Tangzhong-boller
Lag myke tangzhong-boller med denne oppskriften på søt gjærdeig.
Tangzhong er en asiatisk bakemetode som gir saftigere bakverk fordi man øker væskemengden i deigen. Det skjer ved å lage en jevning av mel og væske som varmes til 65 grader.
Konditor og bakeblogger Elin Vatnar Nilsen bak Krem.no fant ingen oppskrifter hvor den japanske bakemetoden tangzhong var brukt på norsk, søt gjærbakst. Hun fant derfor formelen på den amerikanske nettsiden King Arthur Flour, og regnet seg frem til mel- og væskemengde med utgangspunkt bolleoppskriften hun alltid har brukt.
Her deler hun oppskriften på søt gjærdeig - laget på tangzhong-måten. Denne kan du bruke som grunndeig til andre boller som kanelboller, rosinboller eller fastelavnsboller.
Husk å avkjøle jevningen før du har den i bakebollen og blander inn resten (bortsett fra smøret).
Lag myke tangzhong-boller med denne oppskriften på søt gjærdeig.
Tangzhong er en asiatisk bakemetode som gir saftigere bakverk fordi man øker væskemengden i deigen. Det skjer ved å lage en jevning av mel og væske som varmes til 65 grader.
Konditor og bakeblogger Elin Vatnar Nilsen bak Krem.no fant ingen oppskrifter hvor den japanske bakemetoden tangzhong var brukt på norsk, søt gjærbakst. Hun fant derfor formelen på den amerikanske nettsiden King Arthur Flour, og regnet seg frem til mel- og væskemengde med utgangspunkt bolleoppskriften hun alltid har brukt.
Her deler hun oppskriften på søt gjærdeig - laget på tangzhong-måten. Denne kan du bruke som grunndeig til andre boller som kanelboller, rosinboller eller fastelavnsboller.
Husk å avkjøle jevningen før du har den i bakebollen og blander inn resten (bortsett fra smøret).
Ingredienser
- 39 g hvetemel
- 1 dl sukker
- 20 g fersk gjær
- 175 g melk, kald (175 gr = 1.75 dl)
- 75 g smør, i terninger
- 2 ts kardemomme
- 1 stk egg, valgfritt
- 1 klype salt
- rosiner, kan sløyfes
Jevning
- 40 g hvetemel
- 200 g melk, (200 gr = 2 dl)
Slik gjør du:
- 39 g hvetemel
- 1 dl sukker
- 20 g fersk gjær
- 175 g melk, kald (175 gr = 1.75 dl)
- 75 g smør, i terninger
- 2 ts kardemomme
- 1 stk egg, valgfritt
- 1 klype salt
- rosiner, kan sløyfes
Jevning
- 40 g hvetemel
- 200 g melk, (200 gr = 2 dl)
