vegetar

Kardemommeboller

3 timer

Sammensatte kardemommeboller gir perfekte, myke kanter. Og ingen kan vel si nei til en saftig bolle toppet med smør, sukker og enda litt mer kardemomme?

Mal eller støt gjerne kardemommen selv. Litt ekstra jobb er det, men som lønn for strevet får du en intens og aromatisk kardemommeopplevelse.

Tips: Deigen kan gjerne kaldheves over natten i kjøleskap. Da kan du gå litt ned på gjærmengden. Bak ut som vanlig, men fordi deigen er kald må du beregne litt lenger tid til etterheving.

2049 har lagret denne
Kardemommeboller
Foto: Krister Sørbø

Sammensatte kardemommeboller gir perfekte, myke kanter. Og ingen kan vel si nei til en saftig bolle toppet med smør, sukker og enda litt mer kardemomme?

Mal eller støt gjerne kardemommen selv. Litt ekstra jobb er det, men som lønn for strevet får du en intens og aromatisk kardemommeopplevelse.

Tips: Deigen kan gjerne kaldheves over natten i kjøleskap. Da kan du gå litt ned på gjærmengden. Bak ut som vanlig, men fordi deigen er kald må du beregne litt lenger tid til etterheving.

2049 har lagret denne
1
porsjoner
Obs: 1 deig gir cirka 20 boller

Deig

  • 5 dl melk, kald/romtemperert
  • 50 g fersk gjær
  • 950 g hvetemel
  • 150 g sukker
  • 1 ts kardemomme, støtt/malt
  • 0.5 ts salt
  • 160 g smør, romtemperert
  • 1 stk egg, sammenvispet, til pensling

Topping

  • 1 dl smør, smeltet
  • 0.75 dl sukker
  • 1 ss kardemomme, støtt/malt
Unngå at skjermen går i dvale

Deig

  • 5 dl melk, kald/romtemperert
  • 50 g fersk gjær
  • 950 g hvetemel
  • 150 g sukker
  • 1 ts kardemomme, støtt/malt
  • 0.5 ts salt
  • 160 g smør, romtemperert
  • 1 stk egg, sammenvispet, til pensling

Topping

  • 1 dl smør, smeltet
  • 0.75 dl sukker
  • 1 ss kardemomme, støtt/malt

Bolledeig

Løs opp gjæren i den kalde melken. Tilsett det tørre og kjør deigen ved lav/middels hastighet til alt er godt blandet, 5-10 min.
Øk hastigheten og tilsett smøret litt etter litt. Kjør deigen videre i cirka 10 minutter.
Øk hastigheten ytterligere og kjør til deigen blir helt blank, smidig, lun og elastisk (og veldig deilig å ta på).
Dekk til bollen med plastfilm og kjøkkenklede. La deigen heve til dobbel størrelse.
Kna deigen godt sammen og del den i 20 like store emner. Trill ut fine boller og sett bollene over på et stekebrett dekket med bakepapir. Det skal være litt avstand mellom bollene, men ikke mer enn at de vokser sammen under heving og steking.
Dekk til med plastfilm og la bollene etterheve i cirka 30 minutter. Varm ovnen til 210 grader.
Pensle bollene med sammenvispet egg og stek dem midt i ovnen i cirka 20 minutter.
La bollene få avkjøle seg noen minutter.

Kardemommetopping

Bland sammen sukker og kardemomme.
Pensle bollene med smeltet smør og dryss dem med kardemommesukker.
woman cooking

Bon appetit!

Bolledeig

Løs opp gjæren i den kalde melken. Tilsett det tørre og kjør deigen ved lav/middels hastighet til alt er godt blandet, 5-10 min.
Øk hastigheten og tilsett smøret litt etter litt. Kjør deigen videre i cirka 10 minutter.
Øk hastigheten ytterligere og kjør til deigen blir helt blank, smidig, lun og elastisk (og veldig deilig å ta på).
Dekk til bollen med plastfilm og kjøkkenklede. La deigen heve til dobbel størrelse.
Kna deigen godt sammen og del den i 20 like store emner. Trill ut fine boller og sett bollene over på et stekebrett dekket med bakepapir. Det skal være litt avstand mellom bollene, men ikke mer enn at de vokser sammen under heving og steking.
Dekk til med plastfilm og la bollene etterheve i cirka 30 minutter. Varm ovnen til 210 grader.
Pensle bollene med sammenvispet egg og stek dem midt i ovnen i cirka 20 minutter.
La bollene få avkjøle seg noen minutter.

Kardemommetopping

Bland sammen sukker og kardemomme.
Pensle bollene med smeltet smør og dryss dem med kardemommesukker.
Finn flere oppskrifter:

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?