha melk og eggene i bollen med det tørre. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og kna deigen i 10 minutter. Den vil virke nokså fast.
Ha mykt smør i klatter i bollen med den eltede deigen. Elt så videre i ca. 10 minutter. Smøret vil først være klissete, men det vil etter hvert eltes inn i deigen, slik at den blir smidig og myk.
La deigen heve lunt i 1 time.
Kjevle ut deigen til et stort rektangel (ca. 30 x 40 cm). Bland ingrediensene til fyllet og smør det over leiven i et jevnt lag. Rull deigen sammen fra langsiden til en fast rull.
Finn frem former og smør dem med smør eller kle med bakepapir. Du kan bruke en stor langpanne (ca. 30 x 40 cm) eller to mindre langpanne (ca. 20 x 30 cm eller 25 x 25 cm).
Skjær deigrullen i tykke skiver og legg skivene i formen med litt avstand imellom. Etterhev i 30 minutter.
Bland egget med litt melk og pensle over kanelbollene. Dryss over perlesukker.
Stek bollene midt i ovnen ved 200 grader - 220 grader i 10-15 minutter. Pass på at kanelbollene ikke blir for mørke på toppen, men husk at de må steke litt lengre for å bli gjennomstekte dersom skivene er tykkere enn vanlig og eser inn i hverandre.
De ferdigstekte kanelbollene skjæres fra hverandre med en kniv. Pynt de avkjølte kanelbollene med melisglasur eller melisdryss.
woman cooking

Bon appetit!

Bland mel, sukker, tørrgjær og krydder i bollen til kjøkkenmaskinen.
Varm melken til den er lunken. Det vil si ca. 35 grader, men ikke for varm siden deigen skal eltes lenge.
Pisk eggene lett sammen med en gaffel. Ha melk og eggene i bollen med det tørre. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og kna deigen i 10 minutter. Den vil virke nokså fast.
Ha mykt smør i klatter i bollen med den eltede deigen. Elt så videre i ca. 10 minutter. Smøret vil først være klissete, men det vil etter hvert eltes inn i deigen, slik at den blir smidig og myk.
La deigen heve lunt i 1 time.
Kjevle ut deigen til et stort rektangel (ca. 30 x 40 cm). Bland ingrediensene til fyllet og smør det over leiven i et jevnt lag. Rull deigen sammen fra langsiden til en fast rull.
Finn frem former og smør dem med smør eller kle med bakepapir. Du kan bruke en stor langpanne (ca. 30 x 40 cm) eller to mindre langpanne (ca. 20 x 30 cm eller 25 x 25 cm).
Skjær deigrullen i tykke skiver og legg skivene i formen med litt avstand imellom. Etterhev i 30 minutter.
Bland egget med litt melk og pensle over kanelbollene. Dryss over perlesukker.
Stek bollene midt i ovnen ved 200 grader - 220 grader i 10-15 minutter. Pass på at kanelbollene ikke blir for mørke på toppen, men husk at de må steke litt lengre for å bli gjennomstekte dersom skivene er tykkere enn vanlig og eser inn i hverandre.
De ferdigstekte kanelbollene skjæres fra hverandre med en kniv. Pynt de avkjølte kanelbollene med melisglasur eller melisdryss.
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?