Klippestang: Klippekrans med melisglasur

3 timer

La oss hylle tradisjon, kultur, saks, kjevle, gjærdeig, smør, sukker, kanel og melis: Klippekrans eller klippestang, samme for meg, smaker like vidunderlig begge deler. 

Oppskriften er nok til to kranser eller stenger. All erfaring tilsier nemlig at to kaker sprer dobbelt så mye glede.

135 har lagret denne
Klippestang: Klippekrans med melisglasur

La oss hylle tradisjon, kultur, saks, kjevle, gjærdeig, smør, sukker, kanel og melis: Klippekrans eller klippestang, samme for meg, smaker like vidunderlig begge deler. 

Oppskriften er nok til to kranser eller stenger. All erfaring tilsier nemlig at to kaker sprer dobbelt så mye glede.

135 har lagret denne
10
porsjoner

Grunndeig

  • 50 g gjær
  • 5 dl melk, lunken cirka 25 grader
  • 1 stk egg, stort
  • 200 g sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 kg mel
  • 160 g meierismør, romtemperert
  • 1 stk egg, sammenvispet til pensling

Til pynt

  • melisglasur

Fyll

  • 100 g sukker
  • 3 ss kanel
  • 150 g meierismør, mykt
Unngå at skjermen går i dvale

Grunndeig

  • 50 g gjær
  • 5 dl melk, lunken cirka 25 grader
  • 1 stk egg, stort
  • 200 g sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 kg mel
  • 160 g meierismør, romtemperert
  • 1 stk egg, sammenvispet til pensling

Til pynt

  • melisglasur

Fyll

  • 100 g sukker
  • 3 ss kanel
  • 150 g meierismør, mykt
Smuldre gjæren i bakebollen, hell over melken og rør til gjæren er oppløst. Tilsett egg, sukker, kardemomme, vaniljesukker, salt og mel. Elt deigen ved lav hastighet til alt er godt blandet. Tilsett smøret litt etter litt. Øk hastigheten og kjør deigen i cirka ti minutter til deigen er blank, smidig, lun og elastisk. La deigen gå ved full hastighet de siste minuttene. Dekk bollen med plastfolie og kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse.
Kjevl deigen ut til et stort rektangel, cirka 50 ganger 70 centimeter. Bland sammen sukker og kanel. Pensle (eller smør) smøret jevnt utover leiven og dryss over sukkerblandingen. Rull leiven stramt sammen som en rullekake og del den på midten. Legg hver del over på et stekebrett med bakepapir. Bruk en stor saks og klipp deigen nesten igjennom på skrå, i cirka 2 cm tykke skiver. Legg skivene vekselsvis mot høyre og venstre.

Tips Hvis du heller vil lage en krans så gjør du det ved å legge rullen som en krans over på stekebrettet før du begynner å klippe.

Dekk til med plastfolie og etterhev i cirka 40 minutter. Varm ovnen til 200 grader. Pensle stangen med sammenvispet egg og stek på nest nederste rille i cirka 25 minutter. Avkjøl på rist og pynt gjerne med melisglasur.
woman cooking

Bon appetit!

Smuldre gjæren i bakebollen, hell over melken og rør til gjæren er oppløst. Tilsett egg, sukker, kardemomme, vaniljesukker, salt og mel. Elt deigen ved lav hastighet til alt er godt blandet. Tilsett smøret litt etter litt. Øk hastigheten og kjør deigen i cirka ti minutter til deigen er blank, smidig, lun og elastisk. La deigen gå ved full hastighet de siste minuttene. Dekk bollen med plastfolie og kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse.
Kjevl deigen ut til et stort rektangel, cirka 50 ganger 70 centimeter. Bland sammen sukker og kanel. Pensle (eller smør) smøret jevnt utover leiven og dryss over sukkerblandingen. Rull leiven stramt sammen som en rullekake og del den på midten. Legg hver del over på et stekebrett med bakepapir. Bruk en stor saks og klipp deigen nesten igjennom på skrå, i cirka 2 cm tykke skiver. Legg skivene vekselsvis mot høyre og venstre.

Tips Hvis du heller vil lage en krans så gjør du det ved å legge rullen som en krans over på stekebrettet før du begynner å klippe.

Dekk til med plastfolie og etterhev i cirka 40 minutter. Varm ovnen til 200 grader. Pensle stangen med sammenvispet egg og stek på nest nederste rille i cirka 25 minutter. Avkjøl på rist og pynt gjerne med melisglasur.
Finn flere oppskrifter:

Siste artikler fra Godt.no

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?