Boller med blåbær og sitronkrem

2 timer

Dette er nydelig bakst! Jeg bruker her såkalt fransk hvetedeig, som innebærer at mykt smør eltes inn i deigen til slutt. Det gjør bollene ekstra myke og gode, men du kan også lage disse bollene med annen type gjærdeig.  

Fyllet som består av hjemmelaget sitronkrem og store blåbær, smaker både friskt og søtt på samme tid. Server med melisdryss eller ostekrem på toppen. 

Oppskrift og foto: Kristine Ilstad/Det søte liv.

1947 har lagret denne
Boller med blåbær og sitronkrem

Dette er nydelig bakst! Jeg bruker her såkalt fransk hvetedeig, som innebærer at mykt smør eltes inn i deigen til slutt. Det gjør bollene ekstra myke og gode, men du kan også lage disse bollene med annen type gjærdeig.  

Fyllet som består av hjemmelaget sitronkrem og store blåbær, smaker både friskt og søtt på samme tid. Server med melisdryss eller ostekrem på toppen. 

Oppskrift og foto: Kristine Ilstad/Det søte liv.

1947 har lagret denne

Ingredienser

12
porsjoner

Gjærdeig

  • 50 g gjær
  • 6 dl melk
  • 1 stk egg
  • 2.5 dl sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 1.65 l hvetemel
  • 150 g smør

sitronkrem

  • 4 stk eggeplomme
  • 150 g sukker
  • 1 dl sitronsaft, presset
  • 2 ts sitronskall, revet
  • 1 ss maisenna
  • 100 g smør

Fyll

  • 200 g blåbær, store

Pensling

  • 1 stk egg
  • 1 ss melk

Pynt

  • 1 ss melis

Slik gjør du:

Unngå at skjermen går i dvale

Gjærdeig

  • 50 g gjær
  • 6 dl melk
  • 1 stk egg
  • 2.5 dl sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 1.65 l hvetemel
  • 150 g smør

sitronkrem

  • 4 stk eggeplomme
  • 150 g sukker
  • 1 dl sitronsaft, presset
  • 2 ts sitronskall, revet
  • 1 ss maisenna
  • 100 g smør

Fyll

  • 200 g blåbær, store

Pensling

  • 1 stk egg
  • 1 ss melk

Pynt

  • 1 ss melis
Start med å lage sitronkremen: Ha eggeplommer, sukker, sitronjuice, sitronskall og maizenna i en liten kjele. Varm opp sitronkremen over middels varme under stadig omrøring til kremen tykner. Ta kjelen av platen og rør i mykt smør i klatter. Avkjøl kremen i kjøleskapet til den er helt kald. Den vil da tykne ytterligere i konsistensen.
Gjærdeigen: Løs opp gjæren i 5 dl lunken melk. Tilsett sammenpisket egg. Ha i sukker, kardemomme og det meste av hvetemelet. Kjør først deigen i cirka 3 minutter på lav hastighet. Øk deretter hastigheten og kjør deigen i 5 minutter til. Ha i den siste desiliteren med lunken melk litt etter litt. Deigen skal nå være smidig og ha en blank overflate. Tilsett romtemperert og mykt smør i klatter, og kjør maskinen på lav hastighet til smøret er blandet helt inn i deigen. Hev deigen i 1 time.
Del deigen i to og kjevle hver del ut til rektangulære leiver. Smør på sitronkremen og dryss over blåbær. Rull sammen leivene fra langsiden og skjær rullene i skiver.
Legg skivene i muffinsformer av papir og sett disse på stekeplater. Etterhev i 30 minutter. Pisk egget lett sammen med melk og pensle over bollene med blandingen.
Stek bollene midt i ovnen på 200 grader i 15-20 minutter, til de er gylne. Sikt over melis før servering hvis du har lyst.
Stek bollene midt i ovnen på 200 grader i 15-20 minutter, til de er gylne. Sikt over melis før servering hvis du har lyst.
woman cooking

Bon appetit!

Start med å lage sitronkremen: Ha eggeplommer, sukker, sitronjuice, sitronskall og maizenna i en liten kjele. Varm opp sitronkremen over middels varme under stadig omrøring til kremen tykner. Ta kjelen av platen og rør i mykt smør i klatter. Avkjøl kremen i kjøleskapet til den er helt kald. Den vil da tykne ytterligere i konsistensen.
Gjærdeigen: Løs opp gjæren i 5 dl lunken melk. Tilsett sammenpisket egg. Ha i sukker, kardemomme og det meste av hvetemelet. Kjør først deigen i cirka 3 minutter på lav hastighet. Øk deretter hastigheten og kjør deigen i 5 minutter til. Ha i den siste desiliteren med lunken melk litt etter litt. Deigen skal nå være smidig og ha en blank overflate. Tilsett romtemperert og mykt smør i klatter, og kjør maskinen på lav hastighet til smøret er blandet helt inn i deigen. Hev deigen i 1 time.
Del deigen i to og kjevle hver del ut til rektangulære leiver. Smør på sitronkremen og dryss over blåbær. Rull sammen leivene fra langsiden og skjær rullene i skiver.
Legg skivene i muffinsformer av papir og sett disse på stekeplater. Etterhev i 30 minutter. Pisk egget lett sammen med melk og pensle over bollene med blandingen.
Stek bollene midt i ovnen på 200 grader i 15-20 minutter, til de er gylne. Sikt over melis før servering hvis du har lyst.
Stek bollene midt i ovnen på 200 grader i 15-20 minutter, til de er gylne. Sikt over melis før servering hvis du har lyst.
Finn flere oppskrifter:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?