Grov kjempesnurr med kanel i svingene

3 timer

En fantastisk kjempesnurr bakt med grovt mel og honning. Den har dog fått både smør og brunt sukker i svingene, i tillegg til kanel selvsagt. Så selv om den kanskje ikke kan betegnes som ren helsekost, føler jeg likevel at denne store herligheten innfrir på alle mulige måter. Men ikke spis hele snurren alene da, den er ment for å deles. Oppskriften gir én stor snurr.

162 har lagret denne
Grov kjempesnurr med kanel i svingene

En fantastisk kjempesnurr bakt med grovt mel og honning. Den har dog fått både smør og brunt sukker i svingene, i tillegg til kanel selvsagt. Så selv om den kanskje ikke kan betegnes som ren helsekost, føler jeg likevel at denne store herligheten innfrir på alle mulige måter. Men ikke spis hele snurren alene da, den er ment for å deles. Oppskriften gir én stor snurr.

162 har lagret denne
4
porsjoner
  • 2.5 dl melk, cirka 25 grader
  • 25 g gjær
  • 1 stk egg
  • 100 g honning
  • 1.5 ts kardemomme, malt
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 klype salt
  • 350 g sammalt hvete, finsiktet
  • 100 g hvetemel
  • 75 g meierismør, romtemperert
  • 1 ss kokosolje, eller mild olivenolje

til pensling

  • egg, sammenvispet

Fyll

  • 75 g meierismør, mykt
  • 100 g brunt sukker
  • 1.5 ss kanel

Glasur

  • 1 dl melis
  • 2 ss gresk yoghurt, naturell
  • valnøtter, eller pekannøtter/pistasj, hakkede, ristede
Unngå at skjermen går i dvale
  • 2.5 dl melk, cirka 25 grader
  • 25 g gjær
  • 1 stk egg
  • 100 g honning
  • 1.5 ts kardemomme, malt
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 klype salt
  • 350 g sammalt hvete, finsiktet
  • 100 g hvetemel
  • 75 g meierismør, romtemperert
  • 1 ss kokosolje, eller mild olivenolje

til pensling

  • egg, sammenvispet

Fyll

  • 75 g meierismør, mykt
  • 100 g brunt sukker
  • 1.5 ss kanel

Glasur

  • 1 dl melis
  • 2 ss gresk yoghurt, naturell
  • valnøtter, eller pekannøtter/pistasj, hakkede, ristede
Smuldre gjæren i bakebollen, hell over melken og rør til gjæren er oppløst. Tilsett egg, honning, kardemomme, vaniljesukker, salt og mel. Elt deigen ved lav hastighet til alt er godt blandet. Tilsett smøret litt etter litt. Øk hastigheten og kjør deigen i cirka 10 minutter til deigen er smidig og elastisk og slipper bollen. La deigen gå ved full hastighet de siste minuttene. Smør bollen med kokosolje (løft eventuelt ut deigen så lenge), legg i deigen og "brett" den sammen til en rund bolle ved å dra deigen fra alle kanter og inn mot midten. Snu deigen slik at skjøten ligger ned, dekk til bakebollen med plastfolie og et kjøkkenhåndkle over der igjen. La deigen heve til dobbel størrelse.
Bruk en rund kakeform, 20 cm i diameter. Kle bunnen av formen med bakepapir og smør sidene godt med smør eller olje. Bland sammen smør, brunt sukker og kanel til fyllet. Rull deigen til en tykk pølse og kjevl den ut til et rektangel, cirka 50 x 25 cm (bruk minst mulig mel). Pensle/smør fyllet - med lett hånd - jevnt utover leiven. Del leiven i tre like brede remser på langs. Begynn med den ene remsen og rull den sammen til en fast rull/spiral. Legg rullen i enden av neste remse og rull remsen rundt den du startet med (eller løft forsiktig opp remsen og surr den rundt, gjør det som føles enklest). Gjør det samme med den siste remsen og løft forsiktig kjempekanelsnurren over i formen. Dekk med plastfolie og etterhev snurren i cirka 45 minutter.
Pensle snurren med sammenvispet egg og stek den midt i ovnen ved 185 grader i cirka 35 minutter. Avkjøl snurren 10-15 minutter i formen og videre på rist.
Rør sammen melis og yoghurt til en jevn og tyktflytende glasur. Smør glasuren over snurren mens den fortsatt er litt lun, og dryss over nøtter.
woman cooking

Bon appetit!

Smuldre gjæren i bakebollen, hell over melken og rør til gjæren er oppløst. Tilsett egg, honning, kardemomme, vaniljesukker, salt og mel. Elt deigen ved lav hastighet til alt er godt blandet. Tilsett smøret litt etter litt. Øk hastigheten og kjør deigen i cirka 10 minutter til deigen er smidig og elastisk og slipper bollen. La deigen gå ved full hastighet de siste minuttene. Smør bollen med kokosolje (løft eventuelt ut deigen så lenge), legg i deigen og "brett" den sammen til en rund bolle ved å dra deigen fra alle kanter og inn mot midten. Snu deigen slik at skjøten ligger ned, dekk til bakebollen med plastfolie og et kjøkkenhåndkle over der igjen. La deigen heve til dobbel størrelse.
Bruk en rund kakeform, 20 cm i diameter. Kle bunnen av formen med bakepapir og smør sidene godt med smør eller olje. Bland sammen smør, brunt sukker og kanel til fyllet. Rull deigen til en tykk pølse og kjevl den ut til et rektangel, cirka 50 x 25 cm (bruk minst mulig mel). Pensle/smør fyllet - med lett hånd - jevnt utover leiven. Del leiven i tre like brede remser på langs. Begynn med den ene remsen og rull den sammen til en fast rull/spiral. Legg rullen i enden av neste remse og rull remsen rundt den du startet med (eller løft forsiktig opp remsen og surr den rundt, gjør det som føles enklest). Gjør det samme med den siste remsen og løft forsiktig kjempekanelsnurren over i formen. Dekk med plastfolie og etterhev snurren i cirka 45 minutter.
Pensle snurren med sammenvispet egg og stek den midt i ovnen ved 185 grader i cirka 35 minutter. Avkjøl snurren 10-15 minutter i formen og videre på rist.
Rør sammen melis og yoghurt til en jevn og tyktflytende glasur. Smør glasuren over snurren mens den fortsatt er litt lun, og dryss over nøtter.
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?