Hveteboller: «Kokosboller» med Napoleonskrem

3 h
Lagret av 291 brukere
Hveteboller: «Kokosboller» med Napoleonskrem
Lagret av 291 brukere

Ingredienser

12
porsjoner
  • 650 g hvetemel
  • 100 g sukker
  • 40 g fersk gjær
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 3.5 dl melk
  • 100 g meierismør, romtemperert
  • egg, sammenvispet til pensling

Fyll og topping

  • 5 dl melk
  • 100 g sukker
  • 5 stykker eggeplomme
  • 30 g maisenna
  • 1 stk vaniljestang
  • 2 ss rom, brun, evt. noen dråper romessens
  • 2.5 plate(r) gelatin
  • 2 dl fløte
  • 250 g mørk sjokolade, smeltet
  • kokosmasse, (kan sløyfes)

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale
  • 650 g hvetemel
  • 100 g sukker
  • 40 g fersk gjær
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 3.5 dl melk
  • 100 g meierismør, romtemperert
  • egg, sammenvispet til pensling

Fyll og topping

  • 5 dl melk
  • 100 g sukker
  • 5 stykker eggeplomme
  • 30 g maisenna
  • 1 stk vaniljestang
  • 2 ss rom, brun, evt. noen dråper romessens
  • 2.5 plate(r) gelatin
  • 2 dl fløte
  • 250 g mørk sjokolade, smeltet
  • kokosmasse, (kan sløyfes)
Varm melken til cirka 20 grader. Smuldre gjæren i en bakebolle og rør den ut med melken. Tilsett sukker, salt, kardemomme, vaniljesukker, bakepulver og to tredjedeler av melet.
Arbeid deigen sammen i maskin. Tilsett gradvis resten av melet og elt deigen ved middels hastighet i cirka 10 minutter. Tilsett det myke smøret i små biter og elt videre ved middels hastighet i 5 minutter, øk hastigheten og elt i ytterligere 5 minutter til deigen blir helt glatt og smidig og slipper bollen.
Dekk bollen med plastfilm og et kjøkkenhåndkle over der igjen. La deigen heve til dobbel størrelse. Kna deigen godt sammen, del den i 12 like store emner og trill ut fine boller. Sett bollene over på stekebrett dekket med bakepapir.
Dekk til bollene med plastfilm og etterhev bollene i cirka 30 minutter. Pensle bollene med sammenvispet egg og stek bollene midt i ovnene ved 215 grader i cirka 12 minutter. Avkjøles på rist.
Lag kremen mens deigen hever: Hell melken i en kasserolle og tilsett halvparten av sukkeret. Skrap ut frøene fra vaniljestangen. Ha frøene og stangen over i melken og gi det hele et sakte oppkok. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann.
Visp eggeplommer, sukker og maisenna godt sammen til blandingen blir helt glatt og klumpfri. Hell halvparten av den kokende melken over eggeblandingen under kraftig visping. Hell blandingen tilbake igjen i kasserollen, nok en gang under kraftig visping. Kok opp og kok vaniljekremen i 2 minutter, hele tiden under konstant og energisk visping (for å unngå klumper) til kremen blir tykk og blank. Hell vaniljekremen over i en ren bolle (er det klumper i kremen bør den gnis gjennom en sil) og tilsett rom eller noen dråper romessens. Press alt vannet ut av gelatinplatene og rør dem inn i den varme kremen.
Avkjøl kremen til romtemperatur (rør av og til for å unngå klumper). Visp fløten til krem og vend den inn i vaniljekremen. La vaniljekremen stå kjølig en halvtimes tid, eller til kremen har «satt» seg.
Fyll kremen over i sprøytepose (med tyll) og sprøyt kremen inn i bollen fra undersiden. (kanskje må du hjelpe til litt ved å lage et hull slik at bollene blir enklere å fylle). Pensle eller dypp bollene i sjokolade og dryss over kokos. Bollene bør oppbevares kjølig hvis de ikke skal spises med det samme.
woman cooking

Bon appetit!

Varm melken til cirka 20 grader. Smuldre gjæren i en bakebolle og rør den ut med melken. Tilsett sukker, salt, kardemomme, vaniljesukker, bakepulver og to tredjedeler av melet.
Arbeid deigen sammen i maskin. Tilsett gradvis resten av melet og elt deigen ved middels hastighet i cirka 10 minutter. Tilsett det myke smøret i små biter og elt videre ved middels hastighet i 5 minutter, øk hastigheten og elt i ytterligere 5 minutter til deigen blir helt glatt og smidig og slipper bollen.
Dekk bollen med plastfilm og et kjøkkenhåndkle over der igjen. La deigen heve til dobbel størrelse. Kna deigen godt sammen, del den i 12 like store emner og trill ut fine boller. Sett bollene over på stekebrett dekket med bakepapir.
Dekk til bollene med plastfilm og etterhev bollene i cirka 30 minutter. Pensle bollene med sammenvispet egg og stek bollene midt i ovnene ved 215 grader i cirka 12 minutter. Avkjøles på rist.
Lag kremen mens deigen hever: Hell melken i en kasserolle og tilsett halvparten av sukkeret. Skrap ut frøene fra vaniljestangen. Ha frøene og stangen over i melken og gi det hele et sakte oppkok. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann.
Visp eggeplommer, sukker og maisenna godt sammen til blandingen blir helt glatt og klumpfri. Hell halvparten av den kokende melken over eggeblandingen under kraftig visping. Hell blandingen tilbake igjen i kasserollen, nok en gang under kraftig visping. Kok opp og kok vaniljekremen i 2 minutter, hele tiden under konstant og energisk visping (for å unngå klumper) til kremen blir tykk og blank. Hell vaniljekremen over i en ren bolle (er det klumper i kremen bør den gnis gjennom en sil) og tilsett rom eller noen dråper romessens. Press alt vannet ut av gelatinplatene og rør dem inn i den varme kremen.
Avkjøl kremen til romtemperatur (rør av og til for å unngå klumper). Visp fløten til krem og vend den inn i vaniljekremen. La vaniljekremen stå kjølig en halvtimes tid, eller til kremen har «satt» seg.
Fyll kremen over i sprøytepose (med tyll) og sprøyt kremen inn i bollen fra undersiden. (kanskje må du hjelpe til litt ved å lage et hull slik at bollene blir enklere å fylle). Pensle eller dypp bollene i sjokolade og dryss over kokos. Bollene bør oppbevares kjølig hvis de ikke skal spises med det samme.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Hvordan var din opplevelse i dag?